Balon Bazlama Tanımı İçin Gereçler
- 3 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 paket instant maya ( ya da 1 küp yaş maya)
- 7,5 su bardağı un
Balon Bazlama Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Yoğurma kabına un hariç tüm gereçleri koyup karıştıralım.
- Unu yavaş yavaş koyalım, ele yapışmayan bir hamur olacaktır. Yaklaşık 5 dakika yoğuralım. Hoş bir hamur elde edelim.
- Ilık bir ortamda mayalanmayası için, hamurun üzerini kapatıp, güzelce saralım. Yaklaşık 40-50 dakika mayalandıralım.
- Hamurun havasını alıp, unlanmış olan tezgaha alalım. Unu az kullanmaya dikkat edelim. Hamuru 16 eşit kesime ayırıp, beze yapalım.
- Bir kaba yahut tepsiye hafif un serpelim, bezelerimizi dizelim. Bir poşet geçirelim ve 20-30 dakika mayanlanmaya bırakalım.
- Mayası gelen bezeleri tek tek merdane yardımıyla açalım. Bir bezin ortasına, açtığımız bezeleri tek tek serelim. Açtığımız bazlamaları 15-20 dakika mayalarının gelmesini bekleyelim.
- Mayası gelen hamurlarımızı tek tek pişirmeye başlayalım. Döküm tavanız varsa daha hoş olacaktır. Tavayı kızdıralım, bazlamayı tavaya koyalım. Kenarlarından hafif kabarcık oluşunca çevirelim, birinci yüzü yaklaşık 8-10 saniye, ikinci yüzü de 8-10 saniye tutup tekrar çevirelim, üçüncü seferde balon üzere kabaracaktır. Tekrar dördüncü çevirip, kızartıp, tavadan alabilir. Not: bazlamalarımızı çevirme mühleti değerlidir, dikkatli çevirelim.
- İster tereyağlayıp, ister yağlamadan tüketebilirsiniz. Afiyet olsun .