Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yarın yapılacak 3 saat sürecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 930'da başlayacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yarın yapılacak Imtihan, üniversite rektörlüklerinin bulunduğu 40 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te saat 0930'da başlayacak ve 3 saat sürecek Sınavda, alanındaki puan türünde 100 üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılacak Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testi uygulanacak Türkçe yapılacak sınavda her bir aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı ALES puanı hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine imtihan sonuç belgesiyle gönderilecek Başarılı adaylar, ''Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Imtihan ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik''te belirtilmiş şartları taşımaları halinde antre sınavlarına başvurabilecek Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu mevzuat yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında ya da diğer yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi imtihan; iş yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmayacak Türkiye'de bir lisansüstü eğitim programında öğrenim bakmak isteyenler de ALES'e girecek Adayların ALES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en düşük 55 (Lisans diplomasıyla doktora ya da sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekiyor Tüm yükseköğretim kurumları, lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken ALES sonuçlarını kullanacak Bu yolla yurt dışarıya lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların ALES'e girme zorunluluğu bulunuyor Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın kendi imkanlarıyla yurt dışarıya lisansüstü öğrenim görecekler ise bu sınava katılmayacak ALES'e, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler ve lisans programlarını bitirenler ile eşitlik belgesi almış elde etmek kaydıyla yurt dışarıda lisans eğitimi görmüş olanlar ile yabancı uyruklular da girebilecek guncelnet