iltasyazilim
FD Üye
BAGIRSAK KANSERİ SAVASCISI BULGUR
Bulgur, Anadolu insanının vazgeçilmez besin maddelerinden biridir Bilhassa kış aylarında bulgur tüketimi daha da artmaktadır Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan araştırmalar da, bu değerli beslenme maddesinin son derece önemli bir özelliğini daha ortaya çıkardı Bu kayda değer nitelik ne mi? Anında söyleyelim: Bulgur, bilhassa bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor Bir Takım kişiler tarafından köylü yiyeceğidiye nitelendirildiği için sofralardan uzaktan tutulan bulgur, beslenme değeri yanında vitaminler açısından da son derece varlıklı bir yiyecek maddesi
Besin değeri
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü'nde uzun süredir yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlara tarafından; bolca fiber ihtiva eden bulgur, uyumlu olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelliyor Bulgurun gıda değerine gelince; 100 gram bulgur, vücuda yaklaşık 350 kalori verir Keza 698 gram karbonhidrat, 125 gram protein, 15 gram lipid, 40 miligram kalsiyum, 35 miligram demir, 040 miligram B1 vitamini, 004 miligram B2 vitamini ve 43 miligram niacin içermektedir
Stratejik gıda
4000 yıldan beri besin maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Gıda Örgütü'nün özlem sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer alması, önemini bir kat daha artırmaktadır Bizim kıymetini ve önemini o kadar bilmediğimiz bulgur, dengeli beslenmeden imtiyaz verilmeyen Beyaz Saray mutfağında deha yetersiz olmayan emsalsiz bir yiyecek maddesidir Bir Takım ülkelerdeki ordularda radyasyona karşısında dayanıklı olduğu için stratejik yiyecek olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de kayda değer menfaat oluşturuyor
Anne adayları için yardımsever bir gıda
Bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı maddesi sağladığı belirlenen bulgurun hamileler göre bol bol tüketilmesi nasihat ediliyor Bulgurun folik asit açısından ne dek varlıklı olduğunun toplumda yeterince bilinmediğini belirten Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Bayram, anne adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri için yeterince almak zorunda olduğu bir vitamin türü olan folik asidin, beyin ve omurilik hastalıklarının oluşumunu önleyen (B) grubundan bir vitamin türü olduğunu söyledi
Doç Dr Mustafa Bayram bu konuda şunları dile getirdi:
Anne adayları, bebeklerini, folik asit yetersizliğinin neden olduğu rahatsızlıklardan korumak için bulgura sofralarında daha fazla yer vermeli Folik asit yetersizliği yaşamış kadınların, kansızlık, anemiden kaynaklanan takâtsizlik, solunum yetmezliği ve ishal ile kilo kaybı, çarpıntı ve rahatsızlık gibi olumsuzlukları daha sık ve daha yoğun yaşadıkları biliniyor Anne, bulgur yemekleri yiyerek bebeğini de kendini de bu olumsuzluklardan koruyabilir
Kıymetini bilmiyoruz
Yeşil akarsu ve ısırgan otu gibi, bizim pek tüketmeye alışılmış olmadığımız besinlerin kanser düşmanı olduğunu daha önce yazmıştım Fakat tüketimi ülkemizde çok yaygın olan bulgur var fakat o da tam anlamıyla bir kanser düşmanı Ayrıca bağırsakların uyumlu çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor, asap bozukluklarını gideriyor, zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor *
Bulgur, Anadolu insanının vazgeçilmez besin maddelerinden biridir Bilhassa kış aylarında bulgur tüketimi daha da artmaktadır Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan araştırmalar da, bu değerli beslenme maddesinin son derece önemli bir özelliğini daha ortaya çıkardı Bu kayda değer nitelik ne mi? Anında söyleyelim: Bulgur, bilhassa bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor Bir Takım kişiler tarafından köylü yiyeceğidiye nitelendirildiği için sofralardan uzaktan tutulan bulgur, beslenme değeri yanında vitaminler açısından da son derece varlıklı bir yiyecek maddesi
Besin değeri
Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü'nde uzun süredir yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlara tarafından; bolca fiber ihtiva eden bulgur, uyumlu olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelliyor Bulgurun gıda değerine gelince; 100 gram bulgur, vücuda yaklaşık 350 kalori verir Keza 698 gram karbonhidrat, 125 gram protein, 15 gram lipid, 40 miligram kalsiyum, 35 miligram demir, 040 miligram B1 vitamini, 004 miligram B2 vitamini ve 43 miligram niacin içermektedir
Stratejik gıda
4000 yıldan beri besin maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Gıda Örgütü'nün özlem sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer alması, önemini bir kat daha artırmaktadır Bizim kıymetini ve önemini o kadar bilmediğimiz bulgur, dengeli beslenmeden imtiyaz verilmeyen Beyaz Saray mutfağında deha yetersiz olmayan emsalsiz bir yiyecek maddesidir Bir Takım ülkelerdeki ordularda radyasyona karşısında dayanıklı olduğu için stratejik yiyecek olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de kayda değer menfaat oluşturuyor
Anne adayları için yardımsever bir gıda
Bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı maddesi sağladığı belirlenen bulgurun hamileler göre bol bol tüketilmesi nasihat ediliyor Bulgurun folik asit açısından ne dek varlıklı olduğunun toplumda yeterince bilinmediğini belirten Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Bayram, anne adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri için yeterince almak zorunda olduğu bir vitamin türü olan folik asidin, beyin ve omurilik hastalıklarının oluşumunu önleyen (B) grubundan bir vitamin türü olduğunu söyledi
Doç Dr Mustafa Bayram bu konuda şunları dile getirdi:
Anne adayları, bebeklerini, folik asit yetersizliğinin neden olduğu rahatsızlıklardan korumak için bulgura sofralarında daha fazla yer vermeli Folik asit yetersizliği yaşamış kadınların, kansızlık, anemiden kaynaklanan takâtsizlik, solunum yetmezliği ve ishal ile kilo kaybı, çarpıntı ve rahatsızlık gibi olumsuzlukları daha sık ve daha yoğun yaşadıkları biliniyor Anne, bulgur yemekleri yiyerek bebeğini de kendini de bu olumsuzluklardan koruyabilir
Kıymetini bilmiyoruz
Yeşil akarsu ve ısırgan otu gibi, bizim pek tüketmeye alışılmış olmadığımız besinlerin kanser düşmanı olduğunu daha önce yazmıştım Fakat tüketimi ülkemizde çok yaygın olan bulgur var fakat o da tam anlamıyla bir kanser düşmanı Ayrıca bağırsakların uyumlu çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor, asap bozukluklarını gideriyor, zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor *