
Aronia bitkisinden elde edilen meyveye aronya denir. Son günlerde popülerliği artan meyve Antik çağlardan beri tüketilir. Tüm vücudu bakteri ve virüslerden arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Memleketimizde yeni yeni üretimi başladı. Evet Aronya meyvesi yararları nelerdir? Aronya nasıl yenir? Tüm soruların cevabı haberin detayında...
Aronya meyvesi içerdiği vitaminler bakımından epey güçlü bir meyvedir.Yapılan araştırmalara nazaran aronya meyvesi kanserli hücreleri yok edebiliyor. Halk arasında 'süper meyve' olarak anılan aronya, tıpkı devranda klasik tıbbi tedavilerde kullanılıyor. Kuzey Amerika'ya has olan bu meyve devletimizde Bolu'da yetiştiriliyor. Türkçede aronya diye isimlendirilen meyvenin asıl ismi aroniadır. Yüksek ölçüde antioksidan içerdiğinden hücreleri kısa vadede yenileyerek yaşlanmayı geciktirir. Hem ilaç hem de kozmetik endüstride kullanılan bu şifa deposu meyvenin saymakla bitmez yararları vardır.

C VİTAMİNİ DEPOSU ARONYA
Aronya meyvesi bilinen en yüksek antioksidan,ORAC ve OPC kıymetlerine sahiptir. Gerilim, muhit kirliliği ve günlük hayatta yaşanan olumsuz durumlarla karşı zıdda kalan vücudun zarar görmüş hücrelerini yeniler. Sabahları kahvaltıdan sonra bir bardak aronya suyu insan vücudunun gün uzunluğu dinç kalmasını sağlar. Gece ise yatmadan evvel içildiğinde rahat bir uyku uyumaya yardımcı olur. Metropol çağda giderek artan marazlara karşı adeta mucize olan aronya meyvesi bağışıklık sitemini güçlendirir. Yapılan birtakım araştırmalarda aronya meyvesinden ilaç elde edilmeye çalışılmış gelgelelim başarılı olunmamıştır. Nedeni ise; aronya meyvesinde bulunan güçlü antioksidanlar süreç gördüklerinde tesirlerinin ortadan kalkmasıdır. Bilirkişiler bu yüzden aronyayı suyu çıkartılarak ya da direk tüketilmesinin daha değerli olduğunu vurguluyor.

ARONYANIN YARARLARI NELERDİR?
- Vücuda çevresel koşullar nedeniyle ve sıhhatsiz beslenme ile giren muaf radikalleri temizleyerek hücrelerin kısa vadede yenilenmesine destek sağlar.
- Kronik marazlarla baş ederek bağışıklığı güçlendirir. Marazlara karşı adete kalkan oluşturur. Buna bağlı da gelişen birtakım ruhsal komplikasyonları bile önler. Mahsusen günümüzde yaygınlaşan kronik gerilime karşı tesirli bir meyvedir.
- Kandaki kolesterol seviyesini istikrarda tutarak damar tıkanıklığını önler. Böylelikle kalp bunalımı, yüksek tansiyon ve felç üzere önemli rahatsızlıkları riskini azaltır.

- Tertipli tüketildiğinde akciğerleri ve karaciğeri temizleyerek zararlı bakterileri idrar yolu ile vücuttan atar. Bunun yanı sıra tüm sindirim sistemini de olumlu etkileyerek buralarda biriken yemek kalıntılarını temizler.
- İçerdiği kolajen ve elastion lifleri sayesinde damar ve kemiklerin gelişimini tesirler. Bu sayede kan dolaşımının performansını da artırarak illetlere karşı oluşan yerleri ortadan kaldırır. Kalp atışını denetimli atması sağlanır.
