Akdiken Nedir? Faydaları Nelerdir,
Akdiken'in Faydaları ve Zararları Nelerdir,
Akdiken Hakkında Bilgi : Hunnapgiller familyasındandır 13 m boyunda kucuk veya calı gorunumunde bir ağactır Dalları karşılıklı ve uclarında diken bulunur Fidanları taze iken grimsi gumuş iken olgunlaşınca siyah bir renk alır Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertiklidir Cicekleri yaprak diplerinden cıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunurSarımsı yeşil renkli olup oldukca kucuktur Cicekleri yazın acar Meyveleri once yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye buyukluğunde ve icinde 58 mm capında dort adet cekirdek bulunur Tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar
Diğer İsimleri : Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica)
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Guney Avrupa ve Anadoludur Kuzey Anadolu bolgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahcelerimizde sus bitkisi olarak yetiştirilmektedir
Toplanmasısaklanması : Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri guneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tenturu yapılır
Bilinen Bileşimi : Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon turevleri ve C vitamini bulunur
Akdiken Faydaları :
Kabızlığı onler, mushil etkisi gosterir
Balla karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir
Kalp carpıntılarına iyi gelir
Sarılığa iyi gelir
imagesakdikennedirakdikenfaydalarinedir5adbb6ec8026a
Kullanım şeklicay : Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur 1015 dakika sureyle demlendirilip suzulur Bu caydan, sabahleyin 1 bardak icilir
Akdiken'in Tazesi : Toplanan olgunlaşmış meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından once yenir
Şurup Hazırlama : Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır Bu şuruptan sabah kahvaltısı oncesi bir yemek kaşığı icilir
Akdikenin Zararları :
Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz
Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı, kusma yapar
Akdiken'in Faydaları ve Zararları Nelerdir,
Akdiken Hakkında Bilgi : Hunnapgiller familyasındandır 13 m boyunda kucuk veya calı gorunumunde bir ağactır Dalları karşılıklı ve uclarında diken bulunur Fidanları taze iken grimsi gumuş iken olgunlaşınca siyah bir renk alır Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertiklidir Cicekleri yaprak diplerinden cıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunurSarımsı yeşil renkli olup oldukca kucuktur Cicekleri yazın acar Meyveleri once yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye buyukluğunde ve icinde 58 mm capında dort adet cekirdek bulunur Tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar
Diğer İsimleri : Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica)
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Guney Avrupa ve Anadoludur Kuzey Anadolu bolgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahcelerimizde sus bitkisi olarak yetiştirilmektedir
Toplanmasısaklanması : Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri guneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tenturu yapılır
Bilinen Bileşimi : Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon turevleri ve C vitamini bulunur
Akdiken Faydaları :
Kabızlığı onler, mushil etkisi gosterir
Balla karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir
Kalp carpıntılarına iyi gelir
Sarılığa iyi gelir
imagesakdikennedirakdikenfaydalarinedir5adbb6ec8026a
Kullanım şeklicay : Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur 1015 dakika sureyle demlendirilip suzulur Bu caydan, sabahleyin 1 bardak icilir
Akdiken'in Tazesi : Toplanan olgunlaşmış meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından once yenir
Şurup Hazırlama : Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır Bu şuruptan sabah kahvaltısı oncesi bir yemek kaşığı icilir
Akdikenin Zararları :
Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz
Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı, kusma yapar