Altın Cilek Turkiyede Nerede Yetişir
imagesaltincilekturkiyedeneredeyetisir5ad51e8082029
Altın Cilek kurusu artık kilo vermek isteyenlerin ve unlulerin gozdesi oldu
Yuksek lifli ozelliğiyle metabolizmayı hızlandıran cilek, iceriğindeki C, B1, B2 ve A vitaminleriyle de hastalıklara karşı siper oluyor
Guney Amerika’da İnka eriği (Physalis) adıyla anılan, Turkiye’de ise ‘altın cilek’ diye adlandırılan bu altın renkli egzotik cilek, dunyada en cok lif barındıran ve kilo verdirmeye yardımcı olan bir meyve
Altın cilek puruzsuz, kolay şekil alan, parlak ve turuncusarı bir dış yuzeye sahiptir Ozu sulu ve icerisinde cok ufak acık sarı cekirdekleri vardır Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır
Altın cilek, yuvarlak bir meyve olup ağırlığı 57 gram arasındadır Capı yaklaşık olarak 2 cm’dir Altın cilek taze iken doğal, kağıtımsı, sarımsı, bir kabuk ile kaplıdır ve yenilebilmesi icin cıkarılması gerekmektedir
Altın cilek taze olarak, kurutulmuş olarak tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer urunlerle beraber de tuketilebilir Ayrıca cikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir Recellerde, ozel soslarda, keklerde vs kullanılabilir Altın cilek karışımlarda yada tek başına kullanılabilir Bu egzotik meyve aynı zamanda cok sağlıklı ve tıbbi olarak bircok faydaya sahiptir
Altın Cilek Nerede yetişir Genel Ozellikleri:
Papaya Papaya bitkisi yapraklarını dokmeyen, tropikal bolgelerde yetişen buyuk bir calı veya kucuk bir ağactır Meyveleri kavuna benzediği icin ona kavun ağacı da denir Guneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir Dişi ve erkek papaya bitkileri ayrı ayrı olup (nadiren birlikte); meyve uretmek icin her ikisine de ihtiyac vardır Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır Bitkinin boyu turlerine gore 1,2 – 3,6 m arasında olabilirOlgunlaşmamış papaya meyveleri; bazı ulkelerde (Guney Amerika) sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır
Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (carotene – kansere karşı koruyucu bir madde) acısından oldukca zengindir Fakat modern kullanımı, icerdiği bu vitamin ve minerallerin yanısıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki proteolitik enzimlerden (Proteinleri eriten ve sindiren enzimler: Papain, Papaya peptidaseA ) kaynaklanmaktadır Bu doğal enzimlerden en etkilisi olan papain’ dir Papain’ e, mide tarafından salgılanan ve proteinleri sindirenparcalayan enzim olan pepsin’ e benzerliği nedeniyle “Bitkisel Pepsin adı da verilir
imagesaltincilekturkiyedeneredeyetisir5ad51e8082029
Altın Cilek kurusu artık kilo vermek isteyenlerin ve unlulerin gozdesi oldu
Yuksek lifli ozelliğiyle metabolizmayı hızlandıran cilek, iceriğindeki C, B1, B2 ve A vitaminleriyle de hastalıklara karşı siper oluyor
Guney Amerika’da İnka eriği (Physalis) adıyla anılan, Turkiye’de ise ‘altın cilek’ diye adlandırılan bu altın renkli egzotik cilek, dunyada en cok lif barındıran ve kilo verdirmeye yardımcı olan bir meyve
Altın cilek puruzsuz, kolay şekil alan, parlak ve turuncusarı bir dış yuzeye sahiptir Ozu sulu ve icerisinde cok ufak acık sarı cekirdekleri vardır Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır
Altın cilek, yuvarlak bir meyve olup ağırlığı 57 gram arasındadır Capı yaklaşık olarak 2 cm’dir Altın cilek taze iken doğal, kağıtımsı, sarımsı, bir kabuk ile kaplıdır ve yenilebilmesi icin cıkarılması gerekmektedir
Altın cilek taze olarak, kurutulmuş olarak tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer urunlerle beraber de tuketilebilir Ayrıca cikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir Recellerde, ozel soslarda, keklerde vs kullanılabilir Altın cilek karışımlarda yada tek başına kullanılabilir Bu egzotik meyve aynı zamanda cok sağlıklı ve tıbbi olarak bircok faydaya sahiptir
Altın Cilek Nerede yetişir Genel Ozellikleri:
Papaya Papaya bitkisi yapraklarını dokmeyen, tropikal bolgelerde yetişen buyuk bir calı veya kucuk bir ağactır Meyveleri kavuna benzediği icin ona kavun ağacı da denir Guneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir Dişi ve erkek papaya bitkileri ayrı ayrı olup (nadiren birlikte); meyve uretmek icin her ikisine de ihtiyac vardır Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır Bitkinin boyu turlerine gore 1,2 – 3,6 m arasında olabilirOlgunlaşmamış papaya meyveleri; bazı ulkelerde (Guney Amerika) sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır
Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (carotene – kansere karşı koruyucu bir madde) acısından oldukca zengindir Fakat modern kullanımı, icerdiği bu vitamin ve minerallerin yanısıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki proteolitik enzimlerden (Proteinleri eriten ve sindiren enzimler: Papain, Papaya peptidaseA ) kaynaklanmaktadır Bu doğal enzimlerden en etkilisi olan papain’ dir Papain’ e, mide tarafından salgılanan ve proteinleri sindirenparcalayan enzim olan pepsin’ e benzerliği nedeniyle “Bitkisel Pepsin adı da verilir