Arabaşı Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için;
- 1 su bardağı un
- 5 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 bütün tavuk ya da 1 tabak tavuk göğsü
- 1,5 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı salça
- Yarım limon
- Tuz
- Toz biber
- Karabiber
- Pul biber
- Haşlanan tavuğun suyu
- Gerekirse ilave su
- Sıvı yağ ve tereyağ
Arabaşı Tanımı Yapılışı
- Hamuru için öncelikle büyük bir kaseye 1 su bardağı unu iki su bardağı su ile özüyoruz yani pütür pütür olmadan homojen olacak biçimde karıştırıyoruz.
- Daha sonra tencereye 2 su bardağı su kaynarken özediğimiz un-su karışımını yavaş yavaş, daima karıştırarak tencereye boşaltıyoruz.
- Güzelce kıvam alan hamura tuz döküyoruz. Hamuru dökeceğimiz sini ya da borcamı evvel ıslatıyoruz, sonra hamuru döküyoruz.
- Bunu balkonumuza koyalım. Soğuk olduğu için hava iki üç saate donacaktır.
- Çorbası için; evvel tavuğu haşlayıp ditiyoruz. Haşladığımız suyunu dökmüyoruz.
- Çorbasını yapacağımız tencereye tereyağını ve sıvı yağını koyup unu kavuruyoruz.
- Un pembeleşince salçasını ve baharatlarını katıp, didiklediğimiz tavuğu ek edip haşladığımız suyu tencereye döküyoruz.
- Kıvama gelen çorbaya limonumuzu ek ettikten sonra çorbamız hazır.
Şunu belirtmeliyim ki aslında evvelden arabaşı yatmadan evvel sevdiklerimizle bir ortaya geldiğimiz günlerde yenilirdi. Yerken hamurunu çorbasına dökene ceza verilirdi. ???? işte o vakitler çok hoştu. ????.