Ramazanda öğün sayısının 2’ye düşmesi, ara öğünlerin ortadan kalkması ve hareketsizlik nedeniyle metabolizma suratı yavaşlıyor Bayramda ise bu 1 aylık molanın bitmesi ile yemeğe birden tartı verilmesi kilo alımını ve çeşitli sıhhat problemlerini da beraberinde getirebiliyor.
Öğün nizamı ve saatlerine dikkat edin
Bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde yeme nizamının Ramazan öncesindeki üzere devam etmesi gerekir. Güne öncelikle hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltının salam, sosis üzere işlenmiş et eserlerinden oluşmamasına, bal, kaymak ve reçel tüketiminin sonlandırılmasına itina gösterilmelidir. Ara öğünlerin atlanmaması çok değerlidir. Akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemeli, porsiyon ölçüleri alışılagelmiş olmalı ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemelidir.
Bayram beslenmesinde bu kurallara uyun
Sabah kesinlikle güne kahvaltı ederek başlayın.
Günde vücudunuzun muhtaçlığına nazaran 2-2,5 lt su tüketin.
Meyve ve kuru yemişlerden oluşan ara öğünler yapın.
Bayram ikramlarına hayır demeyi öğrenin.
Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
Akşam yemeğinin saatini öne çekin.
Yağlı yiyecekler, kızartmalar ve ağır soslardan uzak durun.
Hamurlu tatlı ve çikolata noktasına, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin.
Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.
Aldığınız kiloları derhal vermek için bilinçsiz diyet uygulamayın
Ramazan ayının sonlanması ile bu mühlet içerisinde kilo meydanların bayram sonrası bu kiloları bir an evvel verme telaşına kapılmaması gerekiyor. 1 ay üzere uzun bir devirde alınan kiloların 3 yahut 5 günde tek besine dayalı süratle kilo verme biçiminde olan tanınan diyetlerle verilmesi sıhhate zararlıdır. Bu durumda kesinlikle bir beslenme ve diyet bilirkişisine danışılmalı ve kimseye kişisel hazırlanmış haftada 0,5 – 1 kilogram verecek halde, her çeşit besin kümesini içeren sağlıklı ve istikrarlı beslenme planı uygulanmalıdır.
Ara öğünler metabolizmayı hızlandırıyor
Ramazanda azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenmenize ara öğünler ekleyerek artırmaya yönelmek yavaşlamış olan metabolizma suratının yükselmesine yardımcı olacaktır. Mahsusen ara öğünlerinizin içerik olarak meyve, süt yahut süt eserleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi biçiminde besinlerden olmasına dikkat ediniz.
Akşam yemeklerini hafifletin
Ramazan boyunca uzun müddet açlığın akabinde iftarda birden yemek yenildiği için metabolizma suratının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları üzere problemlerle karşı zıdda kalmış olabilirsiniz. Hasebiyle bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde bu sıkıntıların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemesine, porsiyon ölçülerin alışılagelmiş olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat ediniz.
Yorgunluk ve dikkat dağınıklığına karşı likit tüketiminizi artırın
Ramazan ayı müddetince dikkat ettiğimiz likit tüketimine sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin temel prensiplerinden olduğu için ramazan ayından sonrada dikkat etmemiz gerekir. Susuz kalma bireylerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde kabızlık üzere sorunlara neden olur. Bunun için kesinlikle günlük su tüketiminizin minimum 8-10 su bardağı (1,5-2 lt), yekun likit ölçüsünün ise 12-15 su bardağı (2,5-3 lt) olmasına ihtimam gösterilmelidir.
Öğün nizamı ve saatlerine dikkat edin
Bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde yeme nizamının Ramazan öncesindeki üzere devam etmesi gerekir. Güne öncelikle hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltının salam, sosis üzere işlenmiş et eserlerinden oluşmamasına, bal, kaymak ve reçel tüketiminin sonlandırılmasına itina gösterilmelidir. Ara öğünlerin atlanmaması çok değerlidir. Akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemeli, porsiyon ölçüleri alışılagelmiş olmalı ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemelidir.
Bayram beslenmesinde bu kurallara uyun
Sabah kesinlikle güne kahvaltı ederek başlayın.
Günde vücudunuzun muhtaçlığına nazaran 2-2,5 lt su tüketin.
Meyve ve kuru yemişlerden oluşan ara öğünler yapın.
Bayram ikramlarına hayır demeyi öğrenin.
Çay ve kahve tüketimini sınırlayın.
Akşam yemeğinin saatini öne çekin.
Yağlı yiyecekler, kızartmalar ve ağır soslardan uzak durun.
Hamurlu tatlı ve çikolata noktasına, sütlü ve meyveli tatlıları az porsiyonlarda tüketin.
Günlük tempolu yürüyüşlere bayramda da devam edin.
Aldığınız kiloları derhal vermek için bilinçsiz diyet uygulamayın
Ramazan ayının sonlanması ile bu mühlet içerisinde kilo meydanların bayram sonrası bu kiloları bir an evvel verme telaşına kapılmaması gerekiyor. 1 ay üzere uzun bir devirde alınan kiloların 3 yahut 5 günde tek besine dayalı süratle kilo verme biçiminde olan tanınan diyetlerle verilmesi sıhhate zararlıdır. Bu durumda kesinlikle bir beslenme ve diyet bilirkişisine danışılmalı ve kimseye kişisel hazırlanmış haftada 0,5 – 1 kilogram verecek halde, her çeşit besin kümesini içeren sağlıklı ve istikrarlı beslenme planı uygulanmalıdır.
Ara öğünler metabolizmayı hızlandırıyor
Ramazanda azalan öğün sayılarını bayramdan sonra günlük beslenmenize ara öğünler ekleyerek artırmaya yönelmek yavaşlamış olan metabolizma suratının yükselmesine yardımcı olacaktır. Mahsusen ara öğünlerinizin içerik olarak meyve, süt yahut süt eserleri, tahıllı ekmek, peynir, diyet bisküvisi biçiminde besinlerden olmasına dikkat ediniz.
Akşam yemeklerini hafifletin
Ramazan boyunca uzun müddet açlığın akabinde iftarda birden yemek yenildiği için metabolizma suratının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları üzere problemlerle karşı zıdda kalmış olabilirsiniz. Hasebiyle bayramdan sonra günlük beslenmeye geçildiğinde bu sıkıntıların tekrar etmemesi için akşam yemeğinde çok yağlı yemeklerin yenilmemesine, porsiyon ölçülerin alışılagelmiş olmasına ve akşam yemeğinin çok geç saatlerde yenilmemesine dikkat ediniz.
Yorgunluk ve dikkat dağınıklığına karşı likit tüketiminizi artırın
Ramazan ayı müddetince dikkat ettiğimiz likit tüketimine sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin temel prensiplerinden olduğu için ramazan ayından sonrada dikkat etmemiz gerekir. Susuz kalma bireylerde yorgunluk, sersemlik, deride kuruma, sıcaklık hissi ve sindirim sisteminde kabızlık üzere sorunlara neden olur. Bunun için kesinlikle günlük su tüketiminizin minimum 8-10 su bardağı (1,5-2 lt), yekun likit ölçüsünün ise 12-15 su bardağı (2,5-3 lt) olmasına ihtimam gösterilmelidir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.