Aşure Tanımı İçin Malzemeler
- 2 su bardağı haşlanmış buğday
- 1 su bardağı haşlanmış fasulye
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 çay bardağı elma ve armut kurusu karışımı
- 1 çay bardağı kuru üzüm
- 1 çay bardağı kuru kayısı
- 1 çay bardağı doğranmış kuru incir
- 1 çay bardağı kuru dut
- 3 yemek kaşığı susam
- 1/3 çay kaşığı karabiber
- 1/3 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 kahve fincanı şeker
- 1 çay bardağı pekmez
- 1 su bardağı süt
- 3 litre kaynar su
- 1 çay bardağı badem
- 1 çay bardağı ceviz
- 1 çay bardağı kayısı çekirdeği
- 1 çay bardağı fındık
- 1 çay bardağı fıstık
- Eğer kullanılacaksa 1 su bardağı haşlanmış nohut (ben kullanmadım)
Aşure Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Tüm baklagilleri haşlayarak işe başlıyoruz.
- Baklagiller haşlanırken kuru meyveleri suya koyup biraz yumuşak hale gelmelerini sağlıyoruz. Yumuşak olunca kayısı ve inciri doğruyoruz.
- Tüm ön pişirme süreçleri bitince (kuru baklagiller) büyük bir tencereye sırasıyla buğdayı, fasulyeyi,pirinci, dut, incir, kayısı, elmayı, armutu, üzümü ekliyoruz.
- Üzerlerine pekmezi ve şekeri koyup karıştırıyoruz.
- Daha sonra suyun 1 litresini ekliyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra pirinçleri denetim ediyoruz. Pirinçler pişince ceviz, badem, fındık,fıstık, kayısı çekirdeğini ekliyoruz.
- Yine bir taşım kaynadıktan sonra tarçın, karabiber, tuz ve susamı ekliyoruz.
- Bir taşım kaynadıktan sonra sütü ekleyip 5 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz.
- Üzerine nar, hindistan cevizi vs koyup servis edebilirsiniz. Biz o formda sevmediğimiz için direk servis ettik.
- Sütü en son koymak değerli evvel koyulduğunda kesme yapabilir.
- Tarçın ve karabiber acımaması için sona yanlışsız koymak kıymetli.
- İstediğiniz materyal ekleyip istediğiniz malzemeyi çıkarabilirsiniz. Ölçüleri eşit oranda azaltıp çoğaltabilirsiniz.