Anne Sutunu Arttıran Gıdalar Besinler Bitkiler Sebzeler Caylar Meyveler Nelerdir?
Anne Sutunu Arttıran Gıdalar Hangileridir?
Anne Sutunu Arttıran Gıdalar Besinler Bitkiler Sebzeler Caylar Meyveler ve Yiyecekler
Tahin helvası: Anne sutunu artırır
♦ incir: Anne sutunu artırır
♦ Dereotu: Anne sutunu artıran mucize gıdalardandır
♦ Ada cayı
♦ Amber kabuğu
♦ Anason (20 gram susam, 10 gr anason ve 500 gr bal karıştırılır ve macun haline getirilir Bundan gunde 3 corba kaşığı yenir)
♦ Antep fıstığı
♦ Civanpercemi
♦ Cemen
♦ Corek otunun bal ile karıştırılması
♦ Dereotu
♦ Deve dikeni salatası
♦ Enginar
♦ Erik kaynatılarak balla karıştırılması
♦ Fesleğen (Fesleğen ciceği, tohumu ve yaprakları kullanılır Bunların cayı demlenir Bundan 1 2 bardak icilir)
♦ Geven
♦ Havuc
♦ Salatalık
♦ Hurma
♦ Kimyon
♦ Kişniş
♦ Kuşkonmaz
♦ Lahana
♦ Marul (tohumundan gunde 4 5 gr yenirse etki gosterir)
♦ Maydanoz
♦ Melek otu
♦ Nane
♦ Rezene
♦ Salep
♦ Taze uzum
♦ Yer elması
♦ Zencefil
Bu oneriler annenin sutunu artırıyor!
Emzirme doneminde sağladığınız sutteki enerjinin buyuk bir kısmı, yediklerinizden karşılanıyor Aldığınız tum enerji tam olarak sut enerjisine donuşmuyor, cunku vucut dokuları da bir miktar enerjiyi emiyor
Sağlıklı bir annenin gunde ortalama 700–800 ml sut salgıladığı esas alındığında, emzirme doneminde gunluk ortalama ekstradan enerji gereksinimi 750 kaloriyi buluyor Bu miktarın 500 kalorisi yediklerinizden sağlanırken, 250 kalorisi hamilelikte depoladığınız yağlardan karşılanıyor Bu da emzirme sırasında aldığınız fazla kiloların, enerjiye daha hızlı donuşmesine katkıda bulunuyor
International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin ve Acıbadem Kadıkoy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu Talak, annelere sutlerini artırma konusunda şu onerilerde bulundu:
♦ Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilacları uygulamayın
♦ Sutunuzu arttıran en onemli besin sudur Gunde en az 2,5 – 3 litre su icmelisiniz, cunku sutun onemli bir kısmı sudur
♦ Kalsiyumdan zengini olan sut, yoğurt ve peyniri duzenli olarak tuketmelisiniz Her gun 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye ozen gostermelisiniz
♦ A Vitamininden zengin havuc, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri, beslenme programınızda sık bulundurmalısınız
♦ Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gun duzenli olarak tuketmelisiniz
♦ Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve ozellikle anemiyi (kansızlığı) onlemeniz acısından, yemeklerinizle birlikte cay icmemelisiniz
Annelerin değişik donemlerdeki gunluk enerji ve besin oğelerini karşılamak uzere temel besin gruplarından almaları gereken miktarlar:
Besin Grupları Normal Yaşam (gr) Gebelik İcin Ek(gr) Laktasyon İcin Ek(gr)
1 Et, balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller 140160 50 50
2 Sut, yoğurt, peynir, cokelek 250350 250 250
3Taze sebze ve meyveler 400600 200 200
4 Tahıllar ekmek, bulgur, pirinc 200300 – 100 5 Yağ ve tatlılar – – Yağ 3035 –
5 Şeker ve Tatlılar 3050 – 5
Beslenme programınızda yer alması gereken temel besin grupları ve icerikleri:
Sut ve sut grubu:
♦ Sut
♦ Yoğurt
♦ Peynir
♦ Ayran
♦ Et ve et grubu
♦ Et
♦ Tavuk
♦ Balık
♦ Yumurta
♦ Sakatatlar
Ekmek ve ekmek yerine gecen grubu
♦ Ekmek
♦ Tahıllar (mısır, buğday, cavdar, yulaf )
♦ Makarna
♦ Pirinc
♦ Bulgur
♦ Corbalar
♦ Un ve undan yapılmış yiyecekler
♦ Sebze ve meyve grubu
♦ Tum sebze ve meyveler bu grup icerisindekiler
♦ Yağ grubu
♦ Zeytin
♦ Yağlı Tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam vb)
♦ Bitkisel sıvı yağlar ( mısırozu, aycicek, soya, pamuk vb)
♦ Margarin
♦ Tereyağı
♦ Hayvansal yağlar ( ic yağı, kuyruk yağı)
MEYVELI PRENSES TATLISI
MALZEMELER (6 kişilik)
♦ 1 adet muz
♦ 2 adet şeftali
♦ 15 adet vişne
♦ 10 yemek kaşığı irmik
♦ 3 yemek kaşığı nişasta
♦ 5 su bardağı sut
♦ 1 su bardağı toz şeker
HAZIRLANIŞI:
Şeftalileri soyduktan sonra dilimleyin Kucuk bir tencereye alın, 1 cay bardağı su ve bir corba kaşığı toz şeker ekleyip 4 dakika kadar pişirin Cukur bir tencerede mısır nişastası, tozşeker, irmik ve sutu kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin Kaynadıktan sonra duz bir kalıba dokun, soğumaya bırakın Soğuduktan sonra uzerini muz, vişne ve şeftali dilimleri ile susleyin
Anne Sutunu Arttıran Gıdalar Hangileridir?
Anne Sutunu Arttıran Gıdalar Besinler Bitkiler Sebzeler Caylar Meyveler ve Yiyecekler
Tahin helvası: Anne sutunu artırır
♦ incir: Anne sutunu artırır
♦ Dereotu: Anne sutunu artıran mucize gıdalardandır
♦ Ada cayı
♦ Amber kabuğu
♦ Anason (20 gram susam, 10 gr anason ve 500 gr bal karıştırılır ve macun haline getirilir Bundan gunde 3 corba kaşığı yenir)
♦ Antep fıstığı
♦ Civanpercemi
♦ Cemen
♦ Corek otunun bal ile karıştırılması
♦ Dereotu
♦ Deve dikeni salatası
♦ Enginar
♦ Erik kaynatılarak balla karıştırılması
♦ Fesleğen (Fesleğen ciceği, tohumu ve yaprakları kullanılır Bunların cayı demlenir Bundan 1 2 bardak icilir)
♦ Geven
♦ Havuc
♦ Salatalık
♦ Hurma
♦ Kimyon
♦ Kişniş
♦ Kuşkonmaz
♦ Lahana
♦ Marul (tohumundan gunde 4 5 gr yenirse etki gosterir)
♦ Maydanoz
♦ Melek otu
♦ Nane
♦ Rezene
♦ Salep
♦ Taze uzum
♦ Yer elması
♦ Zencefil
Bu oneriler annenin sutunu artırıyor!
Emzirme doneminde sağladığınız sutteki enerjinin buyuk bir kısmı, yediklerinizden karşılanıyor Aldığınız tum enerji tam olarak sut enerjisine donuşmuyor, cunku vucut dokuları da bir miktar enerjiyi emiyor
Sağlıklı bir annenin gunde ortalama 700–800 ml sut salgıladığı esas alındığında, emzirme doneminde gunluk ortalama ekstradan enerji gereksinimi 750 kaloriyi buluyor Bu miktarın 500 kalorisi yediklerinizden sağlanırken, 250 kalorisi hamilelikte depoladığınız yağlardan karşılanıyor Bu da emzirme sırasında aldığınız fazla kiloların, enerjiye daha hızlı donuşmesine katkıda bulunuyor
International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin ve Acıbadem Kadıkoy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu Talak, annelere sutlerini artırma konusunda şu onerilerde bulundu:
♦ Hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilacları uygulamayın
♦ Sutunuzu arttıran en onemli besin sudur Gunde en az 2,5 – 3 litre su icmelisiniz, cunku sutun onemli bir kısmı sudur
♦ Kalsiyumdan zengini olan sut, yoğurt ve peyniri duzenli olarak tuketmelisiniz Her gun 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze veya kurubaklagil yemeği yemeye ozen gostermelisiniz
♦ A Vitamininden zengin havuc, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı gibi besinleri, beslenme programınızda sık bulundurmalısınız
♦ Vitaminlerin zengin bir kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gun duzenli olarak tuketmelisiniz
♦ Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve ozellikle anemiyi (kansızlığı) onlemeniz acısından, yemeklerinizle birlikte cay icmemelisiniz
Annelerin değişik donemlerdeki gunluk enerji ve besin oğelerini karşılamak uzere temel besin gruplarından almaları gereken miktarlar:
Besin Grupları Normal Yaşam (gr) Gebelik İcin Ek(gr) Laktasyon İcin Ek(gr)
1 Et, balık, tavuk, yumurta, kuru baklagiller 140160 50 50
2 Sut, yoğurt, peynir, cokelek 250350 250 250
3Taze sebze ve meyveler 400600 200 200
4 Tahıllar ekmek, bulgur, pirinc 200300 – 100 5 Yağ ve tatlılar – – Yağ 3035 –
5 Şeker ve Tatlılar 3050 – 5
Beslenme programınızda yer alması gereken temel besin grupları ve icerikleri:
Sut ve sut grubu:
♦ Sut
♦ Yoğurt
♦ Peynir
♦ Ayran
♦ Et ve et grubu
♦ Et
♦ Tavuk
♦ Balık
♦ Yumurta
♦ Sakatatlar
Ekmek ve ekmek yerine gecen grubu
♦ Ekmek
♦ Tahıllar (mısır, buğday, cavdar, yulaf )
♦ Makarna
♦ Pirinc
♦ Bulgur
♦ Corbalar
♦ Un ve undan yapılmış yiyecekler
♦ Sebze ve meyve grubu
♦ Tum sebze ve meyveler bu grup icerisindekiler
♦ Yağ grubu
♦ Zeytin
♦ Yağlı Tohumlar ve yağı (ceviz, fındık, badem, susam vb)
♦ Bitkisel sıvı yağlar ( mısırozu, aycicek, soya, pamuk vb)
♦ Margarin
♦ Tereyağı
♦ Hayvansal yağlar ( ic yağı, kuyruk yağı)
MEYVELI PRENSES TATLISI
MALZEMELER (6 kişilik)
♦ 1 adet muz
♦ 2 adet şeftali
♦ 15 adet vişne
♦ 10 yemek kaşığı irmik
♦ 3 yemek kaşığı nişasta
♦ 5 su bardağı sut
♦ 1 su bardağı toz şeker
HAZIRLANIŞI:
Şeftalileri soyduktan sonra dilimleyin Kucuk bir tencereye alın, 1 cay bardağı su ve bir corba kaşığı toz şeker ekleyip 4 dakika kadar pişirin Cukur bir tencerede mısır nişastası, tozşeker, irmik ve sutu kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin Kaynadıktan sonra duz bir kalıba dokun, soğumaya bırakın Soğuduktan sonra uzerini muz, vişne ve şeftali dilimleri ile susleyin