Annem Yolu Yuvalama Tanımı İçin Materyaller
Köftesi için
- Yarım kg yağsız dana kıyma (2 defa çekilmiş)
- 750 gram pirinç
- 1 adet orta uzunluk soğan
- 1 yumurta
- 2 tepeleme yemek kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı karbonat
- Tuz ve karabiber
- 1 kg kemikli kesim et (kuzu)
- 1 orta uzunluk soğan
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 1.5 kg süzme yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 tepeleme yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 dolu yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı nane
Annem Yolu Yuvalama Tanımı Yapılışı
- Köfteleri için.İrmik çok az suyla ıslatılır, akabinde ıslatılmış irmik, yıkanmış ve uygunca süzülmüş pirinç ve kıyma karıştırılır.
- İçersine iri doğranmış soğan eklenerek 3 sefer et makinasından çekilir.
- Makinadan çekilen karışıma, yumurta, karbonat, tuz ve karabiber eklenerek hiç su konmadan yoğurulur. Su konmaması çok değerli, pirinç olduğu için su konulursa dağılır köfteler.
- Elde edilen bu hamur, haşlanmamış nohutun yarı büyüklüğünde yuvarlanır. Bu köfteler tuzlu suda haşlanarak süzülür.
- Suyu için.Kemikli et, bir adet soğan ve tuz konarak düdüklü tencerede etler düzgünce yumuşayınca kadar pişirilir.
- Başka bir tencereye süzülmüş yoğurt; 1 yumurta, un, sıvı yağ ve biraz su ile karıştırılarak blendır ile çırpılır. Bu karışım ocakta el çekmeden kaynayana kadar karıştırılır.
- Kaynatılan yoğurdun üstüne, pişen etin suyu süzülerek ilave edilir.
- Elde edilen suya; haşlanan köfteler, haşlanmış nohut ve kemiğinden ayıklanmış etler konularak 10 dakika özlenene kadar kaynatılır.
- Bu kademede tuzu denetim edilir gerekirse tuz eklenir.
- Pişen yemeğimizin üzerine tereyağı, zeytinyağı ve nane karışımı dökülür.
- Püf noktaları.
- Et makinası olmayan arkadaşlar pirinçleri robotta düzgünce ufaltıp, soğanı rendeleyip et ve irmik ile düzgünce yoğurabilirler.
- Yemek piştikten sonra sıcakken ağzı kapatılmayacak aksi halde yoğurt kesilir.
- Köfteleri yuvarlarken ellerimizi sıvı yağa batırırsak daha kolay yuvarlayabiliriz.