Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ayete'l Kürsi Okuyup Tesbihe Üflemek

Ayete'l Kürsi Okuyup Tesbihe Üflemek
0
141

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Tesbihatta ayete’lkürsi okuyup üflemenin hükmü nedir? Peygamberimiz böyle bir şey yapmış mıdır?

Ayetel kürsi, felak , nas, fatiha gibi sureleri veya ayetleri okuduğu zaman Peygamberimizin sağına soluna önüne arkasına ellerine ve hasta olan herhangi bir kimseye üflediği hadis kitaplarımızda yazılıdır

Bunun sebebi insanın maddi hastalıklardan korunmak için maddi tedbirler aldığı gibi manevi ve zararlı şeylerden korunmak için de böyle tedbirler alması içindir Bizi yaratan Allah Peygamberimiz vasıtasıyla nasıl korunacağımızın yollarından birisini göstermiştir
Bu konuyu izah eden hadislerden birini açıklamasıyla beraber takdim ediyoruz

HzAişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor: “Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselam) yatağına girdiği zaman, Muavvizateyn’i ( felak ve nas sureleri) ve kulhüvallabu ahad’i okur ellerine üfleyip ellerini yüzüne ve vücuduna sürer ve bunu üç kere tekrar ederdi Hastalandığı zaman aynı şeyi kendisine yapmamı emrederdi (Buharî, Fedâilu’lKur’ân 14, Tıbb 39, Da’avât 12; Müslim, Selâm 50; Muvattâ, Ayn 5; Tirmizî, Da’avât 21; Ebu Dâvud, Tıbb 19)

AÇIKLAMA:
1 Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in Kur’ânı Kerim’i hastalığı sırasında şifa için okuduğu, mevsuk rivayetlerde gelmiştir Esasen Kur’ân’ın mü’minler için maddi ve manevî şifa olduğu âyeti kerimede belirtilmiştir:

“Kur’ân’dan, iman edenlere rahmet ve şifâ olan şeyler indiriyoruz, O, zâlimlerin ise sadece kaybını artırır (İsra suresi, 82) Keza: “Ey insanlar, Rabbinizden size bir öğüt ve kalplerde olana bir şifa, mü’minlere doğru yolu gösteren bir rehber ve rahmet gelmiştir (Yunus suresi, 57)

2 Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in kendi vücuduna icra ettiği “nefesin mahiyeti hakkında bilgi vermek için, İbnu Hacer, rivayetin farklı vecihlerini kaydeder Buna göre, önce ellerini cemeder, sonra ellerine üfler, sonra okur ve okuma sırasında eline üflerdi İbnu Hacer, bu üflemenin tükrüksüz veya hafif tükrüklü olabileceğini belirtir Bu maksadla Felak, Nâs ve İhlas sûreleri okunmuştur

Meshetme işi, bereket düşüncesiyle yapılmıştır Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) ellerini önce başına, yüzüne sürer, ondan sonra elinin yetişebildiği yerlere kadar bütün vücuduna sürerdi Hz Aişe der ki: “Resûlullah, kendini götüren hastalığa yakalanınca, ben okuyup üzerine üflüyordum Kendi elleriyle de vücudunu meshediyordum Çünkü onun elleri bereket yönüyle benim elimden çok üstün idi

Bir başka rivayette Hz Aişe meshedip, şifa için dua ederken kendine gelen Resûlullah’ın: “Artık hayır, (şifa değil), Allah’tan Refîki A’la’yı istiyorum dediği belirtilir

3 Bazı rivayetler, Kur’ân’dan okuyup nefes ederek tedaviyi Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’in ailesi efradına da uyguladığını tasrih eder Sahabe veTâbiin de aynı tedavi usulüne başvurmuştur Ulema bunun cevazında ittifak etmiştir

4 Nefes’i “tükrüksüz hafif üfürük diye tarifeden Nevevî, rukyede bunun müstehab olduğunu, ulemanın cevazında icma ettiğini belirtir HzAişe (radıyallahu anhâ)’ye Hz Peygamber (aleyhissalâtu vesselam)’in rukyede yer verdiği nefes’ten sorulmuştu, şu cevabı verdi: “Onun nefesi, kuru üzüm yiyenin üfürüğü gibi idi, kesinlikle tükrük yoktu Kasıtsız olarak nefesle birlikte çıkacak olan rutubetin tükrük sayılmayacağı belirtilmiştir

Kaynak : Sorularla İslamiyet