Barnabas incili tam metin 2025 birim metin20 20 İsa'nın denizde gösterdiği mucize ve İsa, bir peygamberin nerede kabul gördüğünü bildiriyor İsa Galile denizine gitti ve bir gemiye binerek Nasıra'ya doğru yola çıktı Bu sırada denizde büyük bir fırtına başladı öyle ancak, gemi nerede ise batacaktı Ve İsa geminin pruvasında uyuyordu Havariler yanında yaklaşarak uyardılar «Ey muallim, kurtar kendini, helak oluyoruz!» Zıt taraftan esen kuvvetli yel ve denizin kükremesi nedeniyle büyük bir korkuya kapılmışlardı İsa uyandı ve gözlerini gök yüzüne dikerek dedi: «Ey Elohim Sabao (Çoğul kipi, orijinal dilde saygı ifadesi olarak kullanılmaktadır, Türkçedeki 'Siz' gibi), kullarına acınacak şey et» İsa bunu demişti ki, ansızın esinti durdu ve deniz sakinleşti Bunun üzerine denizciler korkuya kapılarak dediler: «Kimdir bu, deniz ve yel kendisine itaat ediyor?» Nasıra kentine gelince denizciler, İsa ne yaptıysa hepsini yaydılar Bunun üzerine İsa'nın kaldığı evin çevresine şehirde oturanların az kalsın hepsi yığıldı Ve yazıcılarla fakihler kendilerini O'na takdim ederek dediler: «Denizde ve Yahudiye'de yaptıklarını işittik; bu nedenle burada kendi memleketinde de bize bazı işaretler (ayetler) göster» İsa yanıt verdi: «Bu imansız tür bir göze çarpan ister, lakin bu onlara gösterilmeyecek Çünkü hiç bir peygamber kendi memleketinde kabul görmez îlya vaktinde Yahudiye'de böylece fazla dullar vardı Lakin emzirilmesi için hiç birine gönderilmedi Saydalı bir dula (gönderildi) Elişa vaktinde ise Yahudiye'de pek fazla cüzzamlı vardı Lakin, yalnız Suriyeli Naaman temizlendi» Bunun üstüne şehir kızarak O'nu yakaladılar ve aşağıya atmak için bir uçurumun tepesine götürdüler, lakin İsa aralarından geçip giderek onlardan ayrıldı 21, İsa bir deliyi (cin çarpmış) iyileştiriyor ve domuzlar denize atılıyor Gerisinde Kenânîler'in kızını iyileştiriyor İsa Kefernahum'a gitti ve şehre yaklaştığında, bak ama kabirlerden cinlere tutulmuş birinin çıkıp geldiğini ve ne yapılırsa yapılsın hiç bir zincirin kendisini zaptedemediğini ve adama büyük zarar verdiğini gördü Cinler ağzıyla bağırdılar: «Ey Allah'ın mukaddesi, vaktinden önce bizi zarar vermek için niçin gelirsin?» ve kendilerini fırlatıp atmaması için yalvardılar İsa, kaç tane olduklarını sordu : Cevap verdiler: «6666» Havariler bunu duyunca korktular Ve İsa'ya gitmesi için ricada bulundular Sonradan Isa dedi: «Sizin îmanınız nerede? Cinlerin gitmesi gerekir, benim değil Cinler, bunun üstüne bağırıştılar : «Çıkacağız lakin bize müsade ver de şu domuzların içine girelim Deniz kenarında Kenanîler'e ait on bin değin domuz otluyordu İsa dedi: «Çıkın ve domuzların içine girin» Büyük bir gürültüyle cinler domuzların içine girerek, onları baş altında denize düşürdüler Bunun üzerine domuzlara bakanlar şehre kaçarak, Îsa'nın yaptığı her şeyi anlattılar Bunun üstüne, kent halkı hemen ileri çıkıp, İsa'yı ve iyileştirilen adamı buldu Ahali korkuya kapıldı ve İsa'ya sınırlarının dışına çıkmasını rica ettiler İsa, buna uyarak onlardan ayrıldı ve Sur ve Sayda bölgelerine gitti Ve, işe bakın, İsa'yı bulmak için memleketinden ayrılan Kenanî bir bayan iki oğluyla birlikte gelmiyor mu! İsa'nın havarileriyle birlikte karşıdan geldiğini görünce, bağırdı: «İsa, Davud'un oğlu, kızıma merhamet et, cinler kendisine işkence ediyor!» İsa, bir kelimeyle olsun yanıt vermedi: çünkü onlar sünnet olmayan insanlardandı Havarilerin acıma duyguları harekete geçip, dediler: «Ey muallim, onlara acı! Bak, nasıl da ağlayıp çığrışıyorlar!» İsa cevap verdi: «Ben ama İsrail kavmine gönderildim» Bunun üstüne, bayan iki oğluyla birlikte İsa'nın önüne gelip, gözyaşları içinde dedi: «Ey Davud'un oğlu, bize merhamet et» İsa cevap verdi; «Ekmeği çocukların ellerinden alıp, köpeklere atamak dürüst değildir» Ve, İsa bunu, onların temiz olmaması sebebiyle söyledi Çünkü onlar, sünnet olmayan insanlardandı Bayan cevap verdi: «Ey Rab, köpekler, sahiplerinin sofralarından düşen kırıntıları yerler» İsa, kadının sözüne hayran kalarak, dedi: «Ey bayan, senin İmanın fazla güzel» Ve, ellerini gök yüzüne kaldırıp, Allah'a dua etti ve ardındaki dedi: «Ey bayan, kızın kurtulmuştur, var, huzurla yoluna git» Kadın ayrıldı ve eve döndüğünde, kızını Allah'ı tesbih ederken buldu Bunun üzerine (şöyle) dedi:'«Bildim ki, İsrail kavminin Tanrı'sından diğer Tanrı yoktur» Peşinde, bütün yakınları, Musa'nın kitabında yazılan kanuna göre (Allah)'ın kanununa teslim oldular 22 Sünnet olmayanların zavallı hali Havariler, o gün İsa'ya şunu sordular: «Ey muallim, neden o kadına, onların köpek olduğu şeklinde yanıt verdin?» İsa cevap verdi: «Bakın, size diyorum ancak, bir köpek, sünnetsiz bir adamdan daha iyidir» Buna havariler üzülerek, dediler: «Bu sözler ağır, onları kim kabul edebilecek?» İsa cevap verdi: «Eğer siz, ey budalalar, aklı olmayan bir köpeğin sahibi için neler yaptığını düşünürseniz, benim dediklerimin dürüst olduğunu göreceksiniz Söyleyin bana, köpek sahibinin evini koruyup, soyguncuya karşısında hayatını ortaya koymaz mı? Muhakkak, böyle Fakat, ne görür (karşılığında)? Dayak, incinme, hemen hemen hiç ekmek ve (yine de) sahibine daima keyifli bir yüz gösterir Dürüst değil mi?» «Evet muallim, içten» diye cevap verdi havariler Gerisinde İsa dedi: Hemen düşünün, Allah insana neler veriyor ve Allah'ın, kulu İbrahim'e verdiği söze şeref etmemekte, onun ne değin haksız olduğunu görün Filistinli Calut karşısında İsrail kralı Saul'e Davud'un dediklerini hatırlayın «Rabbim! Senin kulun Senin kulunun sürüsüne bakarken, kurt, ayı ve aslanlar gelip, kulunun koyunlarını yakaladı; bunun üzerine, kulun gidip onları öldürerek, koyunları kurtardı Ve işte onlara (ayı, aslan, kurt) benzemekten başka nedir bu sünnetsiz adam? Bu bakımdan kulun, İsrail'in Tanrısı Rabb namına gidecek ve Allah'ın kutsal milletine küfreden bu necisi öldürecek» Daha Sonra havariler dediler: «Söyle bize ey muallim, ne sebeple insanın sünnet olması gerekir?» İsa cevap verdi: «Allah'ın İbrahim'e olan şu emri yetsin: «İbrahim, kendinin ve evinde, bulunanların ön derisini al (sünnet et); bu seninle Benim aramda ebedî bir ahittir» 23 Sünnetin menşei, Allah'ın İbrahim'le ahitleşmesi ve sünnetsizlerin lanetlenmesi Ve bunu dedikten daha sonra, Isa seyretmekte oldukları dağın yanında oturdu Ve, havarileri sözlerini kulak vermek için yanına geldi Sonradan İsa dedi: «îlk insan Adem, şeytanın kandırması ile Allah'ın yasakladığı yemeği Cennet'te yeyince, derisi ruhuna ayaklanma etti; bunun üzerine yemin edip dedi: «Vallahi seni keseceğim!» Ve bir kaya parçası bulup, taşın belirgin kenarıyla kesmek için derisini ele aldı; bunun üzerine Cebrail kadar azarlandı Ve, cevap verdi: «Onu keseceğim diye Allah'a yemin ettim: Asla bir palavracı olmayacağım!» «Arkasında, Melek ona derisinin pozitif kısmını gösterdi ve o da bunu kesti İşte, bundan böyle nasıl cümbür cemaat derisini Adem'in derisinden aldı ise, o kadar de Adem'*in bir yeminle laf verdiği şeyi yerine getirmekle yükümlüdür Adem bunu oğullarına uyguladı ve bu sünnet zorunluluğu nesilden nesile süregeldi Ama İbrahim'in zamanında yeryüzünde sadece birkaç birey vardı sünnetli Çünkü, şu putatapıcılık yeryüzünde öyle yaygındı Bunun üzerine, Allah İbrahim'e sünnetle ilgili gerçeği söyledi ve bu ahdi yaptı «Derisini sünnet ettirmeyecek kişiyi, daima kullarım arasından atacağım» Havariler İsa'nın bu sözleri üstüne konuşmasının vakar ve ateşinden dolayı korkuyla titrediler Daha Sonra İsa dedi: «Korkuyu, ön derisini sünnet ettirmeyene bırakın, çünkü o, Cennet'ten mahrumdur» Ve İsa bunu deyip arkasından da şöyle konuştu: «Öyle çoklarının ruhu Allah'ın hizmetine hazırdır, fakat ceset zayıftır Bu bakımdan Allah'tan korkan insan bedenin ne olduğuna, nereden geldiğine ve neyde değil olacağına bakmalıdır Yeryüzünün çamurundan Allah bedeni yarattı Ve ona bir iç üflemeyle hayat nefesini üfledi Ve böylece, vücut Allah'ın hizmetinden geri kaldığı zaman, bu dünyada ruhundan korku ettiği değin, baki hayatta onunla birlikte olacağı düşünülerek balçık gibi atmalı ve çiğnenmelidir «Şimdiki halde bedeni, arzuları ortaya koyuyor —tüm iyiliklerin amansız düşmanıdır o—, çünkü kimsesiz günahı arzulayan odur «İnsan, bir düşmanını memnuniyet etmek uğruna, Allah'ın, Yaratıcısının rızasını bir kenara mı atmalıdır? Buna uyarı edin, bütün veliler ve peygamberler, Allah'a hizmet için bedenlerinin düşmanı olmuşlardır böylece de, Allah'ın kulu Musa'ya bahşedilen kanuna karşısında gelmemek ve gidip sahte ve palavracı tanrılara hizmet etmemek için, hemencecik ve severek ölüme gitmelidir «Dağların çöllük yerlerine kaçıp, yalnızca ot yiyen ve keçi derisi giyen İlya'yı hatırlayın Ah, kaç gün ağzına yiyecek, meşrubat bir şey almadı! Ah, ne değin da dayandı, sabretti! Ah, ne yağmurlar ıslattı onu ve yedi sene necis İzabel'in acımasız zulümlerine katlanma etti! «Arpa ekmeği yiyen ve vahşi giysileri giyen Elisa'yı hatırlayın İşte size söylüyorum ama, bedeni terk etmekten korkmayan bu zatlardan krallar ve prensler güçlü olarak korkuyorlardı Bedenin terk edilmesi için bu kadarı yetmelidir size ey insanlar Taş türbelere bakarsanız, bedenin ne olduğunu bilirsiniz» 24 Bir İnsanın ziyafet ve fazla yemekten nasıl kaçması gerektiğine dair göz alıcı misal Bunu söyledikten sonradan İsa ağladı ve dedi: «Bedenlerinin hizmetçisi olanlara yazıklar olsun, çünkü onlar, öbür hayatta günahlarının azabından diğer kuşkusuz hiç bir iyilik görmezler Size anlatıyorum ama, yiyip içmekten diğer hiç bir şey düşünmeyen varlıklı bir çok yemek yiyen vardı ve her gün ihtişamlı, ziyafetler verirdi Lazarus adında fakir bir adam dururdu kapısında; yaralarla kaplıydı (bedeni) ve oburun sofrasından düşen ekmek kırıntılarını kendi isteğiyle almaya (razıydı) Ama, bunları (bile) vermiyordu kimse ona; tersine herkes alay ediyordu kendisiyle Ona sadece köpekler acıyordu da, yaralarını yalıyorlardı Gün geldi, fakir adam öldü ve melekler onu babamız İbrahim'in kucağına taşıdılar Varlıklı adam da öldü, onu da cinler şeytanın kucağına taşıdılar Evet hemen azabın en büyüğüne maruz kalan (bu adam) gözlerini kaldırınca uzakta Lazarus'u İbrahim'in kucağında fark etti Gördü de bağırdı: «Ey baba İbrahim, bana acınacak şey et de Lazarus'u gönder O bana bu ateş içinde cefa gören dilimi ferahlatmak için bir damla su getirebilir ola ki» »İbrahim yanıt verdi: «Oğul, hatırla ki sen öbür hayatın tadını aldın, Lazarus ise kötülüklerini tattı; bu bakımdan acilen sen azapta olacaksın, Lazarus nimetler içinde «Varlıklı, adam her yerde bağırdı: «Ey baba İbrahim, evimde üç kardeşim var Lazarus'u gönder de onlara benim ne kadar cefa çektiğimi anlatsın, belki tövbe ederler de buraya gelmezler» İbrahim yanıt verdi: «Onların Musa'sı ve peygamberleri var, onları dinlesinler» Zengin adam yanıt verdi: «Hayır baba İbrahim; lakin bir ölü kalkar varırsa inanırlar» İbrahim yanıt verdi: «Musa'ya ve peygamberlere inanmayan, kalkıp gitseler bile, ölülere de inanmazlar» «Görün işte,» dedi İsa, «sabreden ve gerekli tek arzusu bedenden korku etmek olan yoksulların kutsanıp kutsanmadığını! Başkalarını, bedenleri solucanlara yem olsun diye mezara götürenler ve gerçeği öğrenmeyenler ne kötüdür! Doğrusu öylesine uzaktalar ancak, büyük büyük evler yapıp, büyük akarlar satın alırlar ve böbürlene böbürlene ömür sürerek, ölmeyecekler gibi yaşarlar burada» 25 Kişi bedeni nasıl hakir görmeli ve dünyada nasıl yaşamalı Sonradan, (bunları) yazar dedi: «Ey muallim, sözlerin içten; bunun için biz peşinden gelmek uğruna her şeyden geçtik Fakat, bedenimizden nasıl nefret etmemiz gerektiğini bize söyle; çünkü, kişinin kendini öldürmesi meşru değil, yaşamak için de, bedene yiyeceğini vermemiz gerekiyor» İsa yanıt verdi: «Bedenini bir beygir gibi tut; o süre güven içinde yaşarsın Şöyle ancak, bir ata yemek ölçüyle verilir ve ölçüsüz çalıştırılır, istediğiniz gibi yürümesi için gemlenir, herhangi birini incitmesin diye bağlanır, kötü bir yerde tutulur ve itaat etmediği zaman dövülür;, ve sen de Barnabas, işte böyle ol ve o süre daima Allah'la yaşarsın «Ve, benim sözlerime alınmayın, Davud peygamber de, itirafta bulunurken benzer şeyi yapmış ve (şöyle) demişti: «Ben sizin önünüzde bir atım ve defalarca sizinle beraberim» «Derhal söyleyin bana, eksik ile yetinen mi daha yoksuldur, yoksa, çok şeyi arzulayan mı? Bakın, size diyorum fakat, dünyanın sağlam bir aklından diğer hiç bir şeyi olmasa, kimse kendisi için bir şey biriktirmez, her şey karşılıklı olurdu Lakin, bu durumda onun deliliği biliniyor, ne değin fazla biriktirirse, böylece fazla arzu duyuyor Ve, biriktirdikçe biriktiriyor, çünkü, başkalarının bedeni rahatı benzer şekilde biriktirmeyi zorunlu kılıyor Bu bakımdan, bırakın, tek bir ip size yetsin, kesenizi fırlatıp atın, hiç bir cüzdan taşımayın, ayağınızda sandal olmasın; ve, «bize ne olacak» diye düşünmeyin, aksine, Allah'ın iradesini yerine getirme düşüncesi içinde olun; O, hiç bir eksiğiniz olmayacak şekilde ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır «Bakın, size söylüyorum, bu hayatta biriktirdikçe toplamak, öbüründe hiç bir şey bulamamanın muhakkak kanıtıdır Kudüs'ü vatan edinen, Samiriye'de evler yapmaz, çünkü, bu şehirler arasında düşmanlık vardır Anlıyorsunuz değil mi?» «Evet» diye yanıt verdi havariler