Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Antik Çağın Kutsal Meyvesi Kestane

Antik Çağın Kutsal Meyvesi Kestane
0
159

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Antik çağda yaşamı uzattığına inanıldığı için “kutsal meyve olarak tanınan kestane, aynı zamanda bala batırılarak yenilen ilk meyvelerden biri Kestane, aynı zamanda içerdiği vitamin ve minerallerle fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı

Adını kayıngiller (fagaceae) familyasına ait castanea ağacından alan kestanenin tohumları Güney Avrupa ve Güneybatı ve Doğu Asya'da fazlaca tüketilir Orta Çağ’da Güney Avrupa'da yeteri kadar buğday olmadığından karbonhidrat olarak kullanılmış olan kestane, Türkiye’de en çok Bursa, Aydın, Bozdağlar’da yetişiyor Karadeniz’in Ereğli ilçesinden Sinop’a kadar uzanan kıyı şeridinde yetişen küçük meyveli kestane ise “kuzu kestanesi olarak adlandırılıyor

Kestane tabii ki pişmemiş olarak da yeniliyor Ama kebabına itiraz edecek kimse pek bulunmuyor Kestanecilerden küçük bir kese kağıdı kestane almak, parmakları yaka yaka kabuğunu soyup yemek, en güzel kış ritüellerimizden biri Elbette evde de çok rahatlıkla kestane kebap yapabiliriz Bunun için kestaneleri yıkamak, kabuğunu biraz çizerek tepsiye koymak ve fırına sürmek yeterli Kestanenin haşlanarak yenmesi de mümkün; bu işlem sırasında da üzerini çizmeyi unutmamak gerek

Kestaneyi gerek yemeklerde, gerekse hamur işi ve tatlılarda da sıkça kullanıyoruzAyrıca özellikle güveçte yapılan et yemeklerine ve pilava çok yakışır Kereviz, patates ve havuç gibi sebzelerle uyumu harikadır

Bu harika ürünü keklere, çöreklere ve şerbetli tatlılara da katabiliriz Püresini yapıp nefis pastalara imza atabiliriz Aynı şekilde haşlanmış kestaneyi çikolata sosu ve krem şantiyle servis edebiliriz Geleneksel bir tat olarak balla karıştırılmış kestane püresini sabah okula giden çocuklarımıza yedirerek gün boyu zihinleri için gerekli olan enerjiyi almalarını sağlayabiliriz

Bu noktada bir kestane destanı olan “kestane şekerinden de söz etmek gerek Çok basit olarak tarif etmek gerekirse kestanenin, şeker ve suyla uzun uzun kaynatılması ve şerbetlenmesiyle elde edilen kestane şekeri, özellikle Bursa ve çevresinin geleneksel tatlısı olarak tanınıyor

Lezzetiyle göz dolduran ve kesinlikle kış aylarımıza renk katan kestanenin sağlığa faydasız olduğu düşünülebilir mi? Tabii ki hayır Kestane öncelikle zihin açar Fiziksel yorgunluklara çok iyi gelir Kalp ve kasları uyarır, böylelikle vücudun dengesini düzenler Kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırır, varis ve hemoroidleri önler Bir başka önemli etkisi de yemeklerden önce yendiğinde mideyi sıkılaştırması, yemeklerden sonra yendiğinde ise mideyi gevşetmesidir Ayrıca kalın kabuklu olduğundan her türlü pişirilme yönteminde tüm vitaminini içinde tutar

BESİN DEĞERLERİ

100 gr kestanede;
• Kalori: 194
• Protein: 2,9 gr
• Karbonhidrat: 42,1 gr
• Kolesterol: 0
• Yağ: 1,5 gr
• Lif: 1 gr
• Fosfor: 88 mg
• Kalsiyum: 27 mg
• Demir: 1,7 mg
• Sodyum: 6 mg
• Potasyum: 454 mg
• B1 vitamini: 0,22 mg
• B2 vitamini: 0,22 mg
• B3 vitamini: 0,6 mg
 

Similar threads

Gelen soğuklarla birlikte gelen sıcacık kestane kokusuna dayanamaz olduk! Kestanenin tam da zamanıyken tüketmeli tabii ki.. Kestane ve Besin öğeleri içeriği Sağlık deposu kestanenin besin öğelerine değinirsek: fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
217
Kış Eğlencemiz Kestanenin Faydaları Kestane ve Kestanenin Faydaları Kestanenin yararları kestanenin faydaları Kış aylarının soğuk ve uzun gecelerinin vazgeçilmez eğlenceliği kestaneyi sevmeyen yoktur illaki meleklerkiseglencemizkestaneninfaydalari5c5073b75886ealt Soba üstünde, fırında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
Kestane Faydaları hakkında Kestanenin ozellikleri Kestanenin yararları nelerdir Kestanenin Faydaları • Besleyici olmasından başka faydası saymakla bitecek gibi değil • Kabuklarının suda kaynatılmasıyla hazırlanan ilac ateş duşurup sinirleri yatıştırıyor • Meyvesi kasları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
144
Kestane kalorifere alışmış insana bile sobalı ev hasreti çektirir... Kış aylarının vazgeçilmezi, metro çıkışlarında, duraklarda caddelerde kabuğunun kokusuyla mest olduğumuz kestane hakkında bilinmeyenleri anlatıyoruz. Gelin bu küçücük ama lezzeti kocaman olan müthiş atıştırmalık hakkında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
Kışın vazgeçilmezi kestane hakkında kayda değer talimat yapan Gıda ve Perhiz Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kestane yerken ölçüyü kaçırmanın tehlikesinden bahsetti!kestaneyerkendikkat5c43dd9c0a456jpegalt Kestane yerken dikkat!Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, demir, sodyum, potasyum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
78
858,496Konular
981,706Mesajlar
29,779Kullanıcılar
meso1212Son üye
Üst Alt