Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...

Balık yemenin faydaları nelerdir? Balıkta bulunan Omega-3 yağ asidinin vücuttaki görevleri...
0
90

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
balik_yemenin_faydalari_nelerdir_balikta_bulunan_omega_3_yag_asidinin_vucuttaki_gorevleri_1604219976_4355.jpg

Omega-3 yağ asidi bakımından en zengin besin olan balık özellikle beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler. Bu yüzden uzmanlar haftada 1 ya da 2 defa düzenli tüketilmesini öneriyor. Aynı zamanda bağışıklık sitemine de inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle virüs ve bakterilere karşı güçlenmesini destekler. Saç dökülmesinden cilt sorunlarına kadar birçok hastalığa inanılmaz faydaları vardır.

Deniz canlıları arasında insan sağlığına inanılmaz faydası olan balık, hemen hemen dünyanın yaratılışından beri doğada bulunmaktadır. Ciddi bir geçim kaynağı olan balık özellikle kayadan uzak suyu çok olan insanlar için aynı zamanda güçlü bir besindir. Günümüze kadar milyon defa değişen balığın milyonlarca çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitleri yarısı insan sağlığı için tehdit oluştururken yarısı ile olumlu destek sağlar. Özellikle omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan balık vücut gelişiminin olmazsa olmazlarındandır. İlk insandan beri tüketilen balığın en çok tüketim alanı Norveç ve Asya ülkeleridir. Bu ülkelerde yaşayan insanlar çiğ halde bile balık tüketiyor. Beyni güçlendirdiği bilinen balık ülkemizde ise kızartılarak ya da mangalı yapılarak tüketilir. Yapılan araştırmalarda insan sağlığının ihtiyacı olan omega-3 yağ asidini tek seferde karşılayabilecek en etkili besindir. İnsan vücudu omega-3 yağ asidi üretmez. bu yüzden dışarıdan takviyeye ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç anne karnında başlar. Bu yüzden uzmanlar hamile kadınların aksatmadan tüketmesini tavsiye eder. Ancak bu besininde tüketilme oranı vardır. Aksi halde ihtiyaçtan fazla protein alan bağışıklık sitemi antikor üreterek alerjik reaksiyona sebebiyet verir. 

8HxPL_1604220148_3595.jpg

BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?

- En yaygın faydası zeka gelişimini desteklemesidir. İçeriği yağ asidi beyindeki deforme hücrelerini azaltarak beynin depolama bölümünü kuvvetlendirir. 

- Kötü kolesterol oranının düşürerek iyi kolesterolü yükseltir. Kanda bulunan serbest yağları da düşürerek damar tıkanıklığı riskini azaltır. Böylece kalbin kanı daha iyi pompalamasını destekler. 

- Kılçığı yenilebilen balık kalsiyum bakımından en zengin balık türleridir. Kemik gelişiminde de etkili olan kalsiyum miktarını vücudumuzda dengelemek için uzmanlar haftada en az 3 gün balık yemeği tüketmeyi öneriyor. 

IFpv3_1567344584_4388.jpg

- Hayvansal yağların aksine doymuş yağ asitleri bakımından zengin olan balıklar gözümüzdeki sarı noktanın görme işlevini artırır. Aynı zamanda göz hastalıkları riskini azaltır. Bunun nedeni de omega-3 yağ asitleri zararlı hücreleri yok ederek genç hücrelerin sayısını hem korur hem artırır.

- Özellikle kış aylarında bolca tüketmemiz gereken balık üst solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarına karşı vücut direncini artırır. Yapılan araştırmalarda balık bağışıklık sitemini de güçlendirerek kansere hücrelerini azaltır. 

g8d2s_1586960053_2579.jpg

BALIĞIN BAĞIŞIKLIĞA ETKİLERİ!

Yaklaşık 5 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemesinden korunmanın en sağlıklı yolu vücut direncini güçlendirmektir. Bağışıklığı ve akciğerleri sağlıklı olan kişilerin bu hastalığı daha hafif seyirlerle atlatıyor. Bağışıklığı güçlendirmenin en temel noktasında beslenme alışkanlığıdır. Dünya Sağlık Örgüt'nünde verilerine göre bağışıklığı güçlendirmede etkili maddeler ise protein, kalsiyum, B vitamini kompleksi, A vitamini ve Omega-3 yağ asitleridir. Bütün bu maddeleri barındıran nadir besinlerden biri ise balıktır. Balık sadece koronavirüsü değil tüm hastalıklara karşı vücut direncini artıran bir besindir. Hücrelerin yapısını koruyarak kanser hastalıklarının oluşmasının önüne geçer. Kardiyovasküler sistemi yenileyerek herhangi bir kalp ve damar hastalığının ortaya çıkmasını önler. Metabolizmayı düzenler. Omega-3 yağ asidi yani en faydalı olan yağı doğal yolla vücudun almasını sağlar. 

qvWEM_1567344558_455.jpg

HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR?

Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir. Vücudun ihtiyacı olan E vitamini sağlayarak cilt ve saç sağlığına olumlu etki sağlar. Özellikle yaşlanmayı geciktirerek vücudun direncini artırır.

k58tt_1567344628_6168.jpg

BALIK EN SAĞLIKLI NASIL TÜKETİLİR?

Uzmanlar her ne kadar bu konuda kesin yanıt vermezse de çoğu uzmana göre en sağlıklı balık fırında kendi yağında pişendir. Onun dışında mangalda pişen balık gereğinden fazla ısıya maruz kaldığından tüm değerleri ölebilir. Aynı zamanda trans yağlarla tavada kızartılan balıkta aynı sebepten ötürü faydasını kaybeder. Taze balıkların dillendirilmesi ve tam pişirilmesi gerekir. Tam pişmeyen balıktan et yiyen bakteriler ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bu yüzden balıkların tam pişmesinde fayda var. Ayrıca hem lezzetini hem sağlığını artırmak için kekik, fesleğen ve defne yaprağı gibi baharatlarla harmanlanması önerilir.

ijGba_1567344653_8558.jpg

BALIKTAKİ OMEGA-3 YAĞ ASİDİNİN VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ

- En etkili faydası kötü kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar sağlığını korur.

- Kemik ve kasların oluşma yapısını güçlendirerek romatizmal hastalıkların önüne geçer.

- Kan akışını kolaylaştırarak pıhtılaşmasını ve damar tıkanıklığı, anevrizma gibi rahatsızlıkların yaşanmamasını sağlar. 

- Hamile kalma oranını güçlendirir. Hamilelik sürecinde de düşük riskini azaltır.

- Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserli hücrelerin oluşumunu engeller.

- Yağ asitleri sinir hücrelerini güçlendirerek ruhsal hastalıkların önüne geçer. Uzmanlar özellikle depresyona meyilli kişilerin düzenli tüketmesini öneriyor. 

- Göz hastalıkları arasında en yaygın olan sarı noktayı güçlendirerek görme kaybını engeller.


 

Similar threads

Omega-3 yağ asidi bakımından en zengin besin olan balık özellikle beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler. Bu yüzden uzmanlar haftada 1 ya da 2 defa düzenli tüketilmesini öneriyor. Aynı zamanda bağışıklık sitemine de inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle virüs ve bakterilere karşı güçlenmesini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
74
Karbonhidrat oranı sıfır olan balık, Omega-3 yağ asidi bakımından ise oldukça zengindir. Beyin gelişiminde büyük katkısı olan Omega-3 yağ asidi anne karnından itibaren alınması gerekir. Uzmanlar haftada en az 2 defa tüketilmesini önerdiği balık hakkında merak edilenleri sizler için derledik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
170
Karbonhidrat nispeti sıfır olan balık, Omega-3 yağ asidi bakımından ise epey zengindir. Dimağ gelişiminde büyük eği olan Omega-3 yağ asidi ana karnından itibaren alınması gerekir. Bilirkişiler haftada en az 2 kez tüketilmesini önerdiği balık hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Evet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Görünüş olarak barbunya balığıyla sürekli karıştırılan tekir balığı tropikal balık türleri arasında yer alır. Kırmızı ve pembe karışımı renklere sahip olan tekir balığının bıyıkları vardır. Lezzeti sayesinde sıklıka tercih edilen tekir balığı vücuttaki hücrelerin deforme olmasını önleyerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
88
Ağustos ayından itibaren avlanmaya başlanılan palamut balığı neredeyse sonbahar aylarının sonuna kadar rahatlıkla tüketilir. Yüksek oranda omega-3 yağ asidi içeren palamut balığı özellikle kalp ve damar hastalıklarının yaşanmasını önler. Uzmanlar çocukluk çağdan itibaren hafta da en az bir kez...
Cevaplar
0
Görüntüleme
188
858,496Konular
982,161Mesajlar
30,105Kullanıcılar
jactellerSon üye
Üst Alt