Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Balığın kalp ve damar sağlığıyla ilişkisi hakkında neler biliyoruz ?

Balığın kalp ve damar sağlığıyla ilişkisi hakkında neler biliyoruz ?
0
160

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Balık içeriğinde vücudumuz için olmazsa olmaz proteinler taşıyan, yağ içeriği öbür et öbeklerine nazaran daha az olan ve vücudumuz için çok değerli yağ asitlerinden biri olan omega-3’ü barındıran; B1, B2, B3,B6,B12 ve A vitaminlerini; fosfor, magnezyum, selenyum, iyot, çinko, sodyum ve potasyum minerallerini bulunduran vücudumuz için çok güçlü bir besin kaynağıdır.

Evet balığın kalp ve damar sıhhatiyle münasebeti hakkında neler biliyoruz ?

-Proteinler kalbimiz için çok sağlıklı besin unsurları. Ancak et kümesinde doymuş yağ içeriği yüksek olan etlerin çokça tüketimi damar sıhhatini tehdit ediyor. İşte tam da bu noktada düşük ve sağlıklı aşamadaki yağ ölçüsüyle balık devreye girerek damar sıhhatini tehlikeye atmadan kalbimizi yararlı proteinlerle beslememize imkan sağlıyor.

-Haftada en az bir defa uskumru,somon üzere yağlı bir balığın tüketimi içerdiği omega-3 sayesinde kalp ve damar illetleri riskini azaltıyor. Balık yağı, asıl vazifesi kanamaları durdurmak olan, trombositlerin yapışkanlığını azaltarak damar içerisinde birikip damar tıkanıklığı oluşturmasını; kan akışkanlığını, trigliserit, makûs kolesterol olarak bilinen damar sıhhatini bozabilecek LDL ve VLDL seviyelerini azaltarak damar içinin zarar görmesini ve tıkanmasını engelliyor.

Diyetinize haftada en az 2 gün balık eklemeniz. Sizi bir çok hastalık ve risklerinden kurtarır.
-Balık içeriğindeki yağ asitleri sayesinde damara zarar veren istenilmeyen huylu kolesterolü(LDL) düşürüp, vücudumuzun D vitamini imalatında kullandığı âlâ huylu kolesterolü(HDL) yükselterek de damar sıhhatini esirgeyici tesir göstermektedir.

-Balığın içerisinde çeşitli B vitaminleri bulunur ve bunlarında kalp ve damar sıhhatiyle ilgileri gözlemlenmiştir. B1 vitamini kan hücreleri oluşumu ve sağlıklı bir dolaşım sistemi için gerekli olan hidroklorik asit üretiminde rol oynar; kalp ve had sistemi kaslarının gerginliğinin korunmasında anahtar rol üstlenir. B3 vitaminin ise kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmede tesirli olduğu son araştırmalarda tespit edilmiştir. B6 vitamini al kan hücreleri oluşumunu sağlar ve kolesterol birikmesini engellerek kalbi korur. B12 vitamini folik asit ve B6 ile kalp marazı ve damar tıkanıklığını önler.

-Balık içeriğindeki minerallerle de kalp ve damar sıhhatimizi muhafazaya devam ediyor. Potasyum vakitle vücuttaki kalsiyumun damar sertleşmesine sebep olmasını önleyici tesire sahip bir mineral ve balık içerisinde bulundurduğu potasyum ile damar sertleşmesini de önleyebilecek bir besin. Tıpkı hengamda fosfor da kalp kasının kasılmasında vazife alıyor.

 

Similar threads

Balık içeriğinde vücudumuz için olmazsa olmaz proteinler taşıyan, yağ içeriği diğer et gruplarına göre daha az olan ve vücudumuz için çok önemli yağ asitlerinden biri olan omega-3’ü barındıran; B1,B2,B3,B6,B12 ve A vitaminlerini; fosfor, magnezyum, selenyum, iyot, çinko, sodyum ve potasyum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Çağdaş hayat kolaylığına süratli armoni yapan; hareketi kısıtlı, yiyecek-içecek seçeneğinin ve uyaranının artması ile de çok çokça besin tüketen yeni nesil beşerler olduk. Bunların sonucu olarak artan sıhhat meseleleriyle karşı karşıyayız ve memleketimizde vefat nedenlerinin başında dolaşım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
203
Devletimizde ve yerkürede vefatla sonuçlanan illetlerin başında kalp marazları gelmektedir. Endüstrileşme ve teknolojinin gelişmesiyle hayatımız bir yandan kolaylaşırken bir yandan da hızlandı. Biz de bu sürate yetişebilmek için hayatlarımıza fast- food tipi beslenmeyi dahil edip, yürümeye vakit...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
Günümüzde beslenme üslubu değişikliği, hareketsiz ömür ve ağır gerilim yüzünden kalbimiz ve damarlarımız eskisi kadar sağlam değil. Anaların hamilelik devrinde maruz kaldıkları kimyasallar, zayıf beslenme, radyasyon yüzünden doğumsal kalp marazlarının orantısı da son yıllarda çok büyük bir artış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
Balık tarih öncesi dönemlerden beri insanoğlunun diyetinde yer alan, temel besin kaynaklarından biridir. Besin bileşenlerinin incelenmesi ve sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerinin kanıtlanması sonucu, balığa olan rağbet artmıştır. İçeriğinde bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin sağlık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
858,460Konular
981,105Mesajlar
29,529Kullanıcılar
peaceSon üye
Üst Alt