Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Balın faydaları nelerdir? Bal ne zamana kadar tüketilmeli? Kaç çeşit bal vardır?

Balın faydaları nelerdir? Bal ne zamana kadar tüketilmeli? Kaç çeşit bal vardır?
0
184

Garfield

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
42,750
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
80
balin_faydalari_nelerdir_kac_cesit_bal_vardir_ve_en_faydalisi_hangisidir_1567432500_2069.jpg

İnsan vücuduna inanılmaz faydaları olan bal hakkında en merak edilenleri sizler için araştırdık. Arıların doğaya bıraktıkları mucize olan bal, doğal şekerdir. Vücudun şeker ihtiyacını karşılar. Bunun yanı sıra üst solunum yollarından cilde kadar birçok fayda sağlar. Ancak bal nadiren de olsa zehirlenmeye neden olur. Balın faydaları nelerdir? Kaç çeşit bal vardır?



Arılar çiçeklerden topladıkları tomurcukları midelerinde invertaz enzimi sayesinde bala dönüştürürler. Yaptıkları kovanların içerisine bıraktıkları balın tadı rengi kokusu topladıkların çiçeklerin tomurcuklarına göre değişir. 1 kilo bal için bir gün boyunca 900 bin arı çalışır. Nem, güneş ışığı, kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadıkça bozulmayan bal zamandan etkilenmez. Yapılan araştırmalarda  amilaz, nikotin, invertaz, katalaz, oksidaz, fosfataz enzimleri bulunur. Aynı zamanda tiamin, riboflavin, askorbik asit, piridoksin, pantotenik asit, niasin ve az miktarda biotin, folik asit bulunur.Enzim ve vitaminlerin yanı sıra potasyum, klor, kükürt, kalsiyum, sodyum, fosfor, magnezyum, silisyum, demir, mangan ve bakır bakımından zengin ola bal bu sayede insan sağlığına oldukça fayda sağlar. Baldaki şeker kana karışmada uzun bir süreç yaşadığı için bazı uzmanlar her gün bir kaşık balı yarım bardak su ile karıştırarak tüketilmesini öneriyor.

NOT: Uzmanlar balın en fazla bir yıl fayda sağladığını belirtiyor. Bu yüzden balın vitamin değerlerinden faydalanmak için bir yıl içinde tüketilmesinin doğru olduğunun altını çizdi.

UD2ow_1554203408_4206.jpg
balın faydaları


BALIN FAYDALARI NELERDİR? 
  • İçerisindeki şeker su ile yumuşatılıp tüketildiğinde kana çabuk karışır. Uzmanlar özellikle demir eksikliği olan kişilerin tüketmesini önerir. Bal bu karışımla kana daha çabuk karıştığından kandaki hücrelerin oranını artırır. Bu sayede kişiye gün boyu enerji sağlar. Kansızlığı önlemenin yanı sıra stres, depresyon ve yorgunluğa da iyi gelir. 
     
  • Sindirim için bir mucize olan ballı su mideyi temizlerken bağırsaklarda toksin birikimini de önler. Bu sayede kabız ya da ishal gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler. Böbrekleri ve bezleri çalıştırarak vücutta sıvı dengesizliğinin yaşanmasını engeller. 
     
  • Sabahları tüketilen ballı su gün boyu abur cubur tüketmek isteğinizi azaltır. Tok tutma süresini artırarak kilo vermek isteyenler için fayda sağlar. Ballı su aynı zamanda beyindeki şeker sinyallerini de kontrol eder.
     
  • Yapılan araştırmalarda ballı suyun eklem ve kemiklerdeki kireçlenme ya da iltihaplanma gibi sağlık sorunlarının yaşanmasını önler. Bunun yanı sıra yaşanan ağrılarında şiddetini azaltır.
K77hT_1554203428_6648.jpg
ballı suyun faydaları nelerdir

  • Kötü kolesterolü düşürmede etkili olan ballı su, damarların tıkanıklığını önleyerek kalp hastalıklarını ve kan dolaşım problemlerini engeller. Uzmanlar bu karışımın düzenli tüketilmesi gerektiğini tavsiye eder. 
     
  • Antibakteriyel ve antibiyotik özelliğe sahip olan bal, su ile şekeri hafifletildiğinde bağışıklık sistemindeki kötü serbest radikalleri temizleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir.
     
  • Vücudun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yüzde 40 oranda sağlar. Bu sayede direnci artırarak cilt sağlığını da korur. Vücudun maruz kaldığı deformeleri kısa sürede yeniler. Erkenden yıpranmasını önleyerek ciltteki sinirlerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.
     
  • Solunumda yaşanan bronşit, astım ve kuru öksürük gibi rahatsızlıkların önüne geçer. Antibiyotik etkisi ile burada biriken iltihapları idrar yolu ile atar. 
KAÇ ÇEŞİT BAL VARDIR VE EN FAYDALISI HANGİSİDİR?

BİTKİ ÇEŞİTLİ BALLAR

KESTANE BALI

Koyu renkli olan bu balın özel üretim alanları vardır. Diğer ballara göre daha az şekerlidir. Kendine has bir kokusu olan kestane balını yapan arılar aynı zamanda kestane neslinin devamı için tohumların doğaya yayılmasını da sağlar. Oldukça katı bir baldır. Kestane ağaçlarının içinde bulunur.

Qbi6B_1567431824_3144.jpg
Kestane balı


ÇAM BALI

Ülkemizde yayın olan çam balı, doğadaki en özel üretimdir. Polensiz yapılan tek baldır. Çam ağaçlarındaki bazı böceklerin salgıladıkları sıvıyı alan arılar peteklerine doldurur. İki hayvan arasında yaşanan bu durum Türkiye ve Yunanistan dışında hiç bir yerde bulunmaz. Yapışkan oranı oldukça fazladır. 

aa3Tw_1567431879_8329.jpg
çam balı


AYÇİÇEK BALI

Trakya bölgemizde yaygın olarak bulunan ayçiçek tarlalarına yakın alanlardaki bal peteklerinde bulunur. Çok çabuk şekerlenen bu bal, en ucuz bal çeşididir.

hnRlP_1567431933_369.jpg
ayçiçek balı


NARİNCİYE BALI

Limon, mandalina ve portakal çiçeklerine konan arılar üretir. Değişik bir aromatik kokusu vardır. Ülkemizde Akdeniz balı olarak geçer. Ağızda hemen kayan bu bal özellikle doğal şekerli yapılan keklerde kullanılır.

YsxNU_1567432042_2726.PNG
narinciye balı


KEKİK BALI

En yüksek rakımlı baldır. Yaylalarda yetişen ve neredeyse insanların bile el değdirmediği yerlerde yetişen kekiklerin polenlerini toplayan arıların elde ettiği özel ballardan biridir. Bağırsak ve mide rahatsızlıklarında doğal ilaç olarak kullanılır. Kendine has bir kokusu vardır. 

DP7P1_1567432071_3773.jpg
kekik balı


LAVANTA BALI

Bu balın üretilmesi için özel tesisler kurulmuştur. Haziran ayında yetişen lavantalara salınan arıların tarlaya yakın yerlerdeki kovanları bu çiçekten aldıkları polenlerle doldurur. Oldukça değerli bir baldır. Arılar bu esnada lavantaların yeniden yetişmesi için adeta bir ekolojik döngü yapar. 

NTwdz_1567432180_4462.jpg
lavanta balı


IHLAMUR BALI

Ihlamur ağaçlarının yaygın olduğu yerlerde bulunur. İlk baharda yerleştirilen kovanları dolduran arıların hasadını sonbaharda alınır. Birçok hastalığa doğal ilaçtır. Kokusu ve tadı oldukça farklıdır. 

bP4Qe_1567432244_6448.jpg
ıhlamur balı


ÇİÇEK BALI

Birçok çiçekten aynı anda toplanan polenlerin enzimlenip ortaya çıkan bal türüne denir. Kestane ağaçlarının olduğu yerlerde bu bal olmaz. Çünkü arılar çiçeklerden önce kestaneyi tercih eder. 

7jT9S_1567432285_7107.jpg
çiçek balı


YÖRESİNE GÖRE BALLAR

ANZER BALI

En faydalı olan baldır. Rize'deki binlerce çiçek çeşidinden üretilir. Vücuda karıştığında hızla enerji oranını artıran baldır. Sporcular sıklıkla tüketir. Sinir hücrelerini yenileyen beyin sağlığını koruyan özellikle ileri yaş unutkanlık hastalığının önüne geçer. 

0KZGb_1567432334_6913.jpg
anzer balı


PETEK VE SÜZME BAL

Kovanın içinden alınan peteklerdir. Ballar petekten çıkarılmadan beraber tüketilen bala petek bal denir. Tam tersi petekten süzülen bala ise süzme denir. Tüketim tercihine göre değişir. 

VCmz6_1567432402_6256.jpg
petek ve süzme bal


KARAKOVAN BALI

En eski bal üretim şeklidir. Yani arıların kendi oluşturdukları petekleri doldurdukları şekildir. Salgıladıkları sıvı koyu renkli olunduğundan karakovan denir. Anzer sonrası en faydalı baldır. 

edA8D_1567432445_9312.jpg
kara kovan bal


 KANSER TEDAVİSİNDE ETKİLİ MİDİR?

100 gram bal, yaklaşık 16 gramı su, 81 gram karbonhidrat ve 0.4 gram da proteinden oluşur. Bal temeli şekerden ziyade karbonhidrattan oluşur. Bu da günlük vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılar. Doğal şeker olan bal, yiyecek ve içeceklere konulduğunda işlem görmüş şeker gibi kandaki şeker oranını artırmaz ayrıca kiloya neden olmaz. Özellikle sigara ve alkol gibi maddelerden dolayı ağır tahrip olan akciğerlerin temizlenmesinde etkili olan ballı su aynı zamanda vücudu zararlı hücrelerden arındırarak kanser hastalıklara zemin hazırlayan sağlık sorunlarını ortadan kaldırır. 


 

Similar threads

Arıların bitkilerden aldığı polenleri enzimleyip ürettikleri besine bal denir. Birçok çiçek çeşidinden yapılan bu balların aynı zamanda insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Ayrıca vücudun kendiliğinden üretemediği bazı maddeler bakımından zengindir. Peki balın faydaları nelerdir? Kaç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
210
Arıların bitkilerden aldığı polenleri enzimleyip ürettikleri besine bal denir. Birçok çiçek çeşidinden yapılan bu balların tıpkı vakitte insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Ayrıyeten vücudun tabiatıyla üretemediği birtakım hususlar bakımından zengindir. Pekala balın yararları nelerdir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
171
Balın Hikayesi Arıcılığın 4000 yıl önce Mısır’da başlayıp Yunanistan, Filistin ve Kıbrıs’a, Ön Asya ve Avrupa’ya yayıldığı bilinir Bal, insan sağlığında çok önemli bir yere sahiptir 100 gr bal yaklaşık 300 cal içerir Fazla enerji ihtiyacı duyan kişiler için ideal besindir Beslenmedeki eşsiz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Bal mumu, arıların ballarını, polenini, arı sütünü depolamak, larvalarını koyarak kovandaki arıların nüfusunu arttırmak, yaşamsal faaliyetlerini geliştirmek için arıların bedeninden çıkarmış olduğu jel kıvamındaki hususun hava etkileşimi ile ağırlaştıktan sonra yeniden arılar tarafından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Doğanın bize verdiği en kıymetli gıda maddelerinden biri olan BAL: Yurdumuzun zengin ur; çok nitelikli doğal bal ve arı sütünü bize hediye etmiştir Bir kovanda; kraliçe arı, erkek arı ve işçi arılar vadır Işçi arılar dağıtılmış çiçeklerden topladıkları; çiçek tozu ve tatlı maddeyi kendi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
97
858,543Konular
981,899Mesajlar
32,553Kullanıcılar
alizadegh123Son üye
Üst Alt