
Azeri Paxlavası Tanımı İçin Gereçler
- 1 yumurta
- 60 gram tereyağı(eritilip, soğutulmuş)
- 1 dolu yemek kaşığı kaymak
- 1 çay kaşığı maya
- Yarım su bardağı ılık sut
- 1 tatlı kaşık toz şeker
- 1 tutam tuz
- 2, 5 su bardak un denetimli
- 300 gram öğütülmüş ceviz
- 1 su bardak şeker
- 1 dolu çay kaşık toz kakule
- 3 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı bal
- 3-4 damla limon suyu
- 1 tutam safran
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşık süt
- 150 gram tereyağı
Azeri Paxlavası Tanımı Yapılışı
- Birinci olarak sütü ılık olacak formda ısıtıp içerisine mayamızı ve 1 tatlı kaşık tozşekeri ekleyip 10 dk bekliyoruz.
- Üzerine eritilmiş yağımızı, kaymağı, yumurtayı ve unumuzu ve 1 tutam tuz ek ediyoruz.
- Yumuşak bir hamur yapıyoruz, 1 saat mayalansın.
- Beklerken cevizi çok ince rondodan çekelim içine şeker ve kakuleyi karıştırıyoruz.
- Şerbetimizi de hazırlayalım su ve şeker kaynayana kadar ocakta karıştırıyoruz, kaynamaya başlayınca 3- 4 damla limon ve bir tutam safran ekleyelim.
- Kısık ateşte biraz kıvanılanınca ocağı kapatıp 1 yemek kaşığı bal ekliyoruz ve karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
- Mayalanmış hamurdan 10 beze yapılım, alt ve üst katlar için 2 beze büyük başkaları eşit 8 beze.
- Küçük fırın tepsiyi yağlayalım, birinci büyük bezeyi açalım ve cevizli içi yayalım.
- Her kat kat için bu biçimde açıp her kata cevizli içi serpelim.
- Her kat ince açılacak son kata gelince içlik koymuyoruz büyük bezeyi de açıp biraz daha kalın serelim.
- Dilimleme yapalım ve yumurta sarısı süt karışımı sürüp herbur baklavaya ceviz oturtalım.
- Baklavayı 180 derece evvelce ısıtılmış alt üst ayar fırında 10 dk tutalım.
- Fırından alıp tekrar bıçakla kesiklerden geçip erittiğimiz tereyağını her yerine gezdirip dökelim tekrar fırına atıyoruz.
- Bu sefer derece 150 olacak ve üzeri tam kızarana kadar pişireceksiniz , yaklaşık 30-35 dk.
- Baklava fırından çıkınca birinci sıcağı çıksın ve üzerine ılımış şerbet dökülür ve 1 gece dinlendirilip servis edilir.