baklanın yararları baklanın yararları yahudi baklasının faydaları hamilelikte bakla yenirmi hamilelikte bakla yemek Öteki İsimleri: Delicebakla, Termiye, Yahudi baklası, Gâvur baklası Latince Adı: Lupinus Albus Bitki: 1 metreye dek yükselebilen, el şeklinde parçalı yapraklı, beyaz çiçekli bir bitkidir Yetiştiği Yerler: Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de özellikle Marmara ve Ege bölgelerinde yabani olarak yetişmekte, keza yetiştirilmektedir Tarihçe: AGüney Amerika Kızılderili kabilelerinden Navajo'lar bitkiyi kısırlık için kullanıyorlardı Hem bitkiyi kullanan kadının kız çocuk doğuracağına inanılıyordu Kullanılışı: AOlgun tohumları acı lezzetli ve zehirli bileşikler taşıdıkları için, bunları uzaklaştırmak maksadıyla kaynar suda bir müddet tutulurlar Gevşeyen kabuklar soyulup bakla yenir ya da bu tohumlar lapa haline getirilerek harici olarak deriye sürülebilir Tohumlar kavrulup, değirmende çekilerek toz haline de getirilebilir İçindeki Maddeler: Sabit yağ ve lupinin, spartein gibi alkaloidler taşımaktad ı r Tıbbî Etkiler: İdrar arttırıcı, zor verici ve barsak parazitlerini düşürücü etkileri bilinmekte ve şeker hastalarında kan şekerini azalttığı idda edilmektedir Zehirsizleştirilmiş baklalardan 1020 adet yenilebilir Ayrıca adet kanamalarını artırır ve kolaylaştırır, doğum sonrası akıntıların gelişini rahatlatır Toz haline getirilmiş kavrulmuş tohumlardan sabah aç karnına 1 kahve kaşığı alınır Harici olarak tohumların lapası yaralı cilt hastalıklarında uygulanır