Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Asırlık Fendi, Bağcılar'daki eşarpçıyı yendi!

Asırlık Fendi, Bağcılar'daki eşarpçıyı yendi!
0
53

seocu

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
Asirlik%2DFendi%2DBagcilar%2Ddaki%2Desarpciyi%2Dyendi%2D%2D232654%2Ejpg

Fendi ismine açılan davada, tescilli marka ve logolarının taklit edildiği öne sürüldü. Tokgöz’ün avukatları ise benzerlik savını kabul etmedi. 5 yıl süren davada mahkeme Fendi’yi haklı buldu. Tokgöz hem tazminat ödeyecek hem de taklit logo taşıyan eserler imha edilecek.

Marka hakkına tecavüz, büyük-küçük birçok firmanın kâbusu durumunda. Emsal bir sorun bir müddettir, dünyanın 100’ü aşkın ülkesinde tescilli marka olan Fendi’nin başındaydı. İtalyan moda devi, İstanbul’da yaşayan Ali Tokgöz’e ilişkin internet sitesinde satılan birtakım eserlerde Fendi’nin logosunun birebir kullanıldığını fark etti.

Hürriyet'te yer alan habere nazaran şirketin İstanbul’daki avukatları sorunu mahkemeye taşıdı. İstanbul 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada özetle “Müvekkilin marka hakkına tecavüz kelam konusu. Salmarketi.com isimli sitede kelam konusu eserlerin satışı yapılıyor. Bu durum haksız rekabete de yol açıyor. Siteye erişim engellensin, anılan eserler de toplatılsın” denildi. Dava dilekçesinde, davalı tarafın 10 bin TL de manevi tazminat ödemesi talep edildi.

BENZERLİK YOK

Sitenin sahibi Ali Tokgöz’ün avukatları ise mahkemeye sundukları savunmada özetle şunları kaydetti:

“Alınan uzman raporunu kabul etmiyoruz. Müvekkilin satışını yaptığı Ferrano markası ile, davacının Fendi markası ortasında benzerlik yok. Tekrar, müvekkilin satışını yaptığı eşarplardaki ‘F’ deseni ile davacının tescilli markası benzeri değil. Talep edilen tazminat meblağı ise fahiş.”

FENDI HAKLI BULUNDU

Mahkeme, tarafların savunma ve taleplerini aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme, marka hakkına tecavüzün kelam konusu olduğuna hükmetti. Mahkeme, Fendi’nin logosunu taşıyan eserler için toplatma ve imha kararı verdi. Mahkeme ayrıyeten, ilgili linki erişime kapattı, Fendi’ye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Tokgöz’ün avukatları karara itiraz etti. Lakin sonuç değişmedi. Karar katılaştı.

95 YIL EVVEL TEMELİ ATILDI

Dünya moda devi olarak anılan Fendi’nin temeli 1925 yılında Adele ve Edoardo Fendi tarafından İtalya’nın başşehri Roma’da atıldı. Ünlü marka, 100 aşkın ülkede faaliyet gösteriyor. Ayakkabı, çanta, fular, eşarp, şal ve parfüm üzere bir dizi eserin satışını yapan Fendi’nin cirosu 100 milyon Euro’ya yakın.

‘FENDI BULA BULA GELİP BİZİ BULDU’

Sitenin sahibi Ali Tokgöz (40) ise karara ait yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ben, bu olay başımıza gelene kadar Fendi diye bir markanın olduğunu bilmiyordum. Markayı bilmediğim üzere logoyu da bilmiyordum. Birinci olarak bize bir tebligat geldi. Bu tebligatı aldıktan 2-3 saat sonra tüm site erişime kapatıldı. Öncesinde rastgele bir ihtar olmadı. Sitenin tümü kapanınca biz resmen bittik. Artık yanımda tek bir çalışan kaldı. Tek satış kanalımız site olduğu için müşterilere ulaşamadık. Kaldı ki, biz satıcıyız. Çeşitli üreticilerden malı alıp satıyoruz. Dava konusu Ferrano markasındaki ‘F’ logosunun Fendi’ye ilişkin olduğunu bilmiyordum. Fendi de bula bula gelip bizi buldu. Kendi halimde küçük bir esnafım. Mahkeme bir de 10 bin lira tazminat kararı vermiş. Bu parayı ödeme gücüm dahi yok; nasıl olacak bilmiyorum.”

858,500Konular
982,380Mesajlar
32,976Kullanıcılar
arktristSon üye
Üst Alt