Sakinleştirici tesiri olduğu bilinen anason maydanozgillerin ailesine mensup bir bitkidir. Pekala anason tohumunun yararları nelerdir? Anason çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar? Anason hangi illetlere yeterli gelir? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık. Haberin detayında anason bitkisine dair merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.
Akdeniz ve Ortadoğu memleketlerinde yetiştirilip tüketilen anason bitkisini birçok illete yarar sağlar. Yaprakları ve meyvesi kullanılan bu bitki yüzyıllar boyunca bitkisel tedavide ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Keskin ve acı bir tadı olan anason bitkisi ekseriyetle çay olarak tüketilir. İçeriğinde yüksek ölçüde antioksidan barındıran anason bitkisi bunun yanı sıra magnezyum, kalsiyum, çinko, sodyum, demir minerallerinin yanı sıra A, B, C vitaminleri bakımından zengindir. Başkaca protein ve lif bakımından da güçlü olduğu bilinir. Kimi mutfaklarda yemek ve tatlılarda da kullanılır. Maydanoz ailesine ilişkin olan anason, 60 cm boyunca bir bitkidir. Tohumu kullanılan anason çok güçlü bir yatıştırıcıdır. Münhasıran ruhsal marazlar için kullanılan anason çoklukla çay olarak tüketilir. Anason sık tüketilmemesi gereken bir tohumdur. Aksi halde çokça uykuya neden olabilir. En bilinen yararı ise mevsim geçişlerinde teneffüsü temizleyerek enfeksiyon kapmasını önlemesidir.
ANASON ÇAYININ YARARLARI NELERDİR?
- Vücuttaki deforme olmuş had hücrelerini yatıştırarak dimağa sakinlik sinyalleri verir. Bu özelliği sayesinde gerilim ve depresyon üzere rahatsızlıklarının riskini azaltır. Birebir hengamda rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Uyku meselesi olanların yatmadan bir saat evvel bu çaydan içmesi tavsiye edilir.
- Enfeksiyonların kapattığı sinüs yollarını açarak, sinüzit ve migren üzere ömrü zorlaştıran baş ağrılarını tedavi etmede doğal ve tesirli bir usuldür.
- Yapılan kimi araştırmalarda içerdiği protein sayesinde ana sütünü artırmada yardımcı olduğu ortaya çıkarılmıştır.
- Teneffüs yollarında yaşanan hasarları onarmada da tesirli olan anason bitkisi astım ve bronşit hastalarının tertipli tüketilmesi tavsiye edilir. Münhasıran rahat bir nefes almayı destekler.
- Boğazda biriken enfeksiyonlu hücreler iltihaba ve kuru öksürüğe neden olur. Fakat anason çayı boğazı yumuşatarak tüm iltihabı balgam yolu ile atar. Tıpkı hengamda kısa vadede öksürüğü bitirir.
- Vücuttaki kan seviyesini denetim eder. Bu sayede damar tıkanmasını önler. Yanı sıra kanı dengelediğinden tansiyon üzere riskli rahatsızlıklara yakalanma orantısını azaltır.
- İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun müddet tok meblağ metabolizmanın çalışmasını destekler Süratli yağ yakmada tesirli doğal bir bitkidir.
- Yağlı, acılı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaynaklı meydana gelen mide ve bağırsak meselelerine da düzgün geldiği bilinir. Mide asidini dengeleyerek ülser ve reflü üzere illetlerin yaşanma riskini düşürürken bağırsaklarda biriken ve ilerleyen vakitlerde önemli sıhhat dertlerine neden olan bakterileri idrar yolu ile atar.
- Sakinleştirici tesiri sayesinde adet sırasındaki ağrıları dindirir ve adet periyodunu sisteme sokar. Menopoz periyotlarında yaşanan hormonal bozukluklar akabinde gelişen semptomları maniler.
ANASON ÇAYI NASIL YAPILIR?
Anason bitkisi kurutulmuş ya da taze yapraklarından ve tohumlarından hazırlanabilir. 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı ile bir bardak anason çayı elde edilir. Kaynamış suyun içerisine kaç bardak içecekseniz ona nazaran anason bitkisini ekleyebilirsiniz. 7-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Çayın tadını alabilmesi için güzel demlenmesi gereklidir. Anason çayını akşam yatmadan evvel içilmesi tavsiye edilir zira çabuk uyku getirir. Çalışan bir kişinin gündüz içmesi tavsiye edilmez.