Alıç eski zamanlardan bu yana bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılan kayda değer bir bitki türüdür Çoğu uygulama şekli muhtemel olan alıç, 1 yüzyılda yürek hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bir gıda olmuştur 1800 ’lü yılların başlarında Amerikalı doktorların araştırmaları sonucu ile alıç yaprağının dolaşım ve solunum sistemleriyle ilgili sağlık sorunlarının çözümünde kullanılabileceği keşfedilmiştir İçeriğinde bulundurduğu varlıklı bileşenleri, bu bitkiyi bir takım rahatsızlıkların giderilmesinde tercih edilebilecek bir alternatif olarak karşımıza çıkarmaktadır Başta tedbirli olunması gereken bir hususa değinerek alıcın manâlı noktalarından bahsedebiliriz Unutmayalım ancak her şeyin fazlası ve yanlış kullanımı zararlıdır Akdiken; özellikle yürekdamar rahatsızlıkları, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon, kolesterol gibi dağıtılmış sıhhat sorunları için çare edici özelliklere sahiptir aynı zamanda epeyce zinde bir antioksidandır Kudret Narı Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Tabi Etkileri Nelerdir? Alıcın yalnızca meyvesi yok çiçekleri ve yaprakları da bambaşka bir değere sahip olup ilaç yapımında bile kullanılmaktadır Özellikle son dönemde genellikle çayı demlenerek tüketilen alıç yaprağı, Almanya ve Avusturya gibi pek fazla Avrupa ülkesinde sıkça seçim edilir ülkü gelmiştir Dolayısıyla doğal bir ilaç olan bu meyve büsbütün kullanılabilen nitelikte bir bitkidir Aşağıda alıcın faydaları kısmında, daha detaylı öğreneceğiniz veriler ile siz de bu bitkiyi hayatınıza sokarak kendinize bir iyilik yapabilirsiniz Alıç Nedir? img Alıç Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldatasalicnedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de220bbdebalt Alıç Nedir? 1200 600Alıç her yörede ayrı isimlerle anılmaktadır Öncelikle bu adlandırmaların ne olduğuna bir bakalım; akdiken, aluç, haziran, yemişen, alıç, kalp gülü, öküz göbeği, sürsülük, gırgat, koca karı yemişi, barut ağacı, erderan, ekşi muşmula, geviş, beyaz diken, geyikdikeni ve kuş yemişi gibi öbür isimleriyle de karşınıza çıkabilir Eğer bu şekilde anılan bir meyve duyarsanız söz konusu gıdanın alıç olduğunu anlayabilirsiniz Gülgiller familyasından olan meyvenin Latince adı Crataegus Monogyna, Crataegus Oxycantha olup meyveleri 6 ila 10 milimetre çapındadır Ağaç uzunluğu ise 10 metreye kadar ulaşabilmekte ve 200 yıla değin yaşayabilmektedir Nisan – Mayıs aylarında beyaz ve pembe tonlarına sahip çiçekleri açmaya başlayarak etrafa aromatik güzel bir koku yayar Meyveleri yaz sonunda olgunlaşır Sonbaharda ise tıpatıp ipe dizilmiş bir boncuk gibi tezgahlarda yerini almaya başlar Akdiken bitkisi, iklim ve toprak özellikleri açısında seçici değildir Dolayısıyla ülkemizde daha çok Batı ve Güney Anadolu ağırlıkta elde etmek üzere çoğu bölgede, 20 dek türüne karşılaşmak mümkündür Dünyada ise Batı Avrupa, Güney Amerika, Asya ve Afrika ’da yetiştiği bilinmektedir Bu bitki ağaçlık alanlarda, makilik bölgelerde, dağ yamaçlarında, sarp kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıkların içinde, çay kenarlarında, otlak arazilerde ve gölgelik alanlarda kendiliğinden yetişen yabani bir meyvedir Meyveleri koyu sarı veya esmer kırmızı tonlarına sahip olan bitki, hafif ekşimsi bir tada sahiptir Vitamin ve beslenme değerleri bakımından epeyce zengindir İçeriğinde bulunan flavonoid (flavonlar) bileşikleri doğru enerjik bir antioksidan özelliğindedir 19 yy ’da İngiltere ’de çit kenarlarında yetiştirilen bir bitki olan alıçla ilgili bazı batıl inançlar da vardır Günümüzde hala çoğu birey bu görüşlere riayet etmektedir Kimilerine tarafından, alıç dallarının kesilmesi eve fena talih ve cinleri davet etmek demektir Lakin bu görüntü, eski Roma ve Yunanlılara kadar tersi bir durumu ifade etmektedir Onlar akdiken meyvesinin iyilik ve saadeti getirdiğine inanmışlardır bu nedenle gelinler elindeki çiçeklerin arasına akdiken bitkisi koyarlarmış Hatta Romalılar yeni doğan bebeklerini şeytan, cin ve kötü ruhlardan koruyabilmek için evlerinde akdiken yaprağı bulundururmuş Akdiken Çeşitleri Nelerdir? img Alıç Çeşitleri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasalicnedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de220d0262alt Alıç Çeşitleri Nelerdir? 1200 600Genelde sarı ve yuvarlak görüntüsüyle tanıdığımız alıcın ayrı renk ve lezzete sahip çeşitleri vardır Acilen bu türlere ve özelliklerine daima beraber bir göz atalım h3Basmakalıp Akdiken (Bayağı, Dikenli)h3 Kendi içinde çeşitleri yer alan bayağı akdiken, ülkemizde en çok bulunan türüdür Sert iklim koşullarına dayanıklılığıyla bilinir Dolayısıyla Rusya ’da yaygın olarak rastlanır Dikenli alıcın ağaç yüksekliği 5 metre civarında olur Rengi ise koyu sarı tonlara sahiptir Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişebilmektedir h3Yelpaze Şekilli Alıçh3 Bu alıç türü de diğeri gibi dona dayanıklıdır Ülkemizde kuzey bölgelerde ve Kafkas dağlarında yetişir Bitki yüksekliği 6 metreye ulaşabilir Dikenleri ise kıvrımlı olup, 7 santimetreye değin uzayabilir Şekli elmaya eş meyveleri; yaz sonu güz başı gibi olgunlaşır ve rengi ise, kırmızı ya da sarı tonlara sahiptir olur h3Altay Alıçh3 Kireçli topraklarda yetişen bu tür, daha fazla ıslak alanları sever Yüksekliği 8 metreye ulaşabilen Altay müşteri dikenli dallara sahiptir Geç ilkbahar ya da yaz başlarında çiçeklenmeye başlayan bitkinin meyveleri ise ağustos ayında olgunlaşır Salkımları gür olup top şeklindedir Meyvelerinin rengi ise sarı veya turuncu tonlara sahiptir h3Armut Alıçh3 Bu türün; sıradan ve Altay müşteri gibi dona dayanıklı olmadığı için, Rusya ’nın sıcak iklim şartlarına sahip olan güney bölgelerinde yetiştirilmesi tavsiye edilir Armut alıcına yaygın olarak ABD ’nin orta batısında rastlanmaktadır Bitkinin yüksekliği 11 metreye ulaşabilir Dallarında ise 5 santimetreye değin uzayabilen dikenleri mevcuttur Meyvenin rengi kırmızı tonlara sahiptir h3Daursky Akdikenh3 Aydınlık ve güneşli yerleri seven bu nesil, dere yakınlarında nemli ve bereketli topraklarda yetişir Daursky alıcına daha fazla Primorye, Sibirya ve Amur bölgesinde rastlanır Yüksekliği 6 metreye ulaşabilen alıç, mayıs sonu haziran başı gibi çiçeklenmeye başlar Pembe ya da beyaz çiçeklere sahip olan ağacın meyveleri ise aydınlık kırmızıdır ve dikdörtgen bir görünüme sahiptir h3Hawthorn Douglash3 Pozitif güneş ışığına gerek duymayan bu nesil, nemli alanlardan hoşlandığı için akarsu kenarlarında yetişir Bitki yüksekliği 12 metreye ulaşabilen alıcın dallarında ise, değil denecek kadar az ve minik boyutlara sahip dikenleri bulunur Çiçekleri ise beyaz ve krem tonlarında olup güzel bir görselliğe sahiptir Alıcın Özellikleri Nelerdir? img Alıcın Özellikleri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasalicnedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de220e4524alt Alıcın Özellikleri Nelerdir? 1200 600Alıcın uzun zaman kullanımı sonucu bilinen bir emrindeki etkisi yoktur Fakat kanıtlanmış bir veri olmadığı için tedbirli tüketilmesi gereklidir İçeriğinde ise, herhangi bir alışkanlık yapıcı maddede bulunmamaktadır Ilk Olarak kalp hastalıkları almak üzere birçok derde çare olan alıç, bir takım ülkelerde hastalara önerilmektedir Bu bitkinin vücutta oluşan şişkinliklere de iyi geldiği biliniyor Lapa haline getirerek şiş bölgeye koyduğunuzda faydasını görebilirsiniz Bitki; yüksek beslenme değerleri ve içeriğiyle geçmişten bu yandan geleneksel tıbbın odağında olmuştur h3Alıcın Besin Değerih3 Değerli bir bitki olan alıcın içeriği oldukça zengindir Çoğu hastalığın tedavisinde tercih edilebilen bu meyvenin 100 gramında; 38 gram yağ 44 gram protein 25 gram karbonhidrat 5 gram lif 1mg sodyum 187mg potasyum bulunmaktadır h3Alıçta Bulunan Bazı Kimyasal Bileşenlerh3 Aslında alıcın içeriğinde burada verdiğimiz bileşenlerden daha fazlası bulunmaktadır Buradan da anlaşılacağı gibi, bitki böylece çok madde ve vitamini bir arada barındırmaktadır Floven ve türevleri Trimethylamin Pentasiklik triterpen Neotekalik asit Acantolik asit Klorojenik asit Kafeik asit Asetilkolin Kolin Kuersetin Vitexin Kalsiyum Demir Fosfat C vitamini B1 vitamini B2 vitamini Alıcın Faydaları Nelerdir? img Alıcın Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasalicnedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de22104de6alt Alıcın Faydaları Nelerdir? 1200 600Tarihi fazla eskilere dayanan alıç bitkisi geçmişten günümüzde dek rağbet görmüş “altın bir meyvedir doğrusu Değerli gıda değerleri ve bileşenleri sayesinde doktorlarında gözdesi olan bu gıda, bilhassa kalpdamar rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir rol oynar Siz de “hangi hastalıkların tedavisinde kullanabilirim diyorsanız, bu kısmı okuyarak merak ettiğiniz sorularınıza yanıt bulabilirsiniz Yürek ve damar hastalıklarına etkisi; kalpteki olumlu etkileri baştan sona alıç meyvesi “Kardiyotonik bir bitki olarak tanımlanabilmektedir Kalbe ayrıca şehvetli hem de fiziki anlamda avantaj karşılayan bu bitki, önemli kalp rahatsızlığı yaşayanların rahatlıkla kullanabileceği bir gıdadır 2019 tarihinde Current Medicinal Chemistry Dergisi ’nde yayınlanan araştırmada, alıcın zinde yürek yararının, yüksek polifenolik içeriğinden kaynaklandığı belirtilmiştir Alıç; yüksek kan basıncı ve kolesterol sonucu oluşan kalp hastalıkları, kalp yetmezliği, anjin (bazen hazımsızlık ile karıştırılabilen gerçekten ayrı bir problem olan reel anjin, koroner bir kalp rahatsızlığının belirtisi olabilir) kardiyak ritim değişiklikleri, ateroskleroz, konjestif kalp yetmezliği (CHF), yürek krizi riski gibi çoğu derde deva olmaktadır Bu bitki kalp damarlarını genişleterek kanın daha kolay pompalanmasına olanak tanır ve kalbin yükünü hafifletir bununla birlikte kalbi kuvvetlendirerek damar sertliğine karşıda koruma sağlamaktadır Bir De beynin kan akışını da artırmaktadır Tansiyon problemine etkisi; yapılan çalışmalar sonucunda, bu rahatsızlığı yaşamış bireylerin tansiyonunu dengeleyebilmek için tip seçim edebileceği anlaşılmıştır Meyve hem yüksek ayrıca de düşük tansiyonu denetim edebilme niteliğine sahiptir Karaciğer hastalıklarına etkisi; alıcın karaciğer sağlığını koruduğuna dair etkilerinden bahsedilmektedir Fakat bu veri demin kanıtlanmamış, araştırmaları hala devam etmektedir Bağırsak enfeksiyonlarının önlenmesinde etkisi; akdiken içeriğindeki varlıklı bileşenleri bir uçtan bir uca bağırsak enfeksiyonlarını giderir Dolayısıyla zararlı bakteriler sonucunda doğabilecek olan birçok rahatsızlığı da önlemiş olur Bağışıklık sisteminin güçlenmesindeki etkisi; alıç içeriğinde bulundurduğu flavonoid (flavonlar) bileşiklerin etkisiyle fazla zinde bir antioksidandır Dolayısıyla tüketildiğinde beyaz kan hücrelerini daha aktive ışık halkası getirerek bağışıklık sistemini güçlendirir Hem içerdiği C vitamini sayesinde, vücutta birikerek sıhhat açısında yaklaşık olarak bir korkutma haline gelen toksin maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir Dispepsi ve mide ağrılarına etkisi; meyvede yer alan tanenler, mide ağrılarının giderilmesi yönünde bir etki yapar Ayrıca midenin ahenkli çalışmasını da sağlayarak dispepsi problemlerine de çözüm olabiliyor bununla beraber bir idrar söktürücüdür Akdiken içeriğinde, bağırsak florası ile ilgili organik bileşenleri bulundurur Dolayısıyla sindirimi kolaylaştırıp şişlik, kabızlık, kramp, ülser ya da kanser gibi rahatsızlıkları çare edicidir İshali iyileştirici etkisi; posa bakımından oldukça zengin bir meyvedir Dolayısıyla uyumlu tüketildiğinde ishal sorununa seri bir çözüm olabilmektedir Cilt sağlığı ve hijyeni üzerinde etkisi; alıç egzama ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların giderilmesi için kullanılabilir Ciltte meydana gelen akne, yara ve yanık sorunlarında da iyileştirici etkisi vardır Keza enerjik antioksidan özelliğinden dolayı cilt temizliğinde de seçim edilebilir Alıcın kilo vermeye etkisi; akdiken metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmaya asistan olur Bu Nedenle kalori yakımı hızlandırılarak zayıflama süreci kolaylaştırılabilir Stresi azaltıcı etkisi; bilimsel araştırmalar, akdiken bitkisinin sakinleştirici etkilerinin olduğunu göstermektedir Meyvesinin veya çayının tüketimi, bireyde meydana gelebilen gerginlik, vesvese, asabiyet hali ve hatta vücutta oluşan ağrıların azaltılmasında da etkilidir Enerji verici etkisi; kendinizi daha dinç hissetmek istiyorsanız akdiken tüketebilirsiniz Çünkü bu bitki koroner kan damarlarını genişleterek, damarlardan daha fazla kan geçişini sağlar Böylece enerjinizi yükseltir ve günü daha canlı geçirmenize olanak tanır Uykusuzluğu giderici etkisi; sinir sistemi üstünde yatıştırıcı etkilere sahip olan alıç içten miktarda tüketildiği takdirde, uyku düzeni oluşturmanıza asistan olabilir Cinsel gücü artırıcı etkisi de bulunmaktadır Akdiken Nasıl Kullanılır? img Alıç Nasıl Kullanılır?src http:bilgilihocamcominternaldatasalicnedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de2211983falt Alıç Nasıl Kullanılır? 1200 600Bu bitkinin meyvesi, yaprağı ve çiçekleri farklı alanlara yönlendirilmiş şekillerde tüketilebilmektedir Bambaşka uygulama yolları olan gıdanın her hali sağlık açısından faydalıdır Sirke, marmelat, reçel ya da çayını hazırlayarak tüketmek mümkündür Alıcın çiçekleri veya yapraklarını kullanarak demleyebileceğiniz çayı, kalp sağlığı için etkin ve doğal bir ilaç niteliği taşır Bu çayın yürek krizi riskini önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır Alıç Meyvesi Nasıl Tüketilir: Meyveleri sonbaharın gelmesiyle toplanarak tüketilmektedir Kurutup toz haline getirerek ya da kaynatarak da kullanılabilmektedir Meyvenin yenilebilmesi için çiçekler açmadan toplanması gereklidir Hafif buruk bir lezzete sahip olan bu gıdaya yazın bitmesiyle beraber ipe dizilmiş biçimde tezgahlarda yüz yüze gelmek mümkündür Alıç Yaprağı Nasıl Tüketilir: İsterseniz kurutarak da kullanabileceğiniz yaprakları, ilk olarak 1 tatlı kaşığı miktarda ince ince doğrayın Tekrar bir kaç parçaya ayırdığınız çiçek ve meyvelerini de, kaynattığınız bir kadeh su ile karıştırın Bu karışımın 10 dakika demlenmesini bekledikten daha sonra süzüp içebilirsiniz Hazırladığınız karışıma bal katarak (diyabet hastaları hariç) tüketmeniz durumunda etkisini daha da artırabilirsiniz Taze olarak kullanacağınız karışımı günde 23 kadeh biçiminde aç karnına veya öğün aralarında sıcak olarak içebilirsiniz Akdiken yaprağının faydasını görebilmek için ahenkli ve doğru şekilde tüketilmesi gerektiğini unutmamalısınız Akdiken Yaprağı Çayı Nasıl Tüketilir: Kaynattığınız 1 bardak suyun içine, 1 tatlı kaşığı akdiken yaprağı ekleyin 810 dakika demlenmesini bekleyin ve yaprakları süzün Bu karışımı günde 2 kadeh şeklinde aç karnına içebilirsiniz Akdiken Yaprağı Kürü Nasıl Tüketilir: Akdiken yaprakları bir blender veya değirmen yardımıyla öğütülür Toz haline getirdiğiniz yaprakları, yemeklerinizden en az 2030 dakika önce günde 23 kere bir akarsu kaşığı biçiminde tüketebilirsiniz Dilerseniz hazırladığınız bu tozu yoğurt, su, bitki çayı vb bir yiyecek ile birlikte kullanabilirsiniz Alıç Çayı Nasıl Tüketilir: Takriben bir avuç alıç meyvesini, 200ml kaynatılmış suyun içine koyun 35 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonradan süzebilirsiniz İsterseniz yaptığınız bu içeceği balla tatlandırabilirsiniz Akdiken Suyu Nasıl Tüketilir: Günde en fazla 3 nehir bardağı şeklinde içebileceğiniz bu suyu öğün vakitlerinizden daha sonra tüketebilirsiniz 14 ’ünü alıç suyu ile doldurduğunuz bir çay bardağının geri kalan kısmına su ilave ederek karışımı hazırlamış olacaksınız Akdiken Sirkesi Nasıl Tüketilir: Bir tatlı kaşığı alıç sirkesini bir kadeh suya ilave ederek aynı yapılı olan bir karışım haline getirip, sabahtan ve akşamları aç veya tok karnına içebilirsiniz Buna ilave olarak sirkeyi alışılmışlık haline getirmek isterseniz salatalarınızda da kullanabilirsiniz Faydasını göstermesi için bir ay ya da daha uzun bir zaman uyumlu olarak tüketmeniz gereklidir Bu karışımın kanıtlanmış herhangi bir ast etkisi olmamasına rağmen kullanım dozunun aşılması tavsiye edilmez Alıcın bütün bu tüketim yollarının dışında eğlenceli bir uygulama şekli daha vardır Yuvarlak ve renkli görüntüsüyle güzel bir görselliğe sahip olan meyve süs bitkisi olarak da kullanılabilmektedir h3Akdiken Reçeli Tarifih3 Hazırlanması biraz emek isteyen bu meyvenin reçeli tat olarak azıcık ekşidir Dolayısıyla pozitif miktarda şeker göstermek gerekebilir böylece özellikle diyabet hastalarının tüketmeleri sakıncalı olabilir Araç Gereç Listesi Yarım kilo alıç meyvesi 1,5 su bardağı toz şeker 1 kadeh su 12 çorba kaşığı taze limon suyu ya da birkaç dilim limon Alıç Reçelinin Hazırlanışı Reçelin kıvam alması için uzun bir süre kaynaması gereklidir böylece hazırlanması azıcık yorucudur Bu reçel oldukça çok C vitamini içerir başta akdiken meyveleri temizce yıkanır 2025 dakika kadar tuz suda bekletildikten sonra yeniden yıkanarak tuzdan arındırılır Çekirdekleri ayıklanan alıçlar, bir kabın içerisine konulur ve üzeri toz şekerle kaplanır Bu şekilde 12 saat boyunca buzdolabında bekletilerek, alıcın suyunu bırakması sağlanır (Eğer reçeli hemen sıralamak isterseniz, 1 bardak su ile haşlayıp şeker ilave ettikten sonrada pişirebilirsiniz) sonradan bu meyveler bir tencereye konularak kısık ateşte pişmeye bırakılır Kaynamakta olan reçel koyu bir kıvam aldıktan daha sonra içine taze limon suyu veya birkaç parça limon ekleyebilirsiniz Bu eklemeden sonra bir taşım daha kaynayan reçelin üzerinde oluşan köpükleri temizlemelisiniz Tüm bu işlemler bittiğinde reçelinizi kavanozlarınıza koyabilirsiniz Hazırladığınız reçeli; 24 saat oda sıcaklığında, bir hafta buzdolabında ve bir ay derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz Lakin daha uzun zaman gizlemek isterseniz pişerken ek edeceğiniz toz şekeri azıcık artırmanız gereklidir h3Akdiken Marmelatı Tarifih3 Keza şekerli ayrıca de şekersiz olarak hazırlanabilen bu tasvir, kahvaltılarınızı zenginleştirebileceğiniz yardımsever bir besindir Malzeme Listesi (Şekerli) 1 kilo alıç meyvesi 1 kilo akarsu şekeri (isteğe tarafından artırılabilirazaltılabilir) 2 su bardağı su 1 adet limon suyu Şekerli Alıç Marmelatının Hazırlanışı Bu tanımlama, şeker içerdiğinden nedeniyle diyabet hastalarının tüketmesi sakıncalı olabilir Güzelce yıkanan akdiken meyvesinin kök ve sap kısımları kesilir 2 su bardağı su konulan bir tencerenin içine alıçlar ek edilir Karışım bu şekilde kaynatılır Tencere kaynamaya başladıktan sonradan, kısık ateşte 20 dakika her tarafında alıçlar haşlanır Bu işlemden sonradan alıçlar süzülür sonra bu alıçların çekirdekleri ayıklanır ve robottan çekilerek püre kıvamına getirilir Bir bardak püreye bir kadeh şeker olacak biçimde şeker ilave edilir (Şeker miktarı isteğe tarafından artırılabilirazaltılabilir) Iyice karıştırılan karışım, ocakta kısık ateşte marmelat kıvam alana dek kaynatılır Bu operasyon 3035 dakika baştan başa devam eder Keza dibinin tutmaması için tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır Karışım kıvam alınca bir tane limon suyu ek edilir ve 10 dakika daha kaynatmaya devam edilir sonra ocağın altı kapatılır Yaptığınız tüm bu işlemlerden sonra hazırladığınız marmelat 35 dakika dinlendirilir ve sıcak bir şekilde kavanozlara doldurulur Tatsız Alıç Marmelatı Malzeme Listesi 1 kilo akdiken meyvesi 15 tane hurma 300400 gram çekirdeksiz kuru üzüm Bir tedarik su 1 tane limon suyu Şekersiz Alıç Marmelatının Hazırlanışı Bu betimleme şeker içermediği için şeker hastalığı hastaları doktorlarına danışarak seçim edebilir Adilane temizlenen alıç, hurma ve üzümler bir gece önceden 23 su bardağı suya yatırılır ve bekletilir Bu karışım ertesi gün süzülür 3 su bardağı su konulan bir tencereye süzülen meyveler ilave edilir Bu şekilde kaynamaya başlayınca, 2025 dakika kısık ateşte haşlanır sonradan yeniden süzme işlemi yapılır Geriye kalan su kullanılacağı için dökülmemelidir Daha Sonra meyvelerin çekirdekleri ayıklanır ve bir robot yardımıyla püre kıvamına getirilir Ayrılan su, bu pürenin içine konularak her tarafta kaynatma işlemi gerçekleştirilir Tencere kaynamaya başladıktan sonradan ocağın altı kısılır ve 3540 dakika kadar pişirilir Pişmeye yakın, 1 adet limon suyu marmelata eklenir ve bu şekilde 10 dakika değin pişirilir Bütün bu işlemlerden sonra hazırladığınız marmelatınızı 35 dakika dinlendirerek kavanozlara doldurabilirsiniz Alıcın Zararları Nelerdir? img Alıcın Zararları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldatasalicnedircesitleriozelliklerivefaydalarinelerdir5c2de2212bfa4alt Alıcın Zararları Nelerdir? 1200 600Unutulmamalıdır ki; her şeyin fazlası ve yanlış tüketimi zararlıdır Dolayısıyla herhangi bir gıdanın ne kadar faydasından bahsedilse de, bununla birlikte emrindeki etkilerinin de bulunabileceği atlanmamalıdır Pancar Nedir? Çeşitleri, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? Bilhassa kalp ve damar sorunu yaşamış kişilerin, tip tüketmeden önce uzman hekimlerinin görüşünü alması önemlidir Çünkü bu bitkinin yürek üzerinde ciddi etkileri laf konusudur Alıcın kimyasal bileşenleri, tiroit ilaçları ile tepkime verebileceğinden ve tiroit düzenleyici hormonlara tesir edebileceğinden, tiroit hastalarının kullanması önerilmemektedir Hamile ya da emziren kadınların akdiken tüketmesi tavsiye edilmez Çocukların tip fazla miktarda tüketmemesi gereklidir Kardiyak glikozitlerin etkisini artırabilir, beta blokerlerle ve anti ritmiklerle birlikte kullanılmamalıdır Alıcın aşırı tüketimi, bir takım alerjik reaksiyonları tetikleyebilir Fazla miktarda tüketildiğinde; baş dönmesi ve ağrısı, migren ya da vertigo gibi sorunlar meydana gelebilir Fazla tüketim sonucu bağırsaklarda kanama meydana gelerek kanlı idrar gibi sorunlar oluşabilir Yeniden tüketim dozu aşıldığı takdirde, kalpte ritim düzensizliği, mide ağrısı ve bulantı, nefes darlığı veya psikolojik bazı problemler meydana gelebilir Alıcın tüketimiyle beraber bacaklarda geçmeyen ödem, yürek, göğüs ve omuz ağrısı oluştuğunda bir doktora başvurulmalıdır Tıpatıp meyvesi gibi akdiken sirkesi de yanlış tüketildiği süre bazı afiyet sorunlarına neden olabilir Eğer sirkeyi harcamak istiyorsanız, bu bölümü okumanızda yarar vardır Sirkenin asit seviyesi yüksek olduğundan nedeniyle mide problemi yaşayanların tüketmeleri sakıncalı olabilir Çünkü içeriğindeki asit, midedeki bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir Tıpatıp öteki sirke çeşitleri gibi akdiken sirkesi de gastrit ve ülser hastalığını tetikleyerek bu rahatsızlıkların artmasında bir etmen olmaktadır Yeniden sirkede yer alan asitten nedeniyle böbrek hastalarının tüketmesi önemli sorunlara yol açabilir Eğer sirke içindeki asit su ile inceltilmezse ağız, yemek yemek borusu ve midede tahrişe niçin olabilir Sirkenin sade şekilde tüketilmesi, yüksek asitten nedeniyle mide delinmesine yol açabilir sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur