Baklagillerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ? Baklagillerin faydaları Baklagiller ve yararları baklagillerin önlediği hastalıklar Özellikle kış aylarında evlerimizde çoğunlukla pişirdiğimiz baklagillerin faydalarını bütün olarak biliyor musunuz melekler ? Eğer tamamen bilginiz yoksa, size makalemizi okumöanızı nasihat ederizbaklagillerinsagligimizafaydalarinelerdir5c50730e7f669gifalt :tik: :tik: :tik: 1548776202 1548776202 baklagillerinsagligimizafaydalarinelerdir5c50730e8513cbaklagillerinsagligimizafaydalarinelerdir5c50730e8513c baklagillerinsagligimizafaydalarinelerdir5c50730e8513c Besin; sadece psikolojik ya da sosyolojik bir durum olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik açıdan çok daha büyük bir tartma taşıdığı unutulmamalıdır Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi beslenme öğeleri beslenmede büyük tartı taşımaktadır Kuru baklagiller nebati kaynaklı olmalarına karşın çok iyi birer protein kaynağıdır Karışık karbonhidratlar ve posa (lif) yönünden de zengindir Doğal olarak kolesterol ve yağ içermezler Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde pek pozitif lezzetli olmasa da diğer besinlerle bir araya getirildiğinde tat bakımından çok ayrı lezzetler elde edilebilir • kimsesiz ya da diğer besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin ya da Minestrone çorbası vb hazırlanabilir Hatta et, tavuk suyu, domates ya da suyu ile daha lezzetli bir hale getirilebilir • Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir • Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir • Makarna soslarında biftek ya da tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller püre haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir Kuru baklagiller açıklanmış oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar Misal olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinç pilavının bir arada tüketilmesi çok daha yararlı olacaktır Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinç pilavı, mercimek köftesi gibi öbür alternatifler de üretilebilir Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yönünden de zengindir C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yükselir Kuru baklagiller posa (lif) içeriği en yüksek beslenme grubudur Bu Vesile Ile midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir aynı zamanda kan kolesterolü ve kan basıncını da özlem edilen seviyelerde tutmaya asistan olmaktadır Midede su ile birlikte şişerek tokluk şehvetli vermektedir Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterir Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, gıda alımının ise azalması laf konusu olmaktadır Yapılan bilimsel çalışmalarda diyetin posa içeriği ile bir takım hastalıkların oluşum sıklığı arasında ilintiler olduğu saptanmıştır