Bilirkişi Beslenme Uzmanı Şebnem Kandıralı, ayvanın besin öğelerinden varlıklı olduğunu belirterek “A, C ve B grubu vitaminleri (folat) ile kalsiyum, demir, fosfor, bakır, potasyum, selenyum, Çinko ve magnezyum gibi mineraller içerir Yağdan fakir, liften zengin bir meyvedir dedi Beslenme Uzmanı Kandıralı, ayvanın yararları hakkında bahsederken mide ve bağırsak sağlığına iyi geldiğini söyledi Kandıralı, ayvanın çok enerjik antioksidanlar olan polifenolik bileşikler içerdiğini belirterek şöyle konuştu: Bu bileşikler özgürlük radikallerle savaşıp, yaşlanma sürecini yavaşlatır bununla birlikte kardiyovasküler hastalıklara ve felç riskine aleyhinde koruma sağlar Peptik ülser için kullanılır, ayva balla karıştırılıp tüketildiğinde kolit, diyare, bağırsak enfeksiyonları ve kabızlık için idealdir Çin’de özellikle ayva kabuğu ülser tedavisinde, ıslatılmış ve haşlanmış ayva tohumlarından oluşan jöle de göz problemlerini hafifletmek, mukoza zarı iltihapları ve hatta boğaz ağrılarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır Bazı incelemeler ayvanın içerdiği dinç antioksidan ile kötü kanser hücrelerini yok etmeye tezgâhtar olduğunu ve ayva suyunun stresle mücadele eden bireylerde etkin olduğu yönündedir Ayvanın bulantı ve kusmayı engellediğini, Sabahleyin bulantılarını giderici bir meyve olduğunu anlatan beslenme uzmanı Kandıralı, sözlerini şöyle sürdürdü: Japonların bir çalışmasında ayva kabuğundaki antiviral maddelerin Hepatit A, B ve C’ye niçin olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de muavin rol oynadığı iddia edilmektedirŞebnem Kandıralı, ayvanın kanser karşıtı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Ayvanın etli kısmını oluşturan sindirim kanalı aracılığıyla meydana gelen zehirlenmelerde mukozayı büzüştürmek nedeniyle kullanılan maddeler (astrenjan) bileşikler tanen olarak bilinir Bu tanenler kateşin ve epikateşindir, kalın bağırsakta kansere niçin olan kimyasalı bağlar, mukoz membranı kanserlere, mukoza fıtığı (ertikülite) ve inflamatuar (iltihaplı) bağırsak hastalığına karşısında korur Ayvanın bir meyve olarak soğuk ve gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu anlatan Kandıralı, şunları söyledi: Ayva, antiviral (virüslere aleyhinde) özelliklere sahiptir, antiseptik (mikropkıran)'dır Soğuk algınlığı, grip ve diğer viral patojenlere aleyhinde koruma sağlar C vitamini, bakır, demir, potasyum ve magnezyum içeriği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, inflamasyonu azaltır ve vücudu viral saldırılara aleyhinde korur Ayva aynı zamanda anemi, karaciğer hastalığı, kardiyovasküler hastalıklar, göz hastalığı, astım ve öteki solunum yolu hastalıkları ve antiallerjenik özellikleri ile sismücadelede yardımcıdır Ayvanın yürekdamar hastalıklarına iyi geldiğini anlatan Kandıralı, Ayva yüksek seviyede çözünür lif olan pektin içeriği ile fena kolesterolü düşürmede yardımcıdır, beraberinde sindirime muavin olup, safra taşı oluşumunu azaltır İyi oranda potasyum içermesi ile kan basıncını düşürmede etkilidir Ayva yüksek lif içeriğinden ötürü kilo kaybına fayda sağlar 100 gram taze ayva 57 kaloridir İdrar söktürücü bir özelliği olduğundan ayva vücutta değişken birikimini de ortadan kaldırır dedi Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, ayvadan reçel, jöle, sos, puding, şurup ve kek yapılabileceğini belirterek, “Pişirmeden önce ayva çekirdeklerini mutlaka çıkarın Elma, kayısı ve benzer meyvelerde olduğu gibi çekirdekler amigdalin içerir, bu alaşım midede hidrojen siyanite dönüşür Fazla miktarda alınması siyanit zehirlenmesine neden olur diye konuştu id Gad300250