iltasyazilim
FD Üye
Aşure Nasıl Yapılır Tarifi
Aşure Günü veya Aşura Günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür İslam inancında bu günde çoğu önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne değer atfedilir
Malzemeler
*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru üzüm
*1 minik fincan gül suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinç
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye
Yapılışı
Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Üzerini 23 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha dek sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece baştan başa bekletin
Ertesi Sabahleyin nohutu düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın Benzer anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika bayağı tencerede haşlayın Bambaşka sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edin
Nohut ve fasulye o kadar pişirilmelidir ama elinize aldığınızda çok pişmiş lakin dağılmayacak şekilde olsun Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları azıcık sertleştirecektir Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlarNohut ve fasulye pişerken şöyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine rahat kuytu sığacak büyüklükte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 değişiklik araç gereç kaşığa sığabilmelidir Yahut iri bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak dek su ve 12 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delinmiş kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanırlar Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ek edilebilirler Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade tatsız su içinde haşlanır Tekrar daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar Ufak tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür Böyle zahmetli hazırlanan malzemeler bir uçtan bir uca aşure berrak bir renk alır Aksi halde asıl tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı
Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; belki ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır İçine yıkanmış pirinci de ek edip takriben 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır
Kaynama başlayınca evvelden haşlanmış nohut ve fasulye ek edilir Her araç gereç ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir
Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonradan bir taşım kaynatılarak içine şeker ek edilirSüsleme için ise Iri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz hepsi bu kadar
Sıhhat Olsun
*
Aşure Günü veya Aşura Günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür İslam inancında bu günde çoğu önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne değer atfedilir
Malzemeler
*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru üzüm
*1 minik fincan gül suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinç
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye
Yapılışı
Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Üzerini 23 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha dek sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece baştan başa bekletin
Ertesi Sabahleyin nohutu düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın Benzer anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika bayağı tencerede haşlayın Bambaşka sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edin
Nohut ve fasulye o kadar pişirilmelidir ama elinize aldığınızda çok pişmiş lakin dağılmayacak şekilde olsun Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları azıcık sertleştirecektir Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlarNohut ve fasulye pişerken şöyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine rahat kuytu sığacak büyüklükte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 değişiklik araç gereç kaşığa sığabilmelidir Yahut iri bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak dek su ve 12 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delinmiş kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanırlar Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ek edilebilirler Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade tatsız su içinde haşlanır Tekrar daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar Ufak tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür Böyle zahmetli hazırlanan malzemeler bir uçtan bir uca aşure berrak bir renk alır Aksi halde asıl tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı
Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; belki ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır İçine yıkanmış pirinci de ek edip takriben 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır
Kaynama başlayınca evvelden haşlanmış nohut ve fasulye ek edilir Her araç gereç ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir
Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonradan bir taşım kaynatılarak içine şeker ek edilirSüsleme için ise Iri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz hepsi bu kadar
Sıhhat Olsun
*