Bakterilerde Sınıflandırma Bakterilerde Derecelendirme Bakteriler farklı alanlara yönlendirilmiş özellikleri bakımından gruplandırılırlar Bu özelliklerin başlıcaları ; şekilleri, solunumları, beslenmeleri ve boyanmaları olarak sayılabilir Şekillerine GöreF Bakteriler Bakteriler ışık mikroskobuyla bakıldığında şu şekillerde görünürler a)Çubuk Biçiminde Olanlar (Bacillus): Tek Tek ya da birbirlerine yapışmışlardır Tifo, tüberküloz ve şarbon hastalığı bakterileri bu şekildedir b)Yuvarlak Olanlar (Coccus): Genel Olarak kamçısızdırlar Zatürree ve bel soğukluğu bakterileri bunlara örnektir c)Spiral Olanlar (Spirillum): Kıvrımlı bakterilerdir Frengi bakterileri ve dişlere yerleşen Spiroket'ler bunlara örnektir d)Virgül Biçiminde Olanlar (Vibrio): Virgül şeklinde tek kıvrımlılardır Kolera bakterisi gibi Boyanmalarına GöreF Bakteriler Danimarkalı bakteriyolog GRAM göre geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara Gram() bakterileri denir Beslenmelerine Göre BakterilerF Bir Takım bakteriler ototrof olup; fotosenaaa yada kemosenaaa yaparlar Çoğunluğu ise heterotrof olup saprofit yada parazit yaşarlar a)Saprofit Bakteriler: Bakterilerin büyük çoğunluğunu oluşturur Besinlerini bulundukları ortamdan hazırlanmış sıvılar olarak alırlar Islak, nemli ve çürükler üzerinde yaşarlar En çok amino asit, dekstroz ve vitamin gibi besinleri ortamdan alırlar Bu tür bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan ölülerini daha basit organik maddelere parçalayarak onların çürümesini sağlarlar Böylece keza toprağın humusunu arttırırlar, keza de kendilerine gıda sağlarlar Çürütme sonucu farklı alanlara yönlendirilmiş kokular meydana gelir Bu yüzden bu olaya kokuşmadenir Bir Takım saprofit bakteriler, sütün yoğurt ve peynir olarak mayalanmasını sağlar Saprofitler, dünyada madde devrinin tamamlanmasında kayda değer rol oynadıklarından hayat için mutlaka gereklidir b) Asalak Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan yok de, üstünde yaşadıkları canlılardan tedarik ederler Çünkü sindirim enzimleri yoktur Bunlardan bazıları konak canlıya fazla zarar vermeden yaşayabilirler Yalnızca onun besinlerine karşılıklı olurlar Kalın bağırsaklarımızdaki Escherichia colibunun en iyi örneğidir Bazı parazit bakteriler ise konak canlının ölümüne bile sebep olabilen hastalıklara yol açarlar Bunlara Patojen bakterilerdenir Patojenler ya toksinler çıkararak ya da konak canlının enzim ve besinlerini kullanarak zarar verirler Toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), veya bakterilerin içinde kalır (Endotoksin) İçeride kalan toksinler, bakteriler ölünce zararlı ayla geçerler Canlıların patojen bakterilere ve toksinlerine karşı oluşurduğu savunmaya Bağışıklılıkdenir Asalak bakterilerin üremeleri hızlıdır c)Foto sentetik Bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar Fotosenaaalerinde elektron kaynağı olarak H2O yerine H2S ve H2 kullanırlar Besin + O2 (Maviyeşil Algler)®* CO2 + H2O * CO2 + H2S Gıda + S + H2O (Kükürt Bakterileri)® Besin + H2O (Hidrojen®* CO2 + H2 Bakterileri) d)Kemosentetik Bakteriler: Bu bakteriler de madde devrinde çok önemlidirler Bir Takım organik maddeleri oksitleyerek onları zararsız ayla getirirler Oluşan maddeler ise bitkilerce mineral tuzları olarak kullanılır Bu oksitleme sonucu ortaya açığa kimyasal enerji çıkar Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yaparak besinlerini senaaa ederler Işık ve klorofil gerekli değildir Oksijen kullanılır Kemosentetik bakteriler en çok azotlu, kükürtsü, demirli maddeleri oksitlerler HNO2 + H2O + Kalori®* NH3 + O2 (nitrosomonas) HNO3 + Kalori (nitrobacter)®* HNO2 + O2 H2O®* H2S + O2 + S + Kalori (Kükürt Bakterileri) Fe(OH)3+ CO2 + Kalori®* FeCO3+O2+H2O (Demir Bakterisi) NO2 + Kalori (Azot®* N2 + O2 Bakterileri) Kemosenaaa Sonucu, Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş Kimyasal enerji kazanılmış Organik besinler senaaalenmiş olmaktadır SolunumlarınaF Göre Bakteriler a)Anaerob Bakteriler: Bakteriler organik besinleri parçalayarak enerji elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar Bunlar havasız yerlerde de yaşayıp çoğalırlar (Konservelerde olduğu gibi) Bunların bazıları oksijen olduğu ortamlarda hiç gelişemezler Misal;Clostridium tetani (tetanos bakterisi) b)Aerob Bakteriler: Bir Takım bakteri grupları (Escherichia coli, Zatürre ve yoğurt bakterisi gibi) ama oksijenli ortamda yaşayabilirler Bunlarda mitokondri olmadığı için, solunum, hücresel zarının iç kısımlarında (mizozom) gerçekleştirilir Misal; azot bakterileri c)Geçici Anaerob veya Geçici Aerob Olanlar: Belli Başlı solunumları oksijensiz olduğu halde, oksijenli ortamlarda kısa vakit için aerob olanlara Geçici aerobdenir Adi solunum şekli aerob olanlar ise havasız kalınca fermantasyona baş vururlar Bunlara Geçici anaerobdenir