iltasyazilim
FD Üye
Aşure Nasıl Yapılır Resimli Tanım
Aşure Günü ya da Aşura Günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür İslam inancında bu günde çoğu önemli durum meydana geldiğine inanılır ve bu güne değer atfedilir
Malzemeler
*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru üzüm
*1 küçük fincan gül suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinç
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye
Yapılışı
Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Üzerini 23 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin
Ertesi Sabahleyin nohutu düdüklü tencerede takriben 60 dakika haşlayın Benzer anda fasulyeyi de benzer şekilde 60 dakika bayağı tencerede haşlayın Öbür sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edin
Nohut ve fasulye o kadar pişirilmelidir ancak elinize aldığınızda fazla pişmiş fakat dağılmayacak şekilde olsun Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları azıcık sertleştirecektir Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlarNohut ve fasulye pişerken şöyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine gizli gizli sığacak büyüklükte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en düşük 5 çeşitlilik malzeme kaşığa sığabilmelidir Yahut iri bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak değin su ve 12 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru üzümler benzer şerbetin içine katılıp haşlanırlar Yeniden delinmiş kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ek edilebilirler Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar Minik tencerede kalan eksik miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür Böyle külfetli hazırlanan malzemeler doğru aşure berrak bir renk alır Aksi halde esas tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı
Sabahtan tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; belki ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür Takriben 25 litrelik tencereye aktarılır İçine yıkanmış pirinci de ilave edip takriben 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her araç gereç katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır
Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir Her araç gereç ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir
Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonradan bir taşım kaynatılarak içine şeker ek edilirSüsleme için ise Iri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz tümü bu değin
Sıhhat Olsun
*
Aşure Günü ya da Aşura Günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür İslam inancında bu günde çoğu önemli durum meydana geldiğine inanılır ve bu güne değer atfedilir
Malzemeler
*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru üzüm
*1 küçük fincan gül suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinç
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye
Yapılışı
Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Üzerini 23 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin
Ertesi Sabahleyin nohutu düdüklü tencerede takriben 60 dakika haşlayın Benzer anda fasulyeyi de benzer şekilde 60 dakika bayağı tencerede haşlayın Öbür sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edin
Nohut ve fasulye o kadar pişirilmelidir ancak elinize aldığınızda fazla pişmiş fakat dağılmayacak şekilde olsun Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları azıcık sertleştirecektir Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlarNohut ve fasulye pişerken şöyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine gizli gizli sığacak büyüklükte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en düşük 5 çeşitlilik malzeme kaşığa sığabilmelidir Yahut iri bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak değin su ve 12 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru üzümler benzer şerbetin içine katılıp haşlanırlar Yeniden delinmiş kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ek edilebilirler Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar Minik tencerede kalan eksik miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür Böyle külfetli hazırlanan malzemeler doğru aşure berrak bir renk alır Aksi halde esas tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı
Sabahtan tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; belki ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür Takriben 25 litrelik tencereye aktarılır İçine yıkanmış pirinci de ilave edip takriben 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her araç gereç katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır
Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir Her araç gereç ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir
Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonradan bir taşım kaynatılarak içine şeker ek edilirSüsleme için ise Iri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz tümü bu değin
Sıhhat Olsun
*