Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Aşure Yapımı Resimli

Aşure Yapımı Resimli

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Aşure Nasıl Yapılır Resimli Tanım

Aşure Günü ya da Aşura Günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür İslam inancında bu günde çoğu önemli durum meydana geldiğine inanılır ve bu güne değer atfedilir

Malzemeler

*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru üzüm
*1 küçük fincan gül suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinç
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye



Yapılışı

Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın Üzerini 23 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin

Ertesi Sabahleyin nohutu düdüklü tencerede takriben 60 dakika haşlayın Benzer anda fasulyeyi de benzer şekilde 60 dakika bayağı tencerede haşlayın Öbür sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edin

Nohut ve fasulye o kadar pişirilmelidir ancak elinize aldığınızda fazla pişmiş fakat dağılmayacak şekilde olsun Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları azıcık sertleştirecektir Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlarNohut ve fasulye pişerken şöyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine gizli gizli sığacak büyüklükte olmalıdır Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en düşük 5 çeşitlilik malzeme kaşığa sığabilmelidir Yahut iri bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak değin su ve 12 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir Bu sefer yıkanmış kuru üzümler benzer şerbetin içine katılıp haşlanırlar Yeniden delinmiş kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ek edilebilirler Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar Minik tencerede kalan eksik miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür Böyle külfetli hazırlanan malzemeler doğru aşure berrak bir renk alır Aksi halde esas tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı

Sabahtan tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; belki ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür Takriben 25 litrelik tencereye aktarılır İçine yıkanmış pirinci de ilave edip takriben 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır Her araç gereç katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır

Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir Her araç gereç ilavesinde kaynama duraklayacaktır Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir

Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonradan bir taşım kaynatılarak içine şeker ek edilirSüsleme için ise Iri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz tümü bu değin

Sıhhat Olsun
*
 

Similar threads

Aşure Nasıl Yapılır Tarifi Aşure Günü veya Aşura Günü hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür İslam inancında bu günde çoğu önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne değer atfedilir Malzemeler *350 gr kuru incir *350 gr kuru kayısı *350 gr kuru üzüm *1 minik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
Aşure Nasıl Yapılır Resimli Tarif Aşure Gunu ya da Aşura Gunu hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gunudur İslam inancında bu gunde bircok onemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu gune kıymet atfedilir Malzemeler *350 gr kuru incir *350 gr kuru kayısı *350 gr kuru...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
Aşure Nasıl Yapılır Tarifi Aşure Gunu ya da Aşura Gunu hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gunudur İslam inancında bu gunde bircok onemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu gune kıymet atfedilir Malzemeler *350 gr kuru incir *350 gr kuru kayısı *350 gr kuru uzum *1...
Cevaplar
0
Görüntüleme
136
Püf Noktasıyla Tam Kıvamında Aşure Tarifi İçin Malzemeler *1 su bardağı nohut *1 su bardağı kuru fasulye *2 buçuk su bardağı buğday(yarma) *1 kg kuru kayısı *1 buçuk kilo toz şeker *Yarım kg çekirdeksiz üzüm *Yarım kg çiğ badem *3 su bardağı süt *300 gr kuş üzümü *200 gr fındık *200...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
Aşure Tarifi İçin Malzemeler *1 kase aşurelik buğday *1 kase haşlanmış nohut *1 kase haşlanmış kuru fasulye *10 adet kuru kayısı *10 adet kuru incir *12 adet elma *1 su bardağı kuru üzüm *3 su bardağı toz şeker *1 su bardağı süt *Su (ölçülü değil) *Tane karanfil(isteğe bağlı) Üzeri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
69
858,496Konular
982,158Mesajlar
30,099Kullanıcılar
aTrX1907Son üye
Üst Alt