Aşure (Sütlü Tam Kıvamında Tutan Tarifim) İçin Materyaller
- 4 su bardağı aşurelik buğday
- 4 su bardağı haşlanmış nohut (Azaltıp çoğaltmak isteğe bağlı )
- 4 su bardağı haşlanmış fasulye
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı fıstık
- 1 kase fındık
- 1 kase çiğ badem
- 1 kase kuru üzüm
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 1 kase kayısı
- 1 adet elma
- 2 su bardağı süt
- 10-15 adet karanfil
- 1 adet tarçın kabuk
- 1 su bardağı incir
- 4-4.5 su bardağı şeker (Damak tadınıza nazaran ayarlanıyorsanız)
- 1 adet portakal suyu ve kabuğu
- Tuz
- Kaynatılmış su
- Nar
- Ceviz
- Hindistan cevizi
- Antep fıstığı
- Badem
- Fındık
- İncir
- Kayısı
- Kuş üzümü
Aşure (Sütlü Tam Kıvamında Tutan Tarifim) Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Akşamdan buğdayı bol bol yıkayıp ıslatalım fasulyeleri nohududa farklı kaplara ıslatalım. Hepsini başka ayrı haşlayalım.
- Buğdayı haşladığımız suyu dökmüyoruz üzerine haşlanmış nohudu fasulyeyi yıkadığımız pirinci ekleyelim üzerlerini geçecek kadar kaynatılmış şu ekleyelim (Diğer tarafta kesinlikle kaynatılmış şu hazır olsun kıvamına nazaran ekleyebilelim).
- Kaynayan aşuremize bir tane elmanın etrafına batırdığımız karanfilleri tencereye alalım (Karanfiller dağılmaması için )bir tane kabul tarçınıda ekleyelim.
- Bir tane portakal kabuğu rendeleyelim suyunu da ek edelim araması olağanüstü oluyor.
- Akabinde ısladığımız fındık badem fıstıklarımızı ekleyelim karıştıralım kıvamına nazaran kaynatılmış şu ekliyoruz.
- Şekerini damak tadına nazaran ekleyerek aşuremiz kaynamaya devam ediyor beyaz olması için 2şu bardağı sütümüzü de ekleyelim.
- Daha sonra minik minik doğrayıp ıslatıp beklettiğimiz kuru kayısılarını kuru üzümü ekleyelim.
- Kuş üzümleri de ekleyelim kıvam alan aşuremiz özleşti son olarak isteğe bağlı doğradığımız yıkadığımız inciri ekleyelim (Kararmaması için indireceğim vakit attım)
- Tadı kıvamı mükemmel olan sütlü aşuremiz dağıtılmaya hazırdır aşure severlere gelsin bol bereketli olsun kaselere alıp isteğe bağlı süsleyebilirsiniz soğudukça kıvamı yoğunlaşacaktır . Deneyenlere afiyet bal şeker olsun .