Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Alev Alatlı’dan Eczacıbaşı’na eleştiri! Gidip DJ'lik yapmalarını küçümsüyorum

Alev Alatlı’dan Eczacıbaşı’na eleştiri! Gidip DJ'lik yapmalarını küçümsüyorum

bilgisayarci

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
68
Alev%2DAlatli%2Ddan%2DEczacibasi%2Dna%2Delestiri%2DGidip%2DDJ%2Dlik%2Dyapmalarini%2Dkucumsuyorum%2D236456%2Ejpg

Müellif Alev Alatlı, Kapadokya Üniversitesi bünyesinde düzenlendikleri “Alev Alatlı ile Mürakebe Günleri” isimli programda Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ile birlikte iş insanı Bülent Eczacıbaşı’yı konuk etti.

Programda entelektüel bir tartışmaya giren Alatlı ile Eczacıbaşı, globalleşmenin dünyayı getirdiği nokta üzerine eleştirel sözler kullandı.

Alev Alatlı, Faruk Eczacıbaşı'nın DJ'lik yapmasını eleştirerek, varlıklı ailelerin uygun eğitim almış çocuklarının nitelikli bir eğitim hayatının sonunda gidip de “DJ”lik yapmalarını “küçümsediğini” söyledi.

GLOBAL PROBLEMLER

Kelam konusu tartışma şöyle:

Alatlı: Global problemleri yaratan ülkeler global kaynakları tüketenlerdir.

Eczacıbaşı: Artık sıkıntılar global, iş insanlarının bu problemleri göz gerisi etmesi mümkün değil. Global meselelere global tahliller bulunması lazım. Topu taca atmak için çok imkan çok mazeret var. Toplumsal sorumluluk bir inanç meselesi… Karşı karşıya olduğumuz meselelerin çözülemez olduğunu düşünmüyorum ancak çok büyük olduğunu düşünüyorum. Amerika’nın Cumhuriyetçi partisinin durumu ortada iklim probleminin lisana getirilmesi neredeyse yasaklandı. Amerika’nın en anlı ulu üniversitelerinde iklim konusunda seslerini çıkarması gereken akademisyenler susuyorlar.

Alatlı: Hoyrat kapitalizm dünyanın geldiği noktanın asıl sorumlusudur.

Eczacıbaşı: Dünyanın çözülmemiş iki temel sorunu var: Toplumlar nasıl yönetilmeli? Kaynaklar nasıl dağıtılmalı? Bu iki sorun çözülemediği takdirde dünyada çok büyük felaketlere neden olabilir. Dünya nizamı bilgisayardaki üzere tekrar başlatılabilse hem sağcı hem solcu olmamız gerekecek.

Alatlı: Değişime Türkiye’den başlayabiliriz. Anadolu’ya bakın… Bizim daima kendimize özgün sentezlerimiz oldu. Kimse kimseyi incitmeden götürebiliyor. Kıymetlerimizi doğal olarak sentezleyebiliyoruz. Senteze kaymayı aşağılamaz isek başarabiliriz.

LİSAN ÜZERİNE

Alatlı: İnsanların gerçek müttefikleri daima kuytularda olur. Seher yıldızı Turnalar bizken yerine flamingolar geldi. Yabancılaştık. Flamingoların turna olduğunu bilmeyen kuşaklar oldu. Her insan kendi lisanıyla düşünür kendi lisanı kadar düşünür. Lisan sorunu hamaset problemi yapılmamalıdır. Lisanın ana işlevini atlıyoruz. Biz kavram üretemiyoruz. Kavramları birbirimize iletemiyoruz. Fikrimiz kısıtlanıyor.

Eczacıbaşı: Türkçenin makul bir istikrara oturduğu devirdeyiz. Makus periyotlardan ders alıp lisanı bir ideoloji siyaset aracı yapma kusuruna düşmememiz gerekiyor. Lisanımızı az insanın konuştuğu yoksul bir lisan haline getirmeyelim. Lisanımız ideolojik savaşlara alet edilmeyecek kadar değerli bir hazinemizdir.

EĞİTİM

Eczacıbaşı: Eğitim atılımını gerçekleştirmek Türkiye’nin önceliği ve en değerli misyonudur. Eğitimde temel bilimlere yük verilmelidir. Temel bilimlerin değerli giderek artmaktadır. Öğrencilerimize Türkiye’nin gereksinimlerine yönelik maharet kazandırılmalıdır.

GENÇ JENERASYON

Alev Alatlı yeni jenerasyonun girişimcilik anlayışı ve iş hayatı üzerine de dikkat çeken sözler kullandı.

Alev Alatlı, genç jenerasyon üzerine, “Türkiye için sanayi atılımı çok kıymetlidir. Jenerasyonlar bu hamleyi sürdürmelidir. Gönlünün götürdüğü yere git nesli çok erken geldi Türkiye’ye…” dedi. Alev Alatlı varlıklı ailelerinin uygun eğitim almış çocuklarının eğitim hayatının sonunda gidip de “DJ”lik yapmalarını “küçümsediğiniz” belirterek eleştirdi. Alatlı, “Genç yaştayken çocuklar hayatın tekdüze gideceğini sanır. Fakat hayat her yerden fışkırır ve genişleyerek gider” ifadelerini kullandı.

Alatlı’ya karşılık Eczacıbaşı ise “Türkiye’de gençler sorumluluk sahibi kuruluşlarda vazife almak istiyorlar” sözlerini kullandı.

Eczacıbaşı şunları söyledi:

Biz “uydurukça”ya savaş açtık. “Uydurukça”nın bağlantı kıymeti olan bir lisan olduğuna inanmıyorum. Aslında bu savaşta sorunu tam olarak vurgulayamadık. Uydurukça tabirinin esprili istikameti sorunu geriye itti… Türkçenin asıl sorunu bu değil. Bizim asıl sıkıntımız ana lisanımızı koruyamamamız, ihtimam göstermememiz, bu muazzam hazineyi yeterli değerlendiremememiz.

İNOVASYON

Bülent Eczacıbaşı: İnovasyonda ticari kar çok değerli bir itici güçtür. Yenilenebilir güç sistemlerin verimliliği arttıkça değer kazanacaktır. Yenilenebilir güç işletmelere avantaj sağlar hale ettirilmelidir. Güç meselesinin ortadan kalkması maliyet kavramını büsbütün değiştirir. Fakat dünya daha düzgün bir yer olur mu orası belirli olmaz.

Türkiye’nin özgün kıssası kimsede yok. Türkiye uygarlıkları ahenk içerisinde yaşatma hünerine sahip muazzam bir ülke. Türkiye bu öyküyü paylaşmalı, yaymalı