Annemin Afyon Yordamı Keşkeği Tanımı İçin Materyaller
- 1 kg dana kemikli et
- 500 gr aşurelik buğday ( Döğme )
- Üzerini dört parmak geçecek kadar soğuk su
- 1 yemek kaşığı tuz
Annemin Afyon Adabı Keşkeği Tanımı Yapılışı
- Dananın etli ayak kemiğini ( afyonkarahisar’da lola diyerek bilinir, ayrıyeten dananın pöç kısmı da kullanılır. ) uygunca yıkayıp düdüklü tencereye alalım.
- Aşurelik buğdayı (döğme’yi) beyaz suyu gidene kadar soğuk suyla yıkayalım.
- Etin üzerine ek edip üzerini dört parmak geçecek kadar soğuk su ek edip tencerenin kapağını kapatıp düdüğünü dik pozisyonda bırakalım, orta ateşte kaynamaya bırakım.
- Kaynadıktan sonra düdüklü tencerenin düdüğünü indirip en küçük ocağa alıp kısık ateşte 4 saat kadar pişirelim.
- Ocağın altını kapatalım düdüklü tencerenin havasını aldıktan sonra kapağı açıp 1 yemek kaşığı tuz ek edelim ve kapağı kapalı formda 30 dakika kadar dinlendirelim.
- Dinlendirme sürecinden sonra keşkeğin içindeki etlerinden ayrılmış kemikleri çıkaralım, keşkeği tahta kaşıkla yahut tokmakla macun kıvamına gelene kadar dövelim.
- İstediğimiz kıvama gelince tereyağını kızarana kadar ısıtalım keşkeği servis edeceğimiz tabağa alalım üzerine tereyağını gezdirelim.