Güncel bir Bloomberg raporuna bakılırsa küresel yarı iletken kıtlığı kötüye gitmeye devam ediyor. OEM’ler veya çip tasarım şirketleri (AMD ve NVIDIA gibi), verdiği yonga siparişlerinin eline ulaşması için oldukça uzun süreler beklemesi gerekiyor.
Görünüşe göre bekleme süreleri gelişmiş yarı iletkenler için 20.2 hafta, mikro kontrolcüler ve mantıksal çipler için 26.5 haftaya kadar çıktı. Yarı iletken endüstrisinde eksiklikleri araştıran Susquehanna Financial Group’a göre bu süreler, şirketin 2017’de veri izlemeye başlamasından bu yana kaydedilen en uzun bekleme süresi.
Peki bu neden önemli? Bahsettiğimiz teslimat süreleri, GPU ve CPU’lar için yaşadığımız stok sorunlarını ve yüksek fiyat etiketlerini doğrudan etkiliyor. Nitekim çip sıkıntısının bir bütün olarak daha da kötüleştiği anlamına geliyor. Hatta teslimat süreleri uzamaya devam ederse, bu yılın sonlarına doğru talep yoğunlaştıkça, gelecekte işlemci ve ekran kartlarında daha fazla fiyat artışı görebiliriz.

Öte taraftan AMD, NVIDIA ve gibi Apple gibi devlerin çip siparişlerini erken tarihlerde vermesi de önemli. Neyse ki bu şirketler yarı iletken çipler için en büyük müşteriler arasında yer alıyor. Başka bir deyişle bunlar, siparişlerde öncelik tanınan teknoloji şirketleri diyebiliriz.
TSMC ve sektördeki bazı uzmanların önceki birkaç raporu, teknoloji dünyasındaki sorunların 2022 yılının sonlarında, en geç 2023 yılında sona ereceğini söylüyor. Bu süreçte üretim artacak olsa da toparlanma farklı pazar segmentleri için eşit şekilde olmayacak.
Otomotiv pazarında kullanılan yongalar, yaygın kullanılmayan ve eski üretim teknolojilerine dayanıyor. İşlemciler ve ekran kartları gibi PC bileşenleri ise üretim kapasitesi artmaya devam eden öncü üretim teknolojileriyle (7nm ve 5nm gibi) üretiliyor. Bu nedenle PC bileşen pazarının daha hızlı iyileşmesi muhtemel.