Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut (Geceden ıslatılacak)
- 1 su bardağı kuru fasulye (Geceden ıslatılacak)
- Yarım çay bardağı pirinç
- 200 gram kayısı (Doğrayıp 10 dakika sıcak suda bekletilecek)
- 200 gram kuru üzüm (Doğrayıp 10dkka sıcak suda bekletilecek)
- 10 adet kuru incir (Doğrayıp 10 dakika sıcak suda bekletilecek)
- Kuru dut
- Kuş üzümü (10 dakika sıcak suda bekletilecek)
- 1 kase fındık
- 1 kase tuzsuz fıstık
- 1 adet portakal rendesi
- 1 çubuk tarçın
- 2 su bardağı sıcak süt
- 1 tatlı kaşığı karanfil(yarım çay bardağı su ile 5 dakika kaynatılıp suyu ilave edilecek)
- 8 bardak şeker (Şeker oranı damak tadınıza göre)
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Fasulye ve nohudu geceden ıslatıyoruz.
- Buğdayı geceden yıkayıp, üzerine sıcak su ekleyip, 10 dakika kaynatıp, suyunu süzüyoruz. Bu işlemi 2 defa yapıyoruz.
- Daha sonra sıcak suda işliyoruz.
- Geceden ıslatılan fasulye ve nohudu pişiriyoruz.
- Buğdayı uygun bir tencereye alıp, üzerine 3ltre kadar sıcak su ekleyip, 15 dakika pişiriyoruz.
- Daha sonra pişen nohut, fasulye ve doğranmış kayısı, incir, üzüm, dut, çubuk tarçın ve portakal rendesini, karanfil suyunu ekleyip 15 dakika daha pişmeye bırakıyoruz.
- Aşurenin suyu azalabilir sıcak su yanınızda bulunsun azaldıkça kıvamına göre ekleme yapabilirsiniz.
- En son şeker, kaynar sütü, fındık ve fıstığı ekleyip bir 15 dakika aşure kıvam alana kadar pişiriyoruz.
- Pişen aşureyi kaselere bölüştürüp, üzerini istediğimiz gibi süslüyoruz.