![106255.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/uploads/makale/106255.jpg)
![106255.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/media/cache/articleView/uploads/makale/106255.jpg)
Kulaktan dolma malumatlar kilo aldırıyor..
Aile büyükleri ve arkadaş etrafından edindikleri kulaktan dolma haberlerle de şekerli ve yağlı besinleri bolca tüketebildiklerini, bunun sonucunda kilo alımının kaçınılmaz olduğu bir gerçek.Kimi anaların de tevellüdün derhal akabinde çokça kilolarından kurtulma telaşı ile hareket ettiklerini ve bilinçsiz diyet planları uyguladıklarıda bir okdar yanlıştır. Bilinçsiz diyetler sonucunda vücudun süt üretiminin ve kalitesinin azaldığını, ananın de kas kayıpları ve kilo alımı ile karşı zıdda kaldığı görülür.
Birinci 6-8 hafta kilo vermeye çalışmayın!
Tevellüt sonrası ziyade kiloları sağlıklı ve istikrarlı beslenmeyi ihmal etmeden vermek son aşama kıymet taşıyor. Yeni tevellüt yapan validelerin süratli kilo vermeyi hedeflememeleri gerekiyor..Doğumdan sonra birinci 6-8 haftada vücudun kendisini toparlamaya muhtaçlığı vardır. Bu süreçte kilo vermeye çalışmak anayı daha çok gerilime sokarak ve vücudun süt imalatında azalmaya yol açmaktadır.Emziren bir ana için aylık 1-2 kg. kilo kaybı hedeflenmelidir. Tabibin müsaadesi ile ananın hafif yürüyüşler ve egzersizler yapması hem sıkılaşmayı hem de kilo kaybını hızlandıracaktır.
Sütü artırıp kilolardan kurtulmak için değerli tüyolar
Emziklilik periyodunda hem vücudun süt prodüksiyonunu artırmak hem de sağlıklı kilo vermek için;
Güne kahvaltı ile başlamak ve her sabah kesinlikle bir yumurta tüketilmeli.
Kahvaltıda ;tahin-pekmez,bal yahut meyvelerden şeker gereksiniminizi karşılayabilirisiniz.
Günde üç ana üç de ara öğün tüketilmeli; protein ve kalsiyum açısından her öğünde süt ve süt eserleri ihmal edilmemeli.
Her gün bir öğünde et, tavuk yahut balık üzere protein kaynaklı besinlerden birisi bulunurken et yemeklerinin yanında bir ölçü yeşil yapraklı taze zerzevat, salataya konum verilmeli.
Günde 3 litre su tüketimi çok kıymetli.
Kompostoya şeker eklenmemeli,
Çay-kahve tüketimi sonlandırılmalı.
Gazlı içeceklerden kaçınılmalı.
Haftada iki üç defa kurubaklagil yemekleri tüketilmeli
Tatlılar, şekerli besinler ve beyaz un ile hazırlanmış hamur işlerinden kaçınılılmalı.Tatlı tercihini;sütlü yahut meyveli hafif tatlılardan yapılmalı.
Karbonhidrat kaynağı olarak tam buğday unu ile hazırlanmış ekmek, makarna,bulgur ,kinoa,karabuğday ve tam tahıl eserlerinin tercih edilmeli.
Doğal kurutulmuş meyveler ve kavrulmamış badem,fındık,ceviz tüketilmeli
Hem anayı hem bebeği rahatlak için rezene,kimyon,ıhlamur çayları ananın tüketimi için mütenasip olacaktır.