Bence en değerli şey yaptırmaya karar verdiğiniz süreci emniyetli ve düzgün bir yerde yaptırmak.
1. Kimyasal peeling
Peelinglerin amacı cildi yenilemek ve gençleştirmektir. Prosedür ağrılıdır ve birtakım sonuçları vardır.
Exfoliation denen soyulma süreci kızarıklığa, tahrişe ve cildinizin genel durumunda bozulmaya neden olabilir. Ciltteki yağ bezleri hidrasyon ve müdafaa için gerekli olan yağlı bir unsur salgılar ve buna sebum denir.
Kollayıcı bir katman olmadan cilt çevresel tesirlere direkt maruz kalır ve bu da cildin çatlamasına, soyulmasına yahut elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir.
Her cilt tipi için tıpkı peeling tekniği uygulanmaz. Cildinizin muhtaçlığı olan şey tahminen size önerilen tedavi olmayabilir ve bu teklifler cildinizde iltihaplanma ve kızarıklıklara neden olabilir.
"Birkaç hafta evvel yapmam gerekenden daha fazla kimyasal eksfoliyasyon yaptım ve cildime inanılmaz ziyan verdi."
"Hatta 2-3 gün boyunca yüzüme bir şey uygulayamadım. Cildim düzelmeye başladığında lakin hafif serum ve losyonlar sürebildim."
2. Lazer epilasyon
Lazer epilasyon uygulayıcıları sürecin sonunda istenmeyen tüylerden kurtulacağınıza ve yumuşacık, pürüzsüz bir cilde sahip olacağınıza dair vaatlerde bulunur. Lakin bunun tam zıddını yaşayan pek çok insan var. Lazere başlamadan evvel aklınızda bulundurmanız gereken birkaç ayrıntı var:
Bikini ve üst dudak bölgelerinde bedendeki öteki bölgelerden farklı bir atış ayarı yapılması gerekir.
Kalın tüyler 4-5 seansta yok olabilirken, ince tüylerin kaybolması biraz daha vakit alabilir.
Lazer epilasyon yaptıracaklara en düzgün tavsiye tedaviden evvel ve sonra güneşlenmekten kaçınmak ve süreç uygulanan bölgeleri güneşten mümkün olduğunca korumak olacaktır.
Bu yalnızca süreçten aldığınız randımanı arttırmayacak, uygulama yapılan yerlerde izler kalmasını/oluşmasını da engelleyecek. Birçok kişi lazer epilasyonu kış aylarında ve tatillerden evvel yaptırıyor.
"Bacak ve koltuk altlarıma 3 seans lazer yaptırdım. Üst bacaklarım ve koltuk altlarım çok uygun lakin son seansımdan 4 hafta kadar sonra baldırlarım kaşınmaya ve tahriş olmaya başladı."
"Seanstan sonra yaralar oluştu fakat şükürler olsun ki onlar geçti. Artık uzun etek ve pantolon giyemiyorum zira bacağımda zımpara varmış üzere hissettiriyorlar."
3. Kaş ve kirpik laminasyonu
Kirpik ve kaş laminasyonu genellikle besleyici, onarıcı yahut güzelleştirici bir prosedür olarak tanımlansa da aslında tek fonksiyonu uzun vadeli şekillendirmedir. Herkese uygun değildir.
Bir kişinin düz ve aşağıya yanlışsız uzayan ve günlük şekillendirme gereken kaş ve kirpikleri varsa, laminasyon süreci mantıklıdır. Öteki durumlarda bu süreç neredeyse işe yaramaz.
Laminasyon sırasında kullanılan kimyasal solüsyonlar alerjik tepkilere neden olabilir. Bu yüzden evvel bir test yaptırmak mantıklıdır.
Laminasyon uygulanan kıllar farklı büyüme etaplarında olduğu için birkaç gün sonra eskiler dökülür ve yenileri olağan halde çıkar. Kimi beşerler bu dökülmeyi fark etmezken kimileri da bunun çok fark edilen bir şey olduğunu söylüyor.
"Yaklaşık 2 sene evvel kaş laminasyonu yaptırmaya karar verdim; kaşlarınızı tarıyorlar ve kimyasalla kaplıyorlar ki tüyler bu formda kalsın."
"İnce kaşlarım var ve taranıp hal verildiğinde çok hoş görüneceklerini düşündüm fakat süreç bitip aynada kendimi gördüğümde yalnızca güldüm. Komik ve tuhaf görünüyorlardı, yalnızca kaşlarımı üst kaldırmışlardı. Bu süreci yaptırdığımda gece olmasına ve kimsenin beni bu kaşlarla görmediğine sevindim."
4. Dövme sildirme
Lazer ışını cilde nüfuz eder ve pigmentleri kesimler. Dövmenin büsbütün silinmesi için gereken seans sayısı mürekkep rengi, mürekkep çeşidi ve cilt tipi üzere birçok faktöre nazaran değişkenlik gösterebiliyor. Seanslar ortasındaki ortanın en az 1.5 - 2 ay olması, bu sürecinin birkaç yıl sürmesine neden olabiliyor. Lazerin dövme silmenin en inançlı ve acısız metodu olduğu söylense de gerçek o kadar da kolay değil.
Pigmentlerin parçalanması sırasında oluşan toksik unsurları beden her vakit atamayabilir ve oluşan birikim alerjik tepkilere neden olabilir.
Lazer cildinize ve süreç uygulanacak pigmentlere uygun değilse bölgede yara izi kalabilir ve enfeksiyon riski vardır. Buna ek olarak, birtakım renkler silinmeyebilir. Lazerle dövme silme sürecinden sonra ciltte açık renkli alanlar oluşabilir zira lazer yalnızca boyayı değil, birebir vakitte ciltteki pigmentleri de tesirler.
"Dövme yaptırdım ve anında pişman oldum. Çizim kafamdakinden büsbütün farklı oldu."
"Sonuç olarak lazerle sildirmeye karar verdim lakin o da bir işe yaramadı. Dövmenin ince çizgileri olmasına karşın birkaç seanstan sonra yalnızca renkleri açıldı. Boşuna para harcamışım."
5. Mikrocurrent yüz bakımı
Mikrocurrent yüz bakımının kırışıklıkları azalttığı, yüzü sıkılaştırdığı, şişkinlik aldığı ve göz altı torbalarını yok ettiği tez ediliyor. Mikro akımlar cildin derinliklerine nüfuz ederek yüz kaslarının rengini eşitler ve kolajen üretimini arttırır. Ancaaak...
Hayli kıymetli olan bu süreç dört haftada bir tekrarlanmalıdır. Artı olarak, süreç sonrasında cildinize ekstra itina göstermeli ve sırf muhakkak serum ve kremlerle cildinizi daima nemlendirmelisiniz.
"Sosyal medyada dolaşırken bir hoşluk uzmanına denk geldim. Profilinde paylaştığı işleri sahiden inanılmazdı ve bir sürü sertifikası vardı, sağlam görünüyordu."
"Çenemdeki sorunu düzeltmek için randevu alıp yanına gittim. Lenfatik drenaj tesiri için microcurrent yüz bakımı önerdi. Yüzümdeki fazlalığı giderdikten sonra nasıl ilerleceğimize karar verecektik. Kabul ettim ama birinci süreç kendisinin niteliklerinden kuşku duymama neden oldu. Birinci başta gereksinimim olup olmadığına bakmadan yüzüme bir çeşit peeling yaptı, microcurrentın daha tesirli olacağını söyledi. Peeling bittikten sonra mikro akımları bağladı ve süreç vakit zaman acılıydı. Esasen gelmeden evvel meskende microcurrent bakımı hakkında birkaç yazı okumuştum ve hiçbiri bana uygulanan süreç üzere değildi. Akşam cildim yanmaya başladı, kırmızı lekeler çıkmaya başladı ve gözlerim şişti. Sabaha kadar kötüleştim ve derhal bir dermatoloğa gittim. Dermatolog bir çeşit dermatit teşhisi koydu. Gittiğim hoşluk uzmanının cildimin kimi yerlerini yaktığını öğrendim."
6. Keratin saç düzleştirme
Keratin saç düzleştirme, son yıllarda hayli tanınan. Bu süreç saçınızın uzun bir müddet boyunca düz kalmasını sağlar. Evet, kolay ve efektif bir süreç lakin dezavantajları da var.
Bu süreci birden fazla tekrar etmek alerjik tepkilere, tahrişe ve baş derisinin dökülmesine neden olabilir.
Keratin saç düzleştirmede kullanılan bileşenler çok ağır olduğu için bu süreç saçı ince telli olan bireylere önerilmiyor. Saçınızın yapısından bağımsız olarak, keratin saç bakımı kırıklara ve saç uçlarınızın kırılmasına neden olabilir. Kısaca saçınızın kalitesini bozması büyük bir mümkünlük.
7. Yüz jimnastiği
Yüz jimnastiği, yüz kaslarını güçlendirerek kırışıklıkları ve sarkmayı azaltan bir antrenmandır. Lakin yapmadan evvel bilinmesi gereken birkaç değerli nokta var.
İdmanların gerçek yapılması sahiden çok kıymetli zira yüz jimnastiği yüzünüzde daha çok kırışık ve sarkmaya neden olabilir.
Ayrıyeten kasların güçlenmesi vakit alır, tesirini çabucak göremezsiniz.
8. Multi-Masking (Çoklu maske bakımı)
Multi-masking son birkaç yılda tanınan olan bir cilt bakım tekniği. Yüzümüzde birden fazla bölge var ve bu bölgeler farklı sorunlara sahip. Bu uygulama uygun bölgeye uygun maskeyi yaparak derinin genel görünümünü düzgünleştiriyor. Fakat tekrar dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Bu sürece başlamadan evvel cildinizi kesinlikle düzgün tanımanız ve neye muhtaçlığı olduğunu anlamanız gerekir. Yanlış maske seçimi maskeyi uyguladığınız bölgedeki gözenekleri tıkayabilir, kuruluğa ve ağrıya neden olabilir.
Ayrıyeten bu süreçte vakit takibi çok kıymetlidir. Bir yere sürdüğünüz maskeyi, diğer bir bölgeye sürdüğünüz maskeden daha evvel yıkamanız gerekebilir. (Gerektiğinden uzun vakit kaldığında kil ve asit içeren maskeler, kuruluk yapmanın yanında cildinize inanılmaz ziyan verebilir.)
"Öncelikle bu süreci hakikat yaptığımda mükemmel sonuçlar aldım. T bölgeme yağ azaltıcı, çenem için iltihap önleyici ve yanaklarım için rahatlatıcı güllü bir kil maskesi yaptım."
"Bunların yanında uygulamada meşakkatler da yaşadım. Dikkatli bir biçimde maskeleri yüzüme sürmem vakit alıyor ve üç maskenin üçünü de sürmeyi bitirdiğimde, birincisini yıkama vakti gelmiş oluyor."
9. Gua Sha taşları
Gua Sha'yı denediyseniz, gerçeğin toplumsal medyada gösterilen üzere olmadığını anlamışsınızdır. Gua Sha, "kazıma" ve "kum" manasına gelir. Süreçten sonra cildinizde küçük kırmızı lekeler çıkar.
Gua Sha kullanmak zordur ve taş çoklukla cilde ziyan verir ve üzerinde çizikler bırakır. Gua Sha'nın olumsuz tesirlerinin ortasında dermatitin yanında sıyrık üzere yaralanmalar da bulunur.
Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyordunuz? Yorumlarda buluşalım...