
Besin kıymeti yüksek olan arılar yalnızca bal değil birebir vakitte sütte verirler. Bağışıklık sistemi için inanılmaz yararı olan bu besinde tıpkı bal üzere sıkıntı süreçlerle elde edilir. Personel arılar tarafından salgılanan bu besin Kraliçe arının beslenmesi içindir. Arı sütü polenle elde edilmez. Keşfi sonrası yüzyıllar boyunca sıhhat hedefli tüketilmiştir. Arı sütünün yararları nelerdir? Arı sütü nasıl tüketilir?
Arı sütü, arıların yutak bezlerinde salgıladıkları bir unsurdur. Bu süt, bal arılarının; enzimleri, bal özleri ve taşıdıkları milyonlarca çiçek özünden oluşur. Kıvamı koyu sarı ve beyazdır. Tadı ekşidir ve kesin bir kokuya sahiptir. Lakin arı sütünün polenleme ile bir ilgisi yoktur. Personel arıların bu salgılamayı yapıp kovanlara koymasının tek gayesi Kraliçe arıyı beslemektir. Arı sütünün ürüme organları üzerinde olumlu tesiri vardır. Zira içerisinde üremeyi artıran enzim ve hormonlar bulunmaktadır. İçerisinde tabiatta bulunan bütün vitamin, mineral ve hususları barındırır. Bu süt bedeni tüm hastalıkların yanı sıra kanserli hücrelere karşı da korur. Arı sütü üzerinde hala araştırmalar devam etmektedir. İçerisinde bulunan pahalı öbür unsurları keşfedilmektedir. Yüzyıllar boyunca Çin'de tüketilen bu besinin birçok hastalığın tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Bilhassa son yıllarda artan şeker hastalığı için yarar sağlayan arı sütü kandaki şeker indeksini istikrarlar.
- Arı sütü bedenin temel sistemi olan bağışıklık üzerinde olumlu tesirleri vardır.
- Çin'de yapılan bir araştırmada arı sütünün gençlik iksiri olduğu ortaya çıkarılmıştır.
- Gece yatmadan tüketildiğinde bilhassa cilt yapısında bulunan hücrelerin süratle yenilenmesini sağlar.
- Vücudun genel işlevlerini güçlendirerek dayanıklılığını artırır.
- Bal ya da olağan süt ile karıştırılıp tüketilebilir.
ARI SÜTÜ NASIL TÜKETİLİR?
Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde bedenin performansını artırmanın yanı sıra yaşlanmaya meyilli hücreleri de yeniler. Bilhassa hormon üretiminde dert yaşanılan kimi periyotlar vardır. Hamilelik ve ergenlik üzere periyotlardaki hormon gelişimlerini destekleyerek daha sağlıklı çoğalmalarını sağlar.
ARI SÜTÜNÜN YARARLARI NELERDİR?
- İçerdiği antioksidan sayesinde bağışıklık sistemini kanserli hücrelere karşı güçlendirir.
- Sportmenlerin kemik yapısını güçlendirerek yaşanma ihtimali olan eklem ve kas ağrılarını önler. Ayrıyeten ciltlerinde tahriş sonrası enfeksiyon kapma mümkünlüğünü da sıfırlar.
- Kan basıncını dengeleyerek, damar sertleşmesi ve kalp hastalıklarını önler.
- Gece yatmadan evvel bir kaşık tüketildiğinde uyku sorununu ortadan kaldırır. Birebir vakitte uyurken beden hücrelerinin daha sağlıklı yenilenmesini takviyeler.
- Ciltteki yaşlanmaya neden olan hücrelerin oluşumunu engelleyerek, genç hücrelerin sayısını artırır. Birebir vakitte yara, darbe ve çiziklerin düzgünleşmesini hızlandırır.
- Bedenin hareket direncini arttırır.
- Kanda bulunan ziyanlı toksinlerin sayısını azaltarak eklemlerde oluşma ihtimali olan ödemleri mahzurlar.
- Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini takviyeler.
- Hafızayı güçlendirdiği için alzheimer hastalığı riski olan şahısların daima tüketmesi gereken bir besindir.
- Mide ve bağırsak faaliyetlerini düzenler, sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık ve şişkinlik rahatsızlıkların risklerini azaltır.
- Kullandığınız şampuanın içerisine iki çay kaşığı eklerseniz. Saç dökülmesini engelleyerek, saçın hacmini artırır.
- Arı sütünü olağan süt ile karıştırarak cildinize losyon olarak da kullanabilirsiniz.
ARI SÜTÜNÜN ZİYANI VAR MI?
Arı ve bala alerjisi olan bireylerin tüketmesi sakıncalıdır. Aksi halde ölümcül sonuçlar bile doğurabilir. Bunun yanı sıra polen alerjisi olanlarında kesinlikle bir uzmana istişaresi gerekir. Kronik rahatsızlığı nedeniyle ilaç kullananlarda da birtakım olumsuz sonuçlara neden olabilir. Zira arı sütü tabiat da bulunan en güçlü vitamin ve mineral desteğidir. Bu da kullanılan ilaçların içeriğindeki hususlarla yansımaya neden olabilir. Ayrıyeten gebe bayanlarında tüketmeden uzmanlarına müracaatı kuraldır.