Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Astımla ilgili tavsiyeler

Astımla ilgili tavsiyeler
0
71

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
TUSAD Astım ve Alerji Calışma Grubu Başkanı Doc Dr Levent Cem Mutlu tarafından yapılan acıklamada, bu hastalık ile ilgili en cok yoneltilen sorulara yanıt verilirken, tedavinin onemine ve bu surecte neler yapılması gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunuldu Astımın tum dunyada sık gorulen ancak bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan biri olduğunu, verilere gore dunyada yaklaşık 300 milyon kadar astım hastası bulunduğunu belirten Doc Dr Mutlu, ulkemizde ise yaklaşık her 100 erişkinden 57'sinde ve her 100 cocuktan da 1315'inde astım gorulduğunu kaydetti
imagesastimlailgilitavsiyeler5aece3164f9e1
h 4Hekim ve hasta işbirliği olmalı Astımı tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, goğuste baskı hissi ve oksuruk gibi belirtilerle kendini gosteren, kronik bir hava (nefes) yolu hastalığı olarak tanımlayan Mutlu, bu hastalıkla mucadele en onemli faktorun hekimhasta işbirliği olduğunu ifade etti Mutlu, astım tedavi surecine ilişkin şu bilgileri verdi: Astım hastalığının seyri hastadan hastaya farklı olabildiği gibi, aynı hastada zaman icinde de değişkenlik gosterebiliyor Astımı kontrol altında tutabilmek icin kullanılan ilaclar ve dozlarında duruma gore değişiklik gerekebiliyor Hastalarımız bu hastalıkla mucadelede kesinlikle caresiz ve yalnız olmadıklarını bilsinler Doktorunuzun bu hastalığın kontrol altında tutulmasında en buyuk yardımcınız olduğunu da unutmayın
imagesastimlailgilitavsiyeler5aece317e1a8a
h 4Gunluk yaşantınızı engellemesin Astımın hastanın yaşantısını kısıtladığına dikkat ceken Mutlu, astım tedavisinin hedefini; hastanın hic şikayetinin olmaması, gunluk kişisel ve mesleğinin gereği olan işleri herhangi bir kısıtlanma olmadan yapabilmesi ve hastalık nedeni ile iş ve okul devamsızlığı yaşamaması olarak acıkladı Ulkemizde astım tedavisi icin gerekli her tur ilac ve altyapının bulunduğunu vurgulayan Mutlu, Astımda ilaclar yine pek cok kronik hastalıktan farklı olarak inhalasyon (solukla alma) yontemi ile kullanılmaktadır Etkin bir tedavi icin hastalar ilaclarını uygun teknikle ve doktorlarının onerdiği dozda kullanmalıdır dedi
imagesastimlailgilitavsiyeler5aece318e5e68
h 4Her astım aynı değildir Astımın sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye veya aynı kişide zaman icinde değişkenlik gosterir Hastalarda şikayetlerin hepsi bir arada olmayabilir Bazı hastalarda sadece oksuruk bazılarında ise hastalar oksuruk olmaksızın nefes darlığı olabilir Bazı durumlarda da, ozellikle enfeksiyon varsa tum yakınmalar bir arada ortaya cıkabilir Kimi hastalarda yakınmalar sigara dumanı, hava kirliliği, egzersiz, mesleki ajanlar gibi cevresel nedenlerle, kimi hastalarda da alerjen olarak adlandırılan ev tozu akarları, polenler, hayvan deri dokuntuleri ve mantar sporları gibi maddelerle tetiklenir Astımın onemli tiplerinden biri de mesleksel astımdır İşyerinde bulunan maddelere maruz kalma sonucu ortaya cıkar
imagesastimlailgilitavsiyeler5aece31a563b0
h 4Bunlara dikkat edelim Doktor kontrolunde olmalısınız,
İlaclarınızı doktorunuzun onerdiği şekilde ve uygun teknikle kullanmalısınız
Sigara icmemeli ve icilen yerde durmamalısınız
Astımınızı tetikleyen faktorlerin ve alerjenlerin neler olduğunun farkında olup mumkun olduğunca onlardan uzak dururmalısınız
Duzenli egzersiz yapmalısınız
Grip aşınızı olmalısınız
Gerektiğinde hızlı etkili nefes acıcı ilacınızı vakit gecirmeden, nefes yollarınızın tamamen kapanmasını beklemeden kullanmalısınız
Astım kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır