iltasyazilim
FD Üye
Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nin Temmuz 2019 sayısında yayınlanan son araştırmaya göre, omega3 yağ asitlerinden zengin gıdalar tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha yüksektir Peki, balık yağı prostat kanseri riskini gerçekten arttırıyor mu? Daha fazla öğrenmek için okumaya devam edin
Bir çok diyetisyen ve doktor antiinflamatuar özellikleri nedeniyle omega3 yağ asitlerinden zengin diyetleri tavsiye etmektedir Omega3 yağ asitleri kişiyi kalp hastalıkları, diyabet, artrit, göz problemleri gibi bir çok sağlık sorunlarından uzak tutar ve fit kalmasını kolaylaştırır Ama Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayınlanan son araştırma omega3 yağ asitleri tüketen kişiler arasında bir kaos yarattı Bu çalışmaya göre, omega3 yağ asiti düzeyi yüksek olan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha yüksektir Bu çalışmanın ardından dünyanın pek çok yerinden sayısız tepki geldi ve çalışmanın yanlış ve asılsız olduğu iddia edildi Bu yazımızda bu çalışma hakkında tartışacağız ve dünyanın farklı yerlerinden doktorların bu konuda neler söylediğine bakacağız
Çalışmada Neler Bulunuyor?
Çalışma Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi Çalışma için daha önceki yapılan çalışmalardaki veriler özellikle 2011 yılında yapılan SELECT (Selenyum ve E Vitamini Kanser Önleme Çalışması) çalışmasının verileri kullanılmıştır Araştırmaya katılan 35000 erkek dışında, prostat kanseri tanısı konan 834 erkek ve rastgele seçilen 1393 erkek karşılaştırıldı Omega3 yağ asitlerine en yüksek seviyede sahip erkeklerin prostat kanserine yakalanma risklerinin % 43 daha fazla olduğu ve prostat kanserine ölümcül bir seviyede yakalanma risklerinin % 71 daha yüksek riskli olduğu bulunmuştur Kan plazmasındaki çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle EPA, DHA ve DPA daha yüksek seviyede bir risk ile ilişkili bulunmuştur Bu da balık ya da balık yağı gibi omega3 yağ asitlerinin kaynağı ne olursa olsun prostat kanseri riskini arttırdığını göstermektedir
Çalışmaya daha yakından göz atacak olursak, çalışmada bazı önemli boşluklar bulunmaktadır
Bu çalışmanın asıl verileri geçmiş çalışmalardan alınmıştır
Çalışmaya katılan bütün erkekler 50 yaş ve üzerinde idi
SELECT çalışmasının farklı bir amaç ve hedefi vardı
Çalışma omega3 yağ asitlerinin hangi kaynağından şüphelenmemiz gerektiğinden bahsetmemektedir (balık, balık yağı, omega3 takviyeleri ya da diğer kaynaklar)
Çalışmada analize başlanmadan önce, katılanların önceki sağlık durumları hakkında herhangi bir tıbbi kayıt bulunmamaktadır
Analiz için sadece birer örnek alınmıştır
Ayrıca çalışmada prostat kanserli hastaların omega3 yağ asitlerini kanser tanısı almadan önce mi sonra mı kullanmaya başladıklarından da bahsedilmemektedir
Uzmanlar Bu Konuda Neler Söylüyor?
Çalışmanın yayınlanmasından sonra doktorlar ve bilim adamları da dahil olmak üzere bir çok uzman, görüş ve yorumlarını dile getirdiler Uzmanlar balık yağı ve omega3 yağ asitlerinin sayısız faydaları olduğundan dolayı bu ürünleri beslenmelerinden çıkarmaya hazır deiller Onlara göre bu çalışma çok net değildir ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekmektedir
Amerikan Kanser Derneği Prostat ve Kolorektal Kanser Direktörü, MDDurado Brooks, “Omega3 ve prostat kanseri arasında bir bağlantı olsa bile, bu bağlantı tam olarak nedir? Omega3 takviyesi alan erkekler, prostat kanseri riskimi hafifçe arttırıyor olabilirim diye düşünebilirler ancak bu bağlantı oldukça küçük yani omega3 takviyesi alan erkekler kafalarına silah dayanmış gibi hissetmemeliler şeklinde görüşlerini bildirmektedir
Yukarıda bahsedilen açıklamaya benzer şekilde Duffy MacKay, çalışmada sadece kandaki omega3 yağ asitleri ile prostat kanseri arasındaki ilişkiden bahsedildiğini, balık yağının kanser sebebi olarak gösterilmediğini belirtmektedir Ayrıca çalışmada kişilerden sadece birer örnek alındığından ve kişilerin genel sağlığının dikkate alınmadığına dikkat çekilmektedir Eğer çalışma doğru olsaydı, Inuit Eskimoları ve Japon balıkçıları gibi yüksek miktarlarda balık tüketen bu toplulukları inceleyen kişilerin bu kişilerde artmış prostat kanseri oranları saptamaları gerekirdi ancak yaptıkları çalışmalar bunun tam tersini ortaya koymaktadır demiştir
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bir beyin cerrahı olan MD Joseph Maroon gibi bazı uzmanlar ise balık yağı ve prostat kanseri ilişkisi hakkında hiç ikna olmamışlardır
İngiltere’de bulunan Prostat Kanseri Araştırma Direktörü Dr Iain Frame, “omega3 yağ asitlerinin sayısız faydalarına karşın prostat kanseri riskinin tam olarak belirlenebilmesi için daha derin ve kompleks araştırmaların yapılması gerekmektedir şeklinde görüşlerini dile getiriyor
Eğer omega3 ve prostat kanseri arasındaki ilişki konusunda endişeleriniz varsa, o zaman omega3 yağ asitlerini beslenmenizden çıkarmadan önce doktorunuzla konuşun Endişelerinizi gidermek için günlük önerilen dozu aşmamaya çalışın ve internetten bu konuda yapılan araştırmaları takip etmeye devam edin
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesdoesfishoilcauseprostatecancerhtml
Bir çok diyetisyen ve doktor antiinflamatuar özellikleri nedeniyle omega3 yağ asitlerinden zengin diyetleri tavsiye etmektedir Omega3 yağ asitleri kişiyi kalp hastalıkları, diyabet, artrit, göz problemleri gibi bir çok sağlık sorunlarından uzak tutar ve fit kalmasını kolaylaştırır Ama Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi’nde yayınlanan son araştırma omega3 yağ asitleri tüketen kişiler arasında bir kaos yarattı Bu çalışmaya göre, omega3 yağ asiti düzeyi yüksek olan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha yüksektir Bu çalışmanın ardından dünyanın pek çok yerinden sayısız tepki geldi ve çalışmanın yanlış ve asılsız olduğu iddia edildi Bu yazımızda bu çalışma hakkında tartışacağız ve dünyanın farklı yerlerinden doktorların bu konuda neler söylediğine bakacağız
Çalışmada Neler Bulunuyor?
Çalışma Seattle’daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi Çalışma için daha önceki yapılan çalışmalardaki veriler özellikle 2011 yılında yapılan SELECT (Selenyum ve E Vitamini Kanser Önleme Çalışması) çalışmasının verileri kullanılmıştır Araştırmaya katılan 35000 erkek dışında, prostat kanseri tanısı konan 834 erkek ve rastgele seçilen 1393 erkek karşılaştırıldı Omega3 yağ asitlerine en yüksek seviyede sahip erkeklerin prostat kanserine yakalanma risklerinin % 43 daha fazla olduğu ve prostat kanserine ölümcül bir seviyede yakalanma risklerinin % 71 daha yüksek riskli olduğu bulunmuştur Kan plazmasındaki çoklu doymamış yağ asitleri, özellikle EPA, DHA ve DPA daha yüksek seviyede bir risk ile ilişkili bulunmuştur Bu da balık ya da balık yağı gibi omega3 yağ asitlerinin kaynağı ne olursa olsun prostat kanseri riskini arttırdığını göstermektedir
Çalışmaya daha yakından göz atacak olursak, çalışmada bazı önemli boşluklar bulunmaktadır
Bu çalışmanın asıl verileri geçmiş çalışmalardan alınmıştır
Çalışmaya katılan bütün erkekler 50 yaş ve üzerinde idi
SELECT çalışmasının farklı bir amaç ve hedefi vardı
Çalışma omega3 yağ asitlerinin hangi kaynağından şüphelenmemiz gerektiğinden bahsetmemektedir (balık, balık yağı, omega3 takviyeleri ya da diğer kaynaklar)
Çalışmada analize başlanmadan önce, katılanların önceki sağlık durumları hakkında herhangi bir tıbbi kayıt bulunmamaktadır
Analiz için sadece birer örnek alınmıştır
Ayrıca çalışmada prostat kanserli hastaların omega3 yağ asitlerini kanser tanısı almadan önce mi sonra mı kullanmaya başladıklarından da bahsedilmemektedir
Uzmanlar Bu Konuda Neler Söylüyor?
Çalışmanın yayınlanmasından sonra doktorlar ve bilim adamları da dahil olmak üzere bir çok uzman, görüş ve yorumlarını dile getirdiler Uzmanlar balık yağı ve omega3 yağ asitlerinin sayısız faydaları olduğundan dolayı bu ürünleri beslenmelerinden çıkarmaya hazır deiller Onlara göre bu çalışma çok net değildir ve bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekmektedir
Amerikan Kanser Derneği Prostat ve Kolorektal Kanser Direktörü, MDDurado Brooks, “Omega3 ve prostat kanseri arasında bir bağlantı olsa bile, bu bağlantı tam olarak nedir? Omega3 takviyesi alan erkekler, prostat kanseri riskimi hafifçe arttırıyor olabilirim diye düşünebilirler ancak bu bağlantı oldukça küçük yani omega3 takviyesi alan erkekler kafalarına silah dayanmış gibi hissetmemeliler şeklinde görüşlerini bildirmektedir
Yukarıda bahsedilen açıklamaya benzer şekilde Duffy MacKay, çalışmada sadece kandaki omega3 yağ asitleri ile prostat kanseri arasındaki ilişkiden bahsedildiğini, balık yağının kanser sebebi olarak gösterilmediğini belirtmektedir Ayrıca çalışmada kişilerden sadece birer örnek alındığından ve kişilerin genel sağlığının dikkate alınmadığına dikkat çekilmektedir Eğer çalışma doğru olsaydı, Inuit Eskimoları ve Japon balıkçıları gibi yüksek miktarlarda balık tüketen bu toplulukları inceleyen kişilerin bu kişilerde artmış prostat kanseri oranları saptamaları gerekirdi ancak yaptıkları çalışmalar bunun tam tersini ortaya koymaktadır demiştir
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bir beyin cerrahı olan MD Joseph Maroon gibi bazı uzmanlar ise balık yağı ve prostat kanseri ilişkisi hakkında hiç ikna olmamışlardır
İngiltere’de bulunan Prostat Kanseri Araştırma Direktörü Dr Iain Frame, “omega3 yağ asitlerinin sayısız faydalarına karşın prostat kanseri riskinin tam olarak belirlenebilmesi için daha derin ve kompleks araştırmaların yapılması gerekmektedir şeklinde görüşlerini dile getiriyor
Eğer omega3 ve prostat kanseri arasındaki ilişki konusunda endişeleriniz varsa, o zaman omega3 yağ asitlerini beslenmenizden çıkarmadan önce doktorunuzla konuşun Endişelerinizi gidermek için günlük önerilen dozu aşmamaya çalışın ve internetten bu konuda yapılan araştırmaları takip etmeye devam edin
Kaynakça:
http:wwwbuzzlecomarticlesdoesfishoilcauseprostatecancerhtml