Balıkesir Höşmerimi Tanımı İçin Materyaller
- 1 kilo çiğ süt
- 1 çay kaşığı peynir mayası
- 1 su bardağı irmik
- 3,5 su bardağı şeker
- 1 yumurta sarısı
- Çay kaşığının ucuyla sarı besin boyası (organik) koşul değil
Balıkesir Höşmerimi Tanımı Yapılışı
- Tanımda hazır süt kullanılmayacak. Çiğ sütü süzün ve ocağa alın. Mümkünse çelik tencere kullanın.
- Sağıldığı sıcaklığa kadar ısıtın. Süt sağılınca +37 °c sıcaklıktadır.
- Bizim sütçüden aldığımız süt. +4-+10 °c ortasındadır.
- Yalnızca 37 dereceye kadar ısıtıyoruz. Parmak ile ölçüm yapılabilir.
- Isıttığınız süte 1 çay kaşığı klasik peynir mayası ek edip saat istikametine yavaşça karıştırın.
- Üzerine rastgele bir mutfakta kullandığınız bir örtü örtün. 1 saat bekletin.
- Müddet sonunda yeşilimsi su içinde kalıplaşmış peynir göreceksiniz.
- Tencereyi eksiksiz ocağa alın bir tane yumurtanın sarısını ekleyin. Karıştırın.
- Peynir taneleşsin. Taneleşmeye başlayınca orta ara karıştırarak kaynama noktasına getirin ve şekeri ekleyin.
- Şeker eriyince. İrmiği ekleyin. Daima karıştırarak pişirin. Dilerseniz çay kaşığının ucuyla besin boyası ekleyin. (son yıllarda Balıkesir höşmerimcileri de boyayı bıraktı)
- Kısık ateşte çırpıcıyı çevirmek zorlaşana dek karıştırın ve ocaktan alın.
- Tam kıvam alması için soğuyunca bir gün buzdolabında üzeri kapalı olarak dinlendirin.
Not. Limonla keserek te yapıldığını gördüm ve denedim. Asla bu lezzeti vermiyor. Hani birtakım şeyleri keyifli olmak için tüketiriz ya bence hiç orjinali bozmamak lazım. Hele koyun sütü bulup yaparsanız. Beni de çağırın. Sevgiler.