Yüksek lif orantısına sahip olan bamya insan sıhhatine nispeten yarar sağlar. Pekala bamyanın yararları nelerdir? Hangi illetlere güzel gelir? Mide ve sindirime doğal ilaç olan bamya hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında bamyaya dair her şeyi bulabilirsiniz.
Günlük tüketilen 100 gram bamya vücudun muhtaçlığı olan folik asit ölçüsünün yüzde 20'sini karşılar. Bamya lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da epeyce zengindir. Yapılan araştırmalarda bamyanın içeriğinde şeker nispeti düşük, güç orantısı yüksek unsurların de bulunduğu ortaya çıkmıştır. Ebegümeci ailesine ilişkin olan bamya ılık iklimlerde yetişir. İçerdiği yüksek lif sayesinde mide ve sindirim hastalıklarına yarar sağlar. Kızartması, salatası ve yemeği yapılan bamya birtakım yörelerde kurutularak da tüketilebilir. Yapılan araştırmalarda idrar dökmede tesiri olduğu ortaya çıkan bamyanın çiçekleri ezilerek çay yapılır. Akdeniz iklimine ilişkin olan bu zerzevat Japonya ve Hindistan'da sıklıkla tüketilir. Devletimizde Ege ve Marmara'da yetiştiriciliği yapılan bamya kültürel bir sebzedir. Mütehassıslar yaz aylarında haftada bir defa tüketilmesini tavsiye ediyor. Varlıklı mineralleri bakımından hem vücudun likit orantısını artırıyor hem de vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıyor. Bu yüzden haftada en az 3 gün tüketilmesi gereken kıymetli besinler arasında konum alıyor.
BAMYANIN YARARLARI NELEDİR? HANGİ ILLETLERE ÂLÂ GELİR?
- İçerdiği bol ölçüde C vitamini sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini destekler. Birebir hengamda ciltte bulunan genç hücrelerin orantısını artırarak yaşlanmayı yavaşlatır.
- Saçların kabarmasını önlemek için bamyadan faydalanabilirsiniz. 100 gram bamyayı kaynatıp suyunu soğumaya bırakın. Daha sonra bu suyu kullandığınız şampuana ekleyiniz. Bamya içerdiği varlıklı mineraller sayesinde saçınızın kabarmasını engelleyerek, hacmini ve parlaklığını arttıracaktır.
- Böbrek marazı olan bireylerin likit orantısı yüksek besinler tüketmeleri gerekir. Bu yüzden böbrek hastalarının su nispeti yüksek bamya sebzesini sistemli tüketmelerinde yarar vardır.
- Üst teneffüs yolları illetine yakalanmamak içinde bamya, tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Zararlı hücrelere karşı bağışıklığı güçlendirerek kansere yakalanma riskini azaltır. 200 gram bamyayı 30 dakika boyunca kaynatın. Elde ettiğiniz bamya suyuna bir diş sarımsak ve iki yemek kaşığı limon suyu ekleyerek 15 dakika dinlenmeye bırakınız. Hafta da bu sudan bir bardak içebilirsiniz.
- Güçlü antioksidan özelliği de vücutta oluşan ödemleri idrar yoluyla kolay kolay atmaya yardımcı olur.
- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştıran bamya, vücuttaki atık yiyeceklerin kalıcı hasarlar vermeden basitçe vücuttan atılmasını sağlar. Başkaca uzun vadeli tokluk sağlayarak vücuda gerekli güç desteği verir.
- Kimi yiyecekler midedeki asit orantısının istikrarını bozar. Bamya suyu bu orantısı dengeleyerek oluşma ihtimali olan ülser rahatsızlığını önler.