
Baget Ekmek (Ekşi Mayalı) Tarifi İçin Malzemeler
- 600 gram ekmeklik un
- 50 gram sarı un
- 50 gram tam buğday unu
- 140 gram aktif ekşi maya
- 430 gram su
- 12 gram tuz (20 gram su ile ıslatılmış)
Baget Ekmek (Ekşi Mayalı) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Su ve un karıştırılarak hazırlanan hamur, üzeri örtülerek 2 saat dinlendirilir.
- Dinlendirilmiş hamur önce maya eklenerek yoğurulur. 30 dakika sonra da tuz ilave edilerek hamur pürüzsüz, kazana/ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğurulur.
- Yoğurma işlemi biten hamur, içi yağlanmış kaba alınır, kurumaması için üzeri örtülür ve 1 saat ara ile 3 kez katlama yapılır. Son katlamadan 1 saat sonra hamur buzdolabına kaldırılır.
- Hamur ertesi günü buzdolabından çıkarılır 1-2 saat bekletilir. Tezgâhın üzerine alınan hamur 4 parçaya bölünerek 30 dakika daha bekletilir.
- Hamur hafifçe yuvarlanarak beze haline getirilir ve tekrar tezgâhta 30 dakika bırakılır.
- Hafifçe unlanan tezgâhta bezelere baget şekli verilir ve baget kalıbına alınarak 2-3 saat üzeri örtülerek tepside mayalanması beklenir.
- Eğer baget kalıbınız yok ise; baget şekli verilen hamurlar un serpilmiş bezin üzerine alınır. Birbirlerine yapışmaması için de hamurların aralarında bez yüksekçe katlanır. Ekmekler 2-3 saat bu şekilde mayalandıktan sonra tepsiye aktarılarak fırına alınır.
- Hamurların üzerine kesik atılır. Önceden ısıtılmış fırında, 220 derecede, buhar verilerek, 25 dakika pişirilir. Afiyet olsun.