iltasyazilim
FD Üye
Bakliyatın faydaları ve tedavideki önemi
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında yer alan bakliyat; geçtiğimiz yıllarda, yoksul ve köylü yemeğigibi tanımlarla sofralarımızdaki önemini artan bir şekilde kaybetmişti Ancak son zamanlarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde besin uzmanları kadar yapılan araştırmalar; bakliyatın, hem beslenmemiz keza de vücut sağlığımız açısından ne dek manâlı ve vazgeçilmezolduğunu bir kez daha ortaya koydu
Ağustos ayında ABD'nin Tulane Üniversitesi göre baklagillerin yürek rahatsızlıklarını önlediği açıklanırken, şu anda de bu harika beslenme maddelerinin bağırsak ve mide kanserlerini de önlediği saptandı
Protein deposu olan bakliyat, bu yüzden etin yerini tutabilecek gıda maddelerinin başında yer alıyor Beslenme uzmanları etin sahip olduğu dolu yağ ve kolesterol gibi olumsuzlukların bakliyatta bulunmadığını da belirtiyorlar
Hem lif bakımından son derece zengin olan bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, tokluk hissi sağladığı için de zayıflama diyetlerinde kullanılması gerektiği açıklama ediliyor
Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yükselterek enerji karşılayan bakliyatın, koroner yürek hastalıkları ve damar sertliğine sebebiyet veren kolesterolü içermediğini, lif içerikleri yüksek olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenleyip, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar, Tokluk duygusal sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılabiliyor Yapılarındaki proteaz inhibitörleri kanser oluşumunu engelliyor Şeker hastalarında, içerdikleri nişasta sebebiyle, kan şekeri düzeyinde problem doğuracak bir artışa sebep olmamaktadır Bakliyatı düzenli olarak yerseniz ayrıca size gerekli tüm vitaminleri ve mineralleri almış, keza de karbonhidrat ve proteinin doğal kaynağını keşfetmiş olacaksınız
Nelere iyi geliyor?
Bakliyat deyince akla birincil gelenler; kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve soya fasulyesi geliyor Bu olağanüstü beslenme maddelerinin sayılamayacak dek fazla yararları var İşte bunlardan bazıları
Kuru Fasulye:
Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında fazla işe yarar Sinirleri kuvvetlendirir Fiziksel Olarak ve zihnen çalışanlara fazla faydalıdır
Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur Hazmı zordur Acı biber, karabiber, kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır
Bezelye:
Kuru fasulye gibi, günlük bitkisel protein ihtiyacını karşılamada istifade edilecek bakliyelerden birisidir Yüksek derecede protein ve nişasta içerir böylece komple bir gıdadır Fiziksel Olarak ve zihnen çalışanlara fazla faydalıdır Hem enerji verir keza de proteini ile kasların gelişmesini ve tamirini sağlar Jurnal tedarik 1 akarsu bardağını geçmemeli Yanında çiğ salata, soğan, turşu bulunması çok faydalıdır
Mercimek:
Kan yapıcı ve süt artırıcıdır en fazla demir içeren gıdalardandır Keza B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır Protein miktarı da yüksektir böylece bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır
Gebe kadınlara, bebeğin kanlıcanlı olmasına fayda Anneyi de besleyerek güçsüz düşmesini önler Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir Kara biber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir
Nohut:
Vücudu kuvvetlendirir Anne sütünü arttırır Bol idrar söktürür, vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını, pozitif yemek yemek tuzunu idrarla dışarı atar Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir, tamirini ve sıradan çalışmalarını sağlar Bedenen ve zihnen çalışanlara çok menfaat verir Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar Nohut günde maksimum 50 gram yenmelidir Salata, soğan, turşu ile birlikte yenmelidir
Soya:
Dinç yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir Soya; fazla kuvvetli (etin 2 misli) proteine sahip bir gıdadır Bol B vitamin ve mineral vardır Ayrıca nişastası ve keza de yüzde 30'dan fazla yağı ile çok adaleli enerji verir Adalelerin, sinirlerin, kemiklerin gelişmesini sağlar Sahip olduğu ve nadir yiyeceklerde bulunan lesitin maddesi ile beynin çalışmasını artırır Hazmı kolaydır Fazla adaleli olduğu için günde 25 gram yeterlidir Yemeklerde, çorba ve garnitür olarak yenilir Salata, soğan, turşu ile yenilmelidir Guatrı olanlar veya olmaktan korkanlar yememelidir *
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında yer alan bakliyat; geçtiğimiz yıllarda, yoksul ve köylü yemeğigibi tanımlarla sofralarımızdaki önemini artan bir şekilde kaybetmişti Ancak son zamanlarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde besin uzmanları kadar yapılan araştırmalar; bakliyatın, hem beslenmemiz keza de vücut sağlığımız açısından ne dek manâlı ve vazgeçilmezolduğunu bir kez daha ortaya koydu
Ağustos ayında ABD'nin Tulane Üniversitesi göre baklagillerin yürek rahatsızlıklarını önlediği açıklanırken, şu anda de bu harika beslenme maddelerinin bağırsak ve mide kanserlerini de önlediği saptandı
Protein deposu olan bakliyat, bu yüzden etin yerini tutabilecek gıda maddelerinin başında yer alıyor Beslenme uzmanları etin sahip olduğu dolu yağ ve kolesterol gibi olumsuzlukların bakliyatta bulunmadığını da belirtiyorlar
Hem lif bakımından son derece zengin olan bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, tokluk hissi sağladığı için de zayıflama diyetlerinde kullanılması gerektiği açıklama ediliyor
Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yükselterek enerji karşılayan bakliyatın, koroner yürek hastalıkları ve damar sertliğine sebebiyet veren kolesterolü içermediğini, lif içerikleri yüksek olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenleyip, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar, Tokluk duygusal sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılabiliyor Yapılarındaki proteaz inhibitörleri kanser oluşumunu engelliyor Şeker hastalarında, içerdikleri nişasta sebebiyle, kan şekeri düzeyinde problem doğuracak bir artışa sebep olmamaktadır Bakliyatı düzenli olarak yerseniz ayrıca size gerekli tüm vitaminleri ve mineralleri almış, keza de karbonhidrat ve proteinin doğal kaynağını keşfetmiş olacaksınız
Nelere iyi geliyor?
Bakliyat deyince akla birincil gelenler; kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve soya fasulyesi geliyor Bu olağanüstü beslenme maddelerinin sayılamayacak dek fazla yararları var İşte bunlardan bazıları
Kuru Fasulye:
Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında fazla işe yarar Sinirleri kuvvetlendirir Fiziksel Olarak ve zihnen çalışanlara fazla faydalıdır
Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur Hazmı zordur Acı biber, karabiber, kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır
Bezelye:
Kuru fasulye gibi, günlük bitkisel protein ihtiyacını karşılamada istifade edilecek bakliyelerden birisidir Yüksek derecede protein ve nişasta içerir böylece komple bir gıdadır Fiziksel Olarak ve zihnen çalışanlara fazla faydalıdır Hem enerji verir keza de proteini ile kasların gelişmesini ve tamirini sağlar Jurnal tedarik 1 akarsu bardağını geçmemeli Yanında çiğ salata, soğan, turşu bulunması çok faydalıdır
Mercimek:
Kan yapıcı ve süt artırıcıdır en fazla demir içeren gıdalardandır Keza B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır Protein miktarı da yüksektir böylece bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır
Gebe kadınlara, bebeğin kanlıcanlı olmasına fayda Anneyi de besleyerek güçsüz düşmesini önler Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir Kara biber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir
Nohut:
Vücudu kuvvetlendirir Anne sütünü arttırır Bol idrar söktürür, vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını, pozitif yemek yemek tuzunu idrarla dışarı atar Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir, tamirini ve sıradan çalışmalarını sağlar Bedenen ve zihnen çalışanlara çok menfaat verir Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar Nohut günde maksimum 50 gram yenmelidir Salata, soğan, turşu ile birlikte yenmelidir
Soya:
Dinç yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir Soya; fazla kuvvetli (etin 2 misli) proteine sahip bir gıdadır Bol B vitamin ve mineral vardır Ayrıca nişastası ve keza de yüzde 30'dan fazla yağı ile çok adaleli enerji verir Adalelerin, sinirlerin, kemiklerin gelişmesini sağlar Sahip olduğu ve nadir yiyeceklerde bulunan lesitin maddesi ile beynin çalışmasını artırır Hazmı kolaydır Fazla adaleli olduğu için günde 25 gram yeterlidir Yemeklerde, çorba ve garnitür olarak yenilir Salata, soğan, turşu ile yenilmelidir Guatrı olanlar veya olmaktan korkanlar yememelidir *