Ay Çöreği Tanımı İçin Gereçler
Hamuru İçin
- 125 gram tereyağı (Oda sıcaklığında bekletilmiş)
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 adet yumurta akı (Sarısı üzerine)
- 1 paket kuru maya
- 5 su bardağı un (Kontrollü)
- 2 paket kakaolu kek
- 2 yemek kaşığı kakao
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1, 5 su bardağı kuru üzüm
- 1 çay bardağı fındık içi yahut ceviz
- 1 çay kaşığı tarçın
- Yarım yahut 1 çay bardağı süt (Azar azar ekleyin)
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı pekmez
- Fındık yahut file fıstık
Ay Çöreği Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Kuru mayayı, oda sıcaklığında su ve sütle küçük bir kapta karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için kısa bir mühlet bekletin. Oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağını karıştırma kabına alın.
- Toz şeker ilavesiyle krema kıvamını alana kadar karıştırın. Ayçiçek yağı, yumurta akını ve maya karışımını ekledikten sonra karıştırma sürecini sürdürün.
- Elenmiş unu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Kıvam alan ve toparlanan hamuru, üzerine pak bir mutfak bezi kapattıktan sonra oda ısısında en az 30 dakika kadar dinlendirin.
- Ay çöreklerinin iç harcı için kakaolu kekleri bir kaba ufalayın. Sütle ıslattıktan sonra kakao, toz şeker, fındık içi, kuru üzüm, tarçın ilavesiyle karıştırın.
- Hazırladığınız çörek hamurundan yumurta büyüklüğünde modüller kopartıp bezeler yapın. Hamurları yavaşça mutfak tezgahı üzerinde uzunlamasına açın.
- Kakaolu iç harcı elinizle sıkıp orta kısmına uzunlamasına yerleştirin. Hamurun kenar kısımlarını ortaya gerçek alıp rulo biçiminde sarın.
- Uç kısımlarını kapattıktan sonra kıvırıp ay halini verin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine pekmez ilavesiyle çırpılmış yumurta sarısı sürün, fındık yahut fıstık serpin.
- Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Ben 20 adet yaptım, iç harcın biçimini de evvelden hazırlayarak yaptım.