Yazın gelişini hoş bir günün menüsüyle kutlayalım! 'Bugün ne pişirsem?' Diye düşünüyorsanız şayet, bu nefis yemek tanımlarına kesinlikle göz atın. Bugün menümüzde harikulade bir zerzevat çorbası, zeytinyağlı biber dolması, domatesli roka salatası ve yalancı tavuk göğsü tanımlarımız var. Deneyen herkese şimdiden afiyet olsun...
Enfes zerzevat çorbası tarifi
Malzemeler:
1 kuru soğan
1 büyük patates
1 büyük havuç
1 tane kabak
2 sivri biber
1 kaşık salça
Sıvı yağ
Karabiber
Pul biber
Tuz
7 su bardağı sıcak su (tavuk suyu ya da zerzevat suyunuz varsa daha güzel olur)
1. Kuru soğanı ve sivri biberi yemeklik doğrayın.
2. Havuç, patates ve kabağı rendeleyin.
3. Sıvı yağda kuru soğan ve sivri biberi hafif kavurun, içine sırasıyla havuç patates ve kabağı ekleyip biraz kızarın, içine salçayı katıp kavurun.
4. Kavrulan sebzelere sıcak suyu baharatları ve tuzu ek edip yumuşayıncaya kadar pişirin.
5. Pişen çorbayı blenderdan geçirip tekrardan ocağın üzerinde biraz daha kaynatın.
Zeytinyağlı kuş üzümlü biber dolması tarifi
Malzemeler
2 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
Birkaç kısım taze nane
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım kahve fincanı kuş üzümü
Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
1 adet büyük uzunluk domates
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
- 1 adet küçük uzunluk domates
1. İç gereci için kuru soğanları ince yemeklik doğrayın, biraz zeytinyağında kavurun.
2. Soğanlar kavrulunca rendelenmiş 1 adet domatesi ekleyin ve karıştırın.
3. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçleri ek ederek kavurun.
4. Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz hepsini ek edin.
5. Karıştırılarak ocaktan alın. Son olarak ince doğranmış maydanoz ve taze naneleri ekleyin ve karıştırın.
6. Başka taraftan dolmalık biberlerin kapak kısmını açın, yıkayıp kurulayın.
7. Her biberin içine iç harcından doldurularak tencereye yerleştirin.
8. Dolmaların kapağına kapatmak için bir domatesi küçük doğrayın ve her biberin zirvesini kapatın.
9. Tencereye biber dolmaları dizin ve üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Biberlerin yarısına gelecek kadar da su ek edin.
10. 20-25 dakika pişirin ve kesinlikle soğuk servis edin.
Domatesli roka salatası tarifi
Malzemeler
1 demet roka
Yarım kırmızı soğan
2 adet domates,
Zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz
Limon
1. Soğanları ince uzun doğrayın ve bir kasede suda ovarak bekletin.
2. Domatesleri iri küpler halinde doğrayın.
3. Rokanın saplarını ve ince yapraklı kısımlarını kalınca doğrayın.
4. Uygun boyutlu bir kaseye rokayı soğanı ve domatesleri koyun.
5. Üzerine nar ekşisi, limon ve zeytinyağı gezdirip salatayı karıştırın.
Yalancı tavuk göğsü tarifi
Malzemeler
125 gram tereyağı
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 litre süt
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
1. Tereyağını derin bir tencereye alın ve düzgünce eriyene kadar pişirin. Akabinde içerisine unu ek edin ve kokusu çıkana kadar güzelce karıştırın.
2. Oda sıcaklığındaki sütü azar azar ekleyin ve çırparak karıştırın.
3. Şekeri ekleyin ve muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.
4. Üzeri göz göz olunca vanilyayı da ek edip ocağın altını kapatın.
5. Muhallebiyi mikserle ya da çırpıcıya 10 dakika çırpın.
6. Bir borcamı suyla ıslatın ve muhallebiyi dökün.
7. Buzdolabında soğumaya bırakın.
8. Birkaç saat sonra çıkarın ve servis ederken tarçın dökün.
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz: