iltasyazilim
FD Üye
Baklanın Faydaları
Bakla çeşitleri
Bakla, baklagillerden, kazık köklü, takvim bir bitkidir Kökleri 110 cm değin derinliğe iner Alt kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana kazanç
Tüysüz olan sapı bir metre dek yükselebilir Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar Çiçeklerin kendine has ve güzel bir kokusu vardır Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir Yemeklik olarak kullanılan baklanın Sakız baklası, Sultani bakla, Bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye´nin az kalsın her yerinde yetişir
Akdeniz mutfağının en önemli unsurlarından olan bu sebze ile başınızı ağrıtan bir fazla sorundan kurtulmanız mümkünBakla kanamayı durdurur, öksürüğe iyi gelir Boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir Bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, yüzdeki lekeler üstüne konursa, yüzdeki yara, kir izlerini giderir, değil eder, cilde parlaklık verir Cildin parlaklığını ve canlılığını artırır… Mısri, Bitkisel ve Hindi almak üzere çeşitleri vardır Bitkisel olanın fazla artı kabız etkisi vardır Mısri olan daha rutubetlidir ve daha az besleyicidir daha çok patavatsız rutubeti vardır Onun sindirimi zordur ve genel olarak çok gaz yapıcıdır Eğer böyle olmasaydı, besleyici olarak arpa keşkeğinden (arpa ile yapılan
yemek) daha alçak kalmazdı Bu sayede oluna kan daha enerjik ve ağır olur Kramplara ve gut hastalığına iyi gelir
ÖZELLİKLERİ
Baklanın iyisi tombul, beyaz kurtlanmamış olanıdır Onun yenebilir ayla getirilmesi için pişirip, içine tuzlu, biber ilave edilmelidir ve yağda pişirilmelidir Hindi türdeki bakla kızartılarak ve başka ilaçlarla ya da kimsesiz özel dozlarla belirlenerek kullanılır
İÇERİĞİ
Bakla, normale yakın mizaçtadır soğuk ve kuruya meyilli bir içeriği vardır Ekseriya onun tazesinde fazla rutubet vardır Tazesi soğuk ve rutubetli olacağından normaldir Bazıları, baklanın soğukluğunun ikinci dereceye gireceğini söylerler Bu ifade abartılıdır
ALIMLILIK
Eğer bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, lekeleri giderir Bilhassa, bebeklerin kasığına bundan sürülse, bebeğin tüylenmesini önler Aynı şekilde, eğer yüzdeki lekeler üstüne konursa, yüzdeki bere, leke izlerini giderir, değil eder, cilde parlaklık verir
HAREKET ORGANLARI
Kas kramplarına iyi gelir Onun pişmişi ile yakı yapılırsa ve domuz yağı ile karıştırılıp dilekçe edilirse, guta iyi kazanç
BAŞ ORGANLARI
Baş ağrısı yapacağından, baş ağrısı çekenler kullanmamalıdır Mısri nevinin içindeki yeşil filizlerden alınıp, ondan yense, lezzeti acıdır Eğer laf konusu kısım döğülüp, ezilip, gül yağı ile karıştırılırsa ve kulağın içine damlatılırsa, oradaki ağrıyı giderir
GÖRME
O, balla birlikte, zirve otuyla karıştırılıp, bu lapa göze dilekçe edilirse, renk kaybı, siyahlaşma, göz kararması yapar Dışarıda tatbik edildiğinde iyi kazanç Hem jurnal, kuru gül ve yumurta akı ile birlikte yakı yapılırsa, göz kapağının kapanmamasına iyi kazanç ve göz kaymasına karşı da yararladır
YARALAR
Kas yaralarına iyi gelmektedir Şarap ve bakladan yakı yapılıp, testislere başvuru formu edilirse, iyi gelir
SOLUNUM
Bakla, göğüs organlarına, kan tükürmeye ve öksürüğe iyi kazanç O, balla ve zirve otu tohumunun unu ile karıştırılırsa, boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi kazanç ve ondan yapılacak yakı memelerdeki şişlere iyi gelir
YARARLARI
Bakla çok az temizleyici ve fazla gaz yapıcıdır En Ince Ayrıntısına Kadar pişirilirse, gaz yapma özelliği kaybolmaz arpa keşkeği gibi olmaz hiç kuşkusuz, arpa keşkeğinin gazı da birkaç kez iyece kaynatıldıktan sonra giderilebilir Oysa baklanın kabuğu soyulup, sonra kazanda ezilerek pişirilirse, pek az gazı kalır ve onun ununun gazı daha azdır
Baklanın Mısri olan çeşidi, daha fazla kabız etkiye sahiptir ve onda arıtıcı tesir de vardır vücutta yumuşak dokular ve ağır hıltlar meydana getirir
Kabuğu soyulmuş ve ikiye ayrılmış bakla, kanayan, indirimli yaranın üzerine konulsa, kanamayı durdurur Tavuklar baklayla beslense, tavukların yumurtaları kesilir
BESIN
Onun sindirimi yavaştır dışarı atılması ve bağırsaklardan inmesi yavaş olur, ama tıkanıklık meydana getirmez Bakla kabuğu sirkede pişirilirse, kusmaya mani olur *
Bakla çeşitleri
Bakla, baklagillerden, kazık köklü, takvim bir bitkidir Kökleri 110 cm değin derinliğe iner Alt kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana kazanç
Tüysüz olan sapı bir metre dek yükselebilir Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar Çiçeklerin kendine has ve güzel bir kokusu vardır Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir Yemeklik olarak kullanılan baklanın Sakız baklası, Sultani bakla, Bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye´nin az kalsın her yerinde yetişir
Akdeniz mutfağının en önemli unsurlarından olan bu sebze ile başınızı ağrıtan bir fazla sorundan kurtulmanız mümkünBakla kanamayı durdurur, öksürüğe iyi gelir Boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir Bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, yüzdeki lekeler üstüne konursa, yüzdeki yara, kir izlerini giderir, değil eder, cilde parlaklık verir Cildin parlaklığını ve canlılığını artırır… Mısri, Bitkisel ve Hindi almak üzere çeşitleri vardır Bitkisel olanın fazla artı kabız etkisi vardır Mısri olan daha rutubetlidir ve daha az besleyicidir daha çok patavatsız rutubeti vardır Onun sindirimi zordur ve genel olarak çok gaz yapıcıdır Eğer böyle olmasaydı, besleyici olarak arpa keşkeğinden (arpa ile yapılan
yemek) daha alçak kalmazdı Bu sayede oluna kan daha enerjik ve ağır olur Kramplara ve gut hastalığına iyi gelir
ÖZELLİKLERİ
Baklanın iyisi tombul, beyaz kurtlanmamış olanıdır Onun yenebilir ayla getirilmesi için pişirip, içine tuzlu, biber ilave edilmelidir ve yağda pişirilmelidir Hindi türdeki bakla kızartılarak ve başka ilaçlarla ya da kimsesiz özel dozlarla belirlenerek kullanılır
İÇERİĞİ
Bakla, normale yakın mizaçtadır soğuk ve kuruya meyilli bir içeriği vardır Ekseriya onun tazesinde fazla rutubet vardır Tazesi soğuk ve rutubetli olacağından normaldir Bazıları, baklanın soğukluğunun ikinci dereceye gireceğini söylerler Bu ifade abartılıdır
ALIMLILIK
Eğer bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, lekeleri giderir Bilhassa, bebeklerin kasığına bundan sürülse, bebeğin tüylenmesini önler Aynı şekilde, eğer yüzdeki lekeler üstüne konursa, yüzdeki bere, leke izlerini giderir, değil eder, cilde parlaklık verir
HAREKET ORGANLARI
Kas kramplarına iyi gelir Onun pişmişi ile yakı yapılırsa ve domuz yağı ile karıştırılıp dilekçe edilirse, guta iyi kazanç
BAŞ ORGANLARI
Baş ağrısı yapacağından, baş ağrısı çekenler kullanmamalıdır Mısri nevinin içindeki yeşil filizlerden alınıp, ondan yense, lezzeti acıdır Eğer laf konusu kısım döğülüp, ezilip, gül yağı ile karıştırılırsa ve kulağın içine damlatılırsa, oradaki ağrıyı giderir
GÖRME
O, balla birlikte, zirve otuyla karıştırılıp, bu lapa göze dilekçe edilirse, renk kaybı, siyahlaşma, göz kararması yapar Dışarıda tatbik edildiğinde iyi kazanç Hem jurnal, kuru gül ve yumurta akı ile birlikte yakı yapılırsa, göz kapağının kapanmamasına iyi kazanç ve göz kaymasına karşı da yararladır
YARALAR
Kas yaralarına iyi gelmektedir Şarap ve bakladan yakı yapılıp, testislere başvuru formu edilirse, iyi gelir
SOLUNUM
Bakla, göğüs organlarına, kan tükürmeye ve öksürüğe iyi kazanç O, balla ve zirve otu tohumunun unu ile karıştırılırsa, boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi kazanç ve ondan yapılacak yakı memelerdeki şişlere iyi gelir
YARARLARI
Bakla çok az temizleyici ve fazla gaz yapıcıdır En Ince Ayrıntısına Kadar pişirilirse, gaz yapma özelliği kaybolmaz arpa keşkeği gibi olmaz hiç kuşkusuz, arpa keşkeğinin gazı da birkaç kez iyece kaynatıldıktan sonra giderilebilir Oysa baklanın kabuğu soyulup, sonra kazanda ezilerek pişirilirse, pek az gazı kalır ve onun ununun gazı daha azdır
Baklanın Mısri olan çeşidi, daha fazla kabız etkiye sahiptir ve onda arıtıcı tesir de vardır vücutta yumuşak dokular ve ağır hıltlar meydana getirir
Kabuğu soyulmuş ve ikiye ayrılmış bakla, kanayan, indirimli yaranın üzerine konulsa, kanamayı durdurur Tavuklar baklayla beslense, tavukların yumurtaları kesilir
BESIN
Onun sindirimi yavaştır dışarı atılması ve bağırsaklardan inmesi yavaş olur, ama tıkanıklık meydana getirmez Bakla kabuğu sirkede pişirilirse, kusmaya mani olur *