
Aşure Tam Ölçü Tanımı İçin Gereçler
- 2 su bardağı buğday
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı haşlanmış fasulye
- 150 gram kuru kayısı
- 150 gram kuru incir
- 150 gram kuru üzüm
- 1 su bardağından az fındık
- 2 litre su (Buğdayları pişirmek için)
- 4 litre sıcak su (Su azaldıkça eklemek için)
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 4 su bardağı toz şeker
- 1 fiske tuz
- 1 fiske karabiber
Aşure Tam Ölçü Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- İlk olarak nohut ve fasulyeyi farklı ayrı haşlayın yahut evvelden haşlanmış olan varsa çıkarın.
- Buğdayı yıkayın, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatın. Çıkan suyu süzün. .
- Daha sonra buğdayın üzerine kadar su ekleyip, 50 dakika kadar buğdayı kaynatın kuru kayısı ve kuru inciri doğrayın.
- Akabinde doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bekletin ortada gerektikçe sıcak su eklemeyi unutmayın.
- 60 dakika kadar kaynattığınız ve yumuşayan buğdaya, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzüp ekleyin ve 15 dakika kadar kaynatın.
- Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakın.
- Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatın.
- Hazırladığınız aşuremizi cam kaselere bölüştürelim. Aşure kaselerde soğuyunca başladığında, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm, hindistan cevizi ve nar tanesi ile süsleyin.