Baklagillerin faydaları, Baklagiller ve yararları, baklagillerin onlediği hastalıklar, Baklagiller urunlerinin yararları
Beslenme; sadece psikolojik veya sosyolojik bir olay olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik acıdan cok daha buyuk bir onem taşıdığı unutulmamalıdır Besinlerin icerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin oğeleri beslenmede buyuk onem taşımaktadır Kuru baklagiller bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen cok iyi birer protein kaynağıdır Kompleks karbonhidratlar ve posa (lif) yonunden de zengindir Doğal olarak kolesterol ve yağ icermezler
Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde pek fazla lezzetli olmasa da diğer besinlerle bir araya getirildiğinde tat bakımından cok farklı lezzetler elde edilebilir
• Tek başına veya diğer besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin veya Minestrone corbası vb hazırlanabilir Hatta et, tavuk suyu, domates veya suyu ile daha lezzetli bir hale getirilebilir
• Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir
• Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir
• Makarna soslarında biftek veya tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller pure haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir
Kuru baklagiller belirli oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar Ornek olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinc pilavının bir arada tuketilmesi cok daha yararlı olacaktır Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinc pilavı, mercimek koftesi gibi farklı alternatifler de uretilebilir Kalsiyum, cinko, magnezyum ve demir yonunden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yonunden de zengindir
C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yukselir Kuru baklagiller posa (lif) iceriği en yuksek besin grubudur Boylelikle midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir Aynı zamanda kan kolesterolu ve kan basıncını da arzu edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir
Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini onleyici etkiler gosterir Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, ciğneme ve dolayısıyla tukuruk salgısının artışı, besin alımının ise azalması soz konusu olmaktadır Yapılan bilimsel calışmalarda diyetin posa iceriği ile bazı hastalıkların oluşum sıklığı arasında ilintiler olduğu saptanmıştır
Beslenme; sadece psikolojik veya sosyolojik bir olay olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik acıdan cok daha buyuk bir onem taşıdığı unutulmamalıdır Besinlerin icerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin oğeleri beslenmede buyuk onem taşımaktadır Kuru baklagiller bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen cok iyi birer protein kaynağıdır Kompleks karbonhidratlar ve posa (lif) yonunden de zengindir Doğal olarak kolesterol ve yağ icermezler
Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde pek fazla lezzetli olmasa da diğer besinlerle bir araya getirildiğinde tat bakımından cok farklı lezzetler elde edilebilir
• Tek başına veya diğer besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin veya Minestrone corbası vb hazırlanabilir Hatta et, tavuk suyu, domates veya suyu ile daha lezzetli bir hale getirilebilir
• Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir
• Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir
• Makarna soslarında biftek veya tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller pure haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir
Kuru baklagiller belirli oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar Ornek olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinc pilavının bir arada tuketilmesi cok daha yararlı olacaktır Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinc pilavı, mercimek koftesi gibi farklı alternatifler de uretilebilir Kalsiyum, cinko, magnezyum ve demir yonunden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yonunden de zengindir
C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yukselir Kuru baklagiller posa (lif) iceriği en yuksek besin grubudur Boylelikle midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir Aynı zamanda kan kolesterolu ve kan basıncını da arzu edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir
Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini onleyici etkiler gosterir Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, ciğneme ve dolayısıyla tukuruk salgısının artışı, besin alımının ise azalması soz konusu olmaktadır Yapılan bilimsel calışmalarda diyetin posa iceriği ile bazı hastalıkların oluşum sıklığı arasında ilintiler olduğu saptanmıştır