Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Allah'u Tealayı Bilir misin?

0
81

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Allah'u Teala

Abdullah bin Mubarek, bir gun yolda gidiyordu Onunde birkac koyunla bir coban cocuk gordu Ona acıdı ve; Zavallı, cocuklukta cobanlık yaparsa, buyudukte Allahu tealanın ibadet ve marifetine nasıl erişir?dedi Sonra kendi kendine; Gideyim, ona Allahu tealayı tanımakta bir mesele oğreteyimdeyip, cocuğun yanına geldi ve:

Evladım, Allahu tealayı bilir misin? buyurdu

Cocuk:

Kul nasıl sahibini bilmez?dedi

Allahu teala'yı ne ile biliyorsun?

Bu koyunlarımla

Bu koyunlarla, O'nu nasıl bilirsin?

Bu birkac koyun cobansız işe yaramaz Bunlara su ve ot verecek, kurttan ve diğer tehlikelerden koruyucu birisi lazımdır Bundan anladım ki, kainat, insanlar, cinler, hayvanlar ve canavarlar ve bu kanatlı kuşlar bir koruyucuya muhtactır Bu binlerce ceşit mahlUkatı korumaya kadir olan, Allahu tealadan başkası değildir İşte bu koyunlarla Allahu tealayı, boylece bildim

Allahu tealayı nasıl bilirsin?

Hic bir şeye benzetmeden bilirim

Boyle olduğunu nasıl bildin?

Yine bu koyunlardan

Nasıl?

Ben cobanım Onların koruyucusuyum Onlar benim korumam ve tasarrufumdadırlar Onlara dikkatle bakıyorum Ne onlar bana benzerler, ne de ben onlara benzerim Buradan, bir coban koyunlarına benzemezse, Allahu tealanın elbette kullarına benzemiyeceğini anladım Abdullah bin Mubarek:

İyi soyledin İlimden bir şey oğrendin mi? buyurdu

Cocuk:

Ben bu sahralarda, nasıl ilim tahsil edebilirim, dedi

Peki başka ne oğrenmişsin?

Uc ilim oğrendim Gonul ilmi, dil ilmi ve beden ilmi

Bunlar nelerdir, ben bunları bilmiyorum

Gonul ilmi şudur ki, bana kalb verdi ve kendi marifet ve muhabbeti yeri eyledi ki, bu kalb ile O'nu bileyim O'nun sevdiklerine gonulde yer vereyim, sevmediklerine yer vermiyeyim ve boylelerinden uzak olayım Dil ilmi şudur ki, bana dil verdi ve dili zikretmek, O'nun ismini soylemek yeri eyledi Bununla O'nu hatırlatanları dile getirmeği, O'ndan bahsetmiyen sozden onu korumayı, boyle sozden uzak olmayı ima etti Beden ilmi şudur ki, bana beden vermiştir ve onu kendine hizmet yeri eylemiştir Boylece O'na hizmet olan her şeyi yaparım, hizmet olmayan şeyi ise bedenimden uzaklaştırırım

Abdullah bin Mubarek, bunun uzerine:

Ey cocuğum! Evvelki ve sonraki ilimler, senin bana bu oğrettiklerindir! dedikten sonra: Ey oğul, bana nasihat ver, buyurdu

Ey efendi! Alim olduğun yuzunden belli oluyor Eğer ilmi Allah rızası icin oğrendiysen, insanlardan istemeyi, beklemeyi kes Yok, dunya icin oğrenmişsen, Cennet'e kavuşamazsın, dedi

858,505Konular
982,782Mesajlar
33,073Kullanıcılar
Vedat77Son üye
Üst Alt