iltasyazilim
FD Üye
Antik çağda yaşamı uzattığına inanıldığı için “kutsal meyve olarak tanınan kestane, aynı zamanda bala batırılarak yenilen ilk meyvelerden biri Kestane, aynı zamanda içerdiği vitamin ve minerallerle fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı
Adını kayıngiller (fagaceae) familyasına ait castanea ağacından alan kestanenin tohumları Güney Avrupa ve Güneybatı ve Doğu Asya'da fazlaca tüketilir Orta Çağ’da Güney Avrupa'da yeteri kadar buğday olmadığından karbonhidrat olarak kullanılmış olan kestane, Türkiye’de en çok Bursa, Aydın, Bozdağlar’da yetişiyor Karadeniz’in Ereğli ilçesinden Sinop’a kadar uzanan kıyı şeridinde yetişen küçük meyveli kestane ise “kuzu kestanesi olarak adlandırılıyor
Kestane tabii ki pişmemiş olarak da yeniliyor Ama kebabına itiraz edecek kimse pek bulunmuyor Kestanecilerden küçük bir kese kağıdı kestane almak, parmakları yaka yaka kabuğunu soyup yemek, en güzel kış ritüellerimizden biri Elbette evde de çok rahatlıkla kestane kebap yapabiliriz Bunun için kestaneleri yıkamak, kabuğunu biraz çizerek tepsiye koymak ve fırına sürmek yeterli Kestanenin haşlanarak yenmesi de mümkün; bu işlem sırasında da üzerini çizmeyi unutmamak gerek
Kestaneyi gerek yemeklerde, gerekse hamur işi ve tatlılarda da sıkça kullanıyoruzAyrıca özellikle güveçte yapılan et yemeklerine ve pilava çok yakışır Kereviz, patates ve havuç gibi sebzelerle uyumu harikadır
Bu harika ürünü keklere, çöreklere ve şerbetli tatlılara da katabiliriz Püresini yapıp nefis pastalara imza atabiliriz Aynı şekilde haşlanmış kestaneyi çikolata sosu ve krem şantiyle servis edebiliriz Geleneksel bir tat olarak balla karıştırılmış kestane püresini sabah okula giden çocuklarımıza yedirerek gün boyu zihinleri için gerekli olan enerjiyi almalarını sağlayabiliriz
Bu noktada bir kestane destanı olan “kestane şekerinden de söz etmek gerek Çok basit olarak tarif etmek gerekirse kestanenin, şeker ve suyla uzun uzun kaynatılması ve şerbetlenmesiyle elde edilen kestane şekeri, özellikle Bursa ve çevresinin geleneksel tatlısı olarak tanınıyor
Lezzetiyle göz dolduran ve kesinlikle kış aylarımıza renk katan kestanenin sağlığa faydasız olduğu düşünülebilir mi? Tabii ki hayır Kestane öncelikle zihin açar Fiziksel yorgunluklara çok iyi gelir Kalp ve kasları uyarır, böylelikle vücudun dengesini düzenler Kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırır, varis ve hemoroidleri önler Bir başka önemli etkisi de yemeklerden önce yendiğinde mideyi sıkılaştırması, yemeklerden sonra yendiğinde ise mideyi gevşetmesidir Ayrıca kalın kabuklu olduğundan her türlü pişirilme yönteminde tüm vitaminini içinde tutar
BESİN DEĞERLERİ
100 gr kestanede;
• Kalori: 194
• Protein: 2,9 gr
• Karbonhidrat: 42,1 gr
• Kolesterol: 0
• Yağ: 1,5 gr
• Lif: 1 gr
• Fosfor: 88 mg
• Kalsiyum: 27 mg
• Demir: 1,7 mg
• Sodyum: 6 mg
• Potasyum: 454 mg
• B1 vitamini: 0,22 mg
• B2 vitamini: 0,22 mg
• B3 vitamini: 0,6 mg
Adını kayıngiller (fagaceae) familyasına ait castanea ağacından alan kestanenin tohumları Güney Avrupa ve Güneybatı ve Doğu Asya'da fazlaca tüketilir Orta Çağ’da Güney Avrupa'da yeteri kadar buğday olmadığından karbonhidrat olarak kullanılmış olan kestane, Türkiye’de en çok Bursa, Aydın, Bozdağlar’da yetişiyor Karadeniz’in Ereğli ilçesinden Sinop’a kadar uzanan kıyı şeridinde yetişen küçük meyveli kestane ise “kuzu kestanesi olarak adlandırılıyor
Kestane tabii ki pişmemiş olarak da yeniliyor Ama kebabına itiraz edecek kimse pek bulunmuyor Kestanecilerden küçük bir kese kağıdı kestane almak, parmakları yaka yaka kabuğunu soyup yemek, en güzel kış ritüellerimizden biri Elbette evde de çok rahatlıkla kestane kebap yapabiliriz Bunun için kestaneleri yıkamak, kabuğunu biraz çizerek tepsiye koymak ve fırına sürmek yeterli Kestanenin haşlanarak yenmesi de mümkün; bu işlem sırasında da üzerini çizmeyi unutmamak gerek
Kestaneyi gerek yemeklerde, gerekse hamur işi ve tatlılarda da sıkça kullanıyoruzAyrıca özellikle güveçte yapılan et yemeklerine ve pilava çok yakışır Kereviz, patates ve havuç gibi sebzelerle uyumu harikadır
Bu harika ürünü keklere, çöreklere ve şerbetli tatlılara da katabiliriz Püresini yapıp nefis pastalara imza atabiliriz Aynı şekilde haşlanmış kestaneyi çikolata sosu ve krem şantiyle servis edebiliriz Geleneksel bir tat olarak balla karıştırılmış kestane püresini sabah okula giden çocuklarımıza yedirerek gün boyu zihinleri için gerekli olan enerjiyi almalarını sağlayabiliriz
Bu noktada bir kestane destanı olan “kestane şekerinden de söz etmek gerek Çok basit olarak tarif etmek gerekirse kestanenin, şeker ve suyla uzun uzun kaynatılması ve şerbetlenmesiyle elde edilen kestane şekeri, özellikle Bursa ve çevresinin geleneksel tatlısı olarak tanınıyor
Lezzetiyle göz dolduran ve kesinlikle kış aylarımıza renk katan kestanenin sağlığa faydasız olduğu düşünülebilir mi? Tabii ki hayır Kestane öncelikle zihin açar Fiziksel yorgunluklara çok iyi gelir Kalp ve kasları uyarır, böylelikle vücudun dengesini düzenler Kasları güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırır, varis ve hemoroidleri önler Bir başka önemli etkisi de yemeklerden önce yendiğinde mideyi sıkılaştırması, yemeklerden sonra yendiğinde ise mideyi gevşetmesidir Ayrıca kalın kabuklu olduğundan her türlü pişirilme yönteminde tüm vitaminini içinde tutar
BESİN DEĞERLERİ
100 gr kestanede;
• Kalori: 194
• Protein: 2,9 gr
• Karbonhidrat: 42,1 gr
• Kolesterol: 0
• Yağ: 1,5 gr
• Lif: 1 gr
• Fosfor: 88 mg
• Kalsiyum: 27 mg
• Demir: 1,7 mg
• Sodyum: 6 mg
• Potasyum: 454 mg
• B1 vitamini: 0,22 mg
• B2 vitamini: 0,22 mg
• B3 vitamini: 0,6 mg