Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 1,5 kilogram aşurelik buğday (9 bardak kadar)
- 1,5 çay bardağı pirinç (benim bardaklarım büyük ajda bardaklardan)
- 750 gram çiğ nohut (konserve veya daha önceden haşlamış olduğunuz nohut için 7-8 bardak)
- 750 gram çiğ kuru fasulye (konserve veya daha önceden haşlamış olduğunuz fasülye için 8-9 bardak)
- 600 gram kuru üzüm
- 300 gram kuru kayısı (gün kurusu ve malatya karışık kullandım)
- 300 gram kavrulmuş tuzsuz fındık
- 2-3 adet kabuk tarçın
- 10-15 adet karanfil (2 yemek kaşığı)
- 1-2 adet elma
- 10 litre sıcak su (yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekliyoruz)
- 2 litre sıcak süt
- 9 bardak toz şeker (yavaş yavaş ekleyerek damak tadına göre ayarlayabilirsiniz-1, 5 kilogram ediyor)
- Bir çimdik tuz
- Bir çimdik karabiber
- 1 adet büyükçe nar
- 300 gram kabuksuz badem
- 150 gram dövülmüş ceviz (yarım bardak)
- 100 gram kuş üzümü ve isteğe bağlı hindistan cevizi, antep fıstığı vb.
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Aşure yapacağımız günün bir gün öncesinden buğday, nohut ve fasulyeyi suya koyalım. Eliniz değdikçe sularını değiştirelim.
- Aşure hazırlıklarını yapmaya başlayınca buğdaya kaynar su dökerek de bekletebilirsiniz. Önemli olan bu ürünlerin aşuremize bulanıklık vermesini engellemek.
- Ben tüm malzemelerimi tezgaha hazırladıktan sonra pişirmeye başlıyorum. O yüzden size de öyle anlatacağım. İster yapacağınız gün isterseniz bir gün önce kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın.
- Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyin ve bu suyu da ara ara değiştirin ki onlar da aşurenizin rengini bozmasın.
- Ben karanfili kaynatmak yerine bir elmaya saplayıp elmayla birlikte suya bırakıyorum. İkisinin aroması çok güzel oluyor ????????.
- Aşure yapmaya başlarken nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
- Buğdayı tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Daha sonra suyunu süzüp tekrar temiz su ile kaynatalım.
- Buğdaylarımız iyice şişsin büyüsün.
- Bu esnada büyükçe bir tencereye 2 litre süt ve 1, 5 kg şeker koyup ısınmaya bırakalım.
- Yemeye hazır hale gelene kadar haşladığımız buğdaya 6-7 litre kadar su ekleyelim.
- Fokur fokur kaynayan suya haşlanmış nohut, haşlanmış fasulye, hazırladığımız kayısı, incir, kuru üzümü, çubuk tarçınları ve karanfilli elmayı ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
- Daha sonra pirinç ve fındıkları ekleyip bir 10-15 dakika daha kaynatalım. Bu esnada kontrollü olarak su ekleyebilirsiniz ama 2 litre süt koyacağınızı da unutmayın.
- Son olarak şekerli sütümüzü ve belli belirsiz birer tutam tuz ve karabiberi ve dilerseniz azıcık limon kabuğu rendesini ekleyip yaklaşık 15-20 dk daha süt kesilmeyecek şekilde sık sık karıştırarak kaynatalım.
- Şimdiden elinize sağlık kesenize bereket.
- Aşurenizi istediğiniz gibi badem, fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyip sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.Afiyet olsun.