
Aşure Tanımı (Enfes Aromasıyla) İçin Gereçler
- 3 su bardağı aşurelik buğday (Çiğ)
- 3 su bardağı haşlanmış nohut
- 3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- yarım çay bardağı pirinç
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
- Yarım limon kabuğu (İnce doğranmış)
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 adet tatlı elma
- 200 gr kuru üzüm
- 200 gr kuru kayısı
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 150 gr kuru incir
- 1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
- 1 su bardağı badem
- 1 su bardağı fındık
- 15 adet karanfil
- 3 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 çimdik tuz
- 5 litre sıcak su ortada eklemek için hazır olsun
- Ceviz
- Fındık
- Fıstık
- Tarçın
- Hindistan cevizi
Aşure Tanımı (Enfes Aromasıyla) Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Gereç listemi pişirme sırasına nazaran sıraladım bilginize ????öncelikle akşamdan buğdayı uygunca yıkayalım. Geniş bir tencereye alıp üzerine. 2 litre su koyup 15 dakika kaynatalım.
- Sonra bu suyu süzüp, tekrar 2lt sıcak su ekleyerek 15 dakika kaynatalım, tekrar suyu süzüp, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip sabaha kadar bekletelim.
- Nohut ve kuru fasulyeyi farklı tencerelere alıp sıcak su ekliyoruz sabaha kadar bekletelim, nohut ve fasulyeye dilerseniz 1 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz şişmesi için.
- Akşamdan suya koyduğumuz nohut ve fasulyeyi farklı tencerelerde pişirmeye alalım.
- Öteki taraftan kuru meyveleri hazırlayalım, kayısıyı küp küp doğrayıp bir kaseye alıp üzerine sıcak su koyalım, kuru inciri küp küp doğrayıp farklı bir kaba alıp üzerine sıcak su koyalım.
- Kuru üzüm ve kuş üzümünü bir kaba alalım sıcak su ekleyip bekletelim 15 dakika kadar.
- Bir kaba limon suyunu sıkıp üzerine su ekleyip, içine kabuğunu soyup küp küp doğradığımız elmaları koyalım, bu süreç elmalar kararmaması için.
- Limon kabuğunu ince ince doğrayalım, 2 adet portakal kabuğunu rendeleyelim.
- Büyükçe tencereye geceden haşladığımız buğdayı alıp üzerine 2 litre sıcak su ekleyip 15 dakika pişirelim, sonrasında nohudu kuru fasulyeyi ve pirinci ekleyip 15 dakika pişirelim.
- Sonrasında tencereye çubuk tarçın, portakal kabuğu rendesi ve limon kabuğu, ekleyelim, orta ara tahta kaşıkla karıştırıp suyu eksilince sıcak su eği yapalım.
- Suya koyduğumuz kuru meyvelerden kayısı, kuru üzüm ve kuş üzümü ve elemanın sularını süzelim, kuru meyveleri uygunca yıkayalım siyah suyu çıksın. Tenceremize ekleyelim ve 15 dakika daha pişirelim.
- Cezveye karanfilleri alıp yarım çay bardağında kaynatalım ve süzüp suyunu tencereye ekleyelim son olarak incir, fıstık, fındık, badem ve 3 su bardağı şekeri ekleyip 20 dakika daha pişirdikten sonra altını kapatıp 1 paket vanilya ekleyip karıştıralım.
- Birinci sıcağı çıkınca servis için kaselere alıp dilediğiniz üzere süsleme yapabilirsiniz, herkese afiyet olsun rahmet olsun,.
- Not: Aşureye süt ekleyenler oluyor. Rengini açmak için. Benim aşuremde buna gerek kalmadı, pişirme sıralamasını hakikat yaparsanız aşure kararmaz,.
- Aşureyi karartan eserler incir, dut, ceviz ve kuru yemiş çeşitleri, bu yüzden pişirirken sıralama çok kıymetli, incir ve yemişleri en son ekleyelim.
- Aşureyi tahta kaşıkla sık sık karıştırarak tabanı tutmasın ve suyu eksildikçe ortada sıcak su ekleyelim. Bu gereçlerden 30 kase aşure çıktı