iltasyazilim
FD Üye
Bebeklerin beslenmesi,
dinç bebek besinleri,
Bebeğinize bunları yedirmeyin!
Minik Bebeğinizin dinç gelişimi için hangi besinlerin yararlı olacağını, hangi besinleri katiyen tüketmemesi gerektiğini biliyor musunuz?
Ne yerse kardır diye düşünmeyin
Çocukların ne dek yediği yok, ne yediğidir onun sağlıklı gelişmesini karşılayan Çünkü çocukluk dönemindeki beceriksiz ve sağlıksız beslenme, ileride zeka geriliği, obezite ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi öyle çok soruna yol açabiliyor bu nedenle ileride sağlıklı bir yetişkin olmalarının birincil şartı, çocukları yanlış beslenmeden uzaktan tutup dürüst beslenmeye yöneltmek olmalı! Memorial Şişli Hastanesi ’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Dicle İnanç, çocukların tüketmemesi gereken besinleri bir bir ele aldı ve doğru beslenmeyle ilgili tüyolar verdi
Bebeklikten çocukluğa beslenme
Dinç besin, bebeğin annebabasından aldığı genetik inşa temelinde, dengelenmiş büyümesini ve gelişmesini sağlayacak, onu kısa ve uzun dönemde hastalıklara aleyhinde koruyacak beslenme biçimidir Özellikle birincil 2 yıldaki besin, çocuk ve dolayısıyla toplum sağlığı açısından fazla önemlidir Dinç besin, anne karnında başlar; hatta temelleri genç kızlık dönemine dek uzanır Süt çocukluğu olarak tanımlanan 01 yaş dönemi, bir yanlamasına süratli fizyolojik gelişimin sağlandığı, öteki yanlamasına da yaşam boyu iyi ve kalıcı bir yemek yemek alışkanlığının kazandırılabildiği kayda değer bir dönemdir Bu dönemde bebekler tam bir süt diyetinden, baskı ve külfetli, aynı zamanda sabır gerektiren katı yiyeceklerin egemen olduğu bir geçiş diyetine ve nihayet aile sofrasına geçerek yeterli ve dengelenmiş bir diyete geçiş yaparlar
Çocukların asla tüketmemesi gereken besinler
Alerji yapma riski olan turunçgiller (portakalmandalina), tropik meyveler, yumurta beyazı, çilek ve domates birincil 1 sene bebeklere verilmemelidir Yemek Yemek sularının besleyici değeri eksik olduğu için ve yalnızca çocukların midelerini doldurduğu için önerilmez Birincil 1 yıl yiyeceklere katiyen tuzlu ve şeker ek edilmemelidir Uyarı edilmesi gereken diğer besinler;
Akarsu: Çocuk beslenmesinde yeri yoktur Demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden nedeniyle demir eksikliğine niçin olur İçine ilave edilen şeker, iştahsızlığa ve diş çürümelerine yol açar
Bal: Çocuklarda önemli alerjik reaksiyonlara niçin olabilir 1 yaşından önce önerilmez
Bakla: Bir Takım enzim eksikliği olan çocuklarda, kanın yıkılmasına niçin olabileceği için süt çocukluğu döneminde yedirilmemelidir
Patlıcan: Nikotin içerdiği ve besleyici değeri olmadığı için önerilmez
İnek sütü: Alerji yapma olasılığı yüksektir Aşırı tüketiminde anemi ve kabızlık da yapabilir, bu yüzden bebeğe 1 yaşından önce verilmemelidir
Kuru yemişler: Çocukların erişkinler gibi yutma fonksiyonları ancak 5 yaşında gelişir Bu zamana kadar kabuklu yemişler boğulma tehlikesi doğurabilir
Kabuklu deniz ürünleri: Ağır maden içerikleri yüzünden verilmez
Beyin ve dalak: İyi pişirilmeleri baskı olduğu için, enfeksiyon riskleri açısından önerilmez
Tam pişmemiş ya da çiğ yumurta: Gıda zehirlenmesine niçin olabilir Yumurtanın beyazı alerji riski nedeniyle 1 yaşından sonra verilebilir Keza çiğ yumurtadan yapılmış mayonez gibi gıdalar, soslar, hazır pişmiş tavuk, pastörize sütten yapılmamış peynir, acılı ve baharatlı yiyecekler, hazır çorbalar, soda gibi karbonatlı ve gazlı içecekler, etiketinde hidrojene bitkisel yağ veya hidrojene nebati yağ yazan bütün ürünler çocuklardan uzaktan tutulmalıdır Yüksek şeker içeriği olan ya da tatlandırıcı içeren besinler de önerilmez
Anne sütüyle beslenen bebekler daha şanslı
Anne sütünün doğumdan sonra olası olan en erken sürede (30 dk1 saat içinde) verilmeye başlanması gerekir Emzirmenin birincil 6 ay kimsesiz, 6 aydan daha sonra ise yerinde ilave besinlerle birlikte 2 yaşına dek sürdürülmesine “doğal gıda denir Doğal besin, öncelikle Dünya Afiyet Örgütü (DSÖ) almak üzere dünyada bütün sağlık durumu kuruluşlarının önerdiği en dinç ve güvenli gıda biçimidir Anne sütü insan türüne özgüdür, böylece mükemmeldir ama her anne, bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak özel süt üretir Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, zatürre, menenjit, kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, ani ölüm sendromu gibi sorunlar daha eksik görülür Bebekliğinde anne sütüyle beslenmiş yetişkin insanlarda, kronik bağırsak hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, diyabet, obezite, şizofreni, bazı kanserler ve yürek hastalıklarına daha az rastlanır Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde ilave besinlere 6 ayda başlanır Mama bölge bebeklerde koşullar uygunsa ek besinlere 4 aydan sonra başlanabilir 6 aydan önce ek gıdalara başlanması, anne sütünün yararını azaltır Erken ek beslenme verilen bebeklerde alerjik hastalıklar daha sık görülür 4 aydan önce ek gıda almaya beÇocuklarımızın beğin vücudu hazır değildir, baş kontrolü, çiğneme becerisi yeterince gelişmemiştir bu nedenle ilave besinler için en yerinde zaman bebeğin oturmaya başladığı dönem, yani 6 aydır
9 aylık bebekler için yemek listesi seçeneği
Aşağıdaki menüde miktarlar konusunda şunları dikkate alabilirsiniz: 5 ml 1 tatlı kaşığı, 10 15 ml 1 yemek kaşığı, 150200 ml 1 kase
Kahvaltı: Anne sütü ya da formül süt (50 100 ml), 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı, 1 tatlı kaşığı reçel ya da pekmez, 34 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek
Öğle yemeği: 2 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği, 1 dilim ekmek
İkindi: Yarım kase yoğurt, 1 ufak meyve püresi
Akşam yemeği: 1 kase muhallebi
Gece: Anne sütü
12 yaş döneminde dürüst beslenme
Bu dönemdeki çocukların tatmin edici ve dengelenmiş beslenebilmeleri için görevleri öbür olan gıda gruplarından, önerilen miktarlarda tüketmeleri gerekir Bu yaşın besinleri 5 grupta toplanır
Bunlar:
Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi yumurta ve kuru baklagillerden oluşur Bu gruptaki besinler, proteinden zengin olmasının yanı sıra demirden de zengindirler Günlük 2 köfte kadar et, tavuk, balık ya da 34 yemek yemek kaşığı kurubaklagil tüketilmelidir
Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir gibi besinler bu gruba girer Proteinden ve kalsiyumdan zengindirler Günlük 2 su bardağı süt ve yoğurt önerilir
Ekmek ve tahıl grubu: Buğday, pirinç, darı ve bunlardan yapılan ekmek, makarna, bulgur, erişte vb besinler bu gruptadır Gövde için zorunlu enerjinin esas kaynağını oluştururlar Jurnal 34 dilim ekmek tüketilebilir
Sebzemeyve grubu: Lif ve C vitamininin en kayda değer kaynağını oluştururlar Jurnal 1 orta yükseklik meyve, 23 yemek yemek kaşığı pişmiş sebze önerilir
Yağ ve şeker grubu: Bu gruptaki besinler, öteki grupların yenmesiyle de vücuda alınırlar böylece önerilen miktarlardan fazla tüketilmesi çocuklarda şişmanlığa yol açar Jurnal 12 yemek kaşığı yağ ve 12 yemek kaşığı şeker alımı yeterlidir
Okul öncesi (26 yaş) dönemde dürüst gıda
Öğünler 46 öğün biçiminde düzenlenmelidir Kalsiyum gereksinimi için 2 su bardağı süt ile 1 kibrit kutusu peynir önerilir Çocuğun demir gereksinimi için, 2 köfte değin et, tavuk, balık veya 1 porsiyon (34 yemek kaşığı) kurubaklagil yemeği yedirilmelidir Vitaminler ve lif gereksinimi 1 orta irtifa meyve ve 1 porsiyon pişmiş sebzeden karşılanabilir Enerji gereksiniminin karşılanabilmesi için, günde 46 ince dilim ekmek veya pilav makarna, erişte gibi nişastalı besinler tüketilebilir Yumurta her gün veya gün fazla yenmelidir
Dr Dicle İnanç: “8 ayda ek besinler daha kayda değer ışık halkası gelir!
Çocuklarımızın pütürlü gıdalara geçişi yerinde aylarda sağlanamazsa “blender baby dediğimiz sorunla, yani her şeyi pütürsüz yiyen ve öğüren çocuklarla mücadele etmek zorunda kalırız Bebek önce sulu, devamında püre haline getirilmiş besinlere, sonradan ise çatalla ezilerek bahşedilen pütürlü besinlere alıştırılmalıdır Ek besinlere başladıktan birkaç ay sonradan da anne sütü hala temel gıda kaynağıdır Takriben 8 ayda ilave gıda çeşidinin adamakıllı artmasıyla emzirme sıklığı da azalmaya başlar ve 3 esas öğüne ilave olarak, günde 34 kez anne sütü verilmelidir Bebeğiniz meyve püresi, sebze çorbası, muhallebi ve yoğurda alıştıktan sonra 7 ayda kahvaltıya başlanabilir Bebek takriben 8 aylık olunca ilave besinler daha önemli ışık halkası gelir Evde cam rendeyle hazır elma veya armut suyu, peşinde bunların püresi, sebze çorbası, yine ev yapımı yoğurt ve sütlü pirinçli muhallebi verilebilir Bu besinler ayrıca az alerjendir ayrıca de sindirimleri daha kolaydır
(Bebeğim ve Biz) *
dinç bebek besinleri,
Bebeğinize bunları yedirmeyin!
Minik Bebeğinizin dinç gelişimi için hangi besinlerin yararlı olacağını, hangi besinleri katiyen tüketmemesi gerektiğini biliyor musunuz?
Ne yerse kardır diye düşünmeyin
Çocukların ne dek yediği yok, ne yediğidir onun sağlıklı gelişmesini karşılayan Çünkü çocukluk dönemindeki beceriksiz ve sağlıksız beslenme, ileride zeka geriliği, obezite ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi öyle çok soruna yol açabiliyor bu nedenle ileride sağlıklı bir yetişkin olmalarının birincil şartı, çocukları yanlış beslenmeden uzaktan tutup dürüst beslenmeye yöneltmek olmalı! Memorial Şişli Hastanesi ’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Dicle İnanç, çocukların tüketmemesi gereken besinleri bir bir ele aldı ve doğru beslenmeyle ilgili tüyolar verdi
Bebeklikten çocukluğa beslenme
Dinç besin, bebeğin annebabasından aldığı genetik inşa temelinde, dengelenmiş büyümesini ve gelişmesini sağlayacak, onu kısa ve uzun dönemde hastalıklara aleyhinde koruyacak beslenme biçimidir Özellikle birincil 2 yıldaki besin, çocuk ve dolayısıyla toplum sağlığı açısından fazla önemlidir Dinç besin, anne karnında başlar; hatta temelleri genç kızlık dönemine dek uzanır Süt çocukluğu olarak tanımlanan 01 yaş dönemi, bir yanlamasına süratli fizyolojik gelişimin sağlandığı, öteki yanlamasına da yaşam boyu iyi ve kalıcı bir yemek yemek alışkanlığının kazandırılabildiği kayda değer bir dönemdir Bu dönemde bebekler tam bir süt diyetinden, baskı ve külfetli, aynı zamanda sabır gerektiren katı yiyeceklerin egemen olduğu bir geçiş diyetine ve nihayet aile sofrasına geçerek yeterli ve dengelenmiş bir diyete geçiş yaparlar
Çocukların asla tüketmemesi gereken besinler
Alerji yapma riski olan turunçgiller (portakalmandalina), tropik meyveler, yumurta beyazı, çilek ve domates birincil 1 sene bebeklere verilmemelidir Yemek Yemek sularının besleyici değeri eksik olduğu için ve yalnızca çocukların midelerini doldurduğu için önerilmez Birincil 1 yıl yiyeceklere katiyen tuzlu ve şeker ek edilmemelidir Uyarı edilmesi gereken diğer besinler;
Akarsu: Çocuk beslenmesinde yeri yoktur Demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden nedeniyle demir eksikliğine niçin olur İçine ilave edilen şeker, iştahsızlığa ve diş çürümelerine yol açar
Bal: Çocuklarda önemli alerjik reaksiyonlara niçin olabilir 1 yaşından önce önerilmez
Bakla: Bir Takım enzim eksikliği olan çocuklarda, kanın yıkılmasına niçin olabileceği için süt çocukluğu döneminde yedirilmemelidir
Patlıcan: Nikotin içerdiği ve besleyici değeri olmadığı için önerilmez
İnek sütü: Alerji yapma olasılığı yüksektir Aşırı tüketiminde anemi ve kabızlık da yapabilir, bu yüzden bebeğe 1 yaşından önce verilmemelidir
Kuru yemişler: Çocukların erişkinler gibi yutma fonksiyonları ancak 5 yaşında gelişir Bu zamana kadar kabuklu yemişler boğulma tehlikesi doğurabilir
Kabuklu deniz ürünleri: Ağır maden içerikleri yüzünden verilmez
Beyin ve dalak: İyi pişirilmeleri baskı olduğu için, enfeksiyon riskleri açısından önerilmez
Tam pişmemiş ya da çiğ yumurta: Gıda zehirlenmesine niçin olabilir Yumurtanın beyazı alerji riski nedeniyle 1 yaşından sonra verilebilir Keza çiğ yumurtadan yapılmış mayonez gibi gıdalar, soslar, hazır pişmiş tavuk, pastörize sütten yapılmamış peynir, acılı ve baharatlı yiyecekler, hazır çorbalar, soda gibi karbonatlı ve gazlı içecekler, etiketinde hidrojene bitkisel yağ veya hidrojene nebati yağ yazan bütün ürünler çocuklardan uzaktan tutulmalıdır Yüksek şeker içeriği olan ya da tatlandırıcı içeren besinler de önerilmez
Anne sütüyle beslenen bebekler daha şanslı
Anne sütünün doğumdan sonra olası olan en erken sürede (30 dk1 saat içinde) verilmeye başlanması gerekir Emzirmenin birincil 6 ay kimsesiz, 6 aydan daha sonra ise yerinde ilave besinlerle birlikte 2 yaşına dek sürdürülmesine “doğal gıda denir Doğal besin, öncelikle Dünya Afiyet Örgütü (DSÖ) almak üzere dünyada bütün sağlık durumu kuruluşlarının önerdiği en dinç ve güvenli gıda biçimidir Anne sütü insan türüne özgüdür, böylece mükemmeldir ama her anne, bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak özel süt üretir Anne sütüyle beslenen bebeklerde ishal, zatürre, menenjit, kulak iltihabı, alerjik hastalıklar, ani ölüm sendromu gibi sorunlar daha eksik görülür Bebekliğinde anne sütüyle beslenmiş yetişkin insanlarda, kronik bağırsak hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, diyabet, obezite, şizofreni, bazı kanserler ve yürek hastalıklarına daha az rastlanır Yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde ilave besinlere 6 ayda başlanır Mama bölge bebeklerde koşullar uygunsa ek besinlere 4 aydan sonra başlanabilir 6 aydan önce ek gıdalara başlanması, anne sütünün yararını azaltır Erken ek beslenme verilen bebeklerde alerjik hastalıklar daha sık görülür 4 aydan önce ek gıda almaya beÇocuklarımızın beğin vücudu hazır değildir, baş kontrolü, çiğneme becerisi yeterince gelişmemiştir bu nedenle ilave besinler için en yerinde zaman bebeğin oturmaya başladığı dönem, yani 6 aydır
9 aylık bebekler için yemek listesi seçeneği
Aşağıdaki menüde miktarlar konusunda şunları dikkate alabilirsiniz: 5 ml 1 tatlı kaşığı, 10 15 ml 1 yemek kaşığı, 150200 ml 1 kase
Kahvaltı: Anne sütü ya da formül süt (50 100 ml), 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı, 1 tatlı kaşığı reçel ya da pekmez, 34 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek
Öğle yemeği: 2 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği, 1 dilim ekmek
İkindi: Yarım kase yoğurt, 1 ufak meyve püresi
Akşam yemeği: 1 kase muhallebi
Gece: Anne sütü
12 yaş döneminde dürüst beslenme
Bu dönemdeki çocukların tatmin edici ve dengelenmiş beslenebilmeleri için görevleri öbür olan gıda gruplarından, önerilen miktarlarda tüketmeleri gerekir Bu yaşın besinleri 5 grupta toplanır
Bunlar:
Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi yumurta ve kuru baklagillerden oluşur Bu gruptaki besinler, proteinden zengin olmasının yanı sıra demirden de zengindirler Günlük 2 köfte kadar et, tavuk, balık ya da 34 yemek yemek kaşığı kurubaklagil tüketilmelidir
Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir gibi besinler bu gruba girer Proteinden ve kalsiyumdan zengindirler Günlük 2 su bardağı süt ve yoğurt önerilir
Ekmek ve tahıl grubu: Buğday, pirinç, darı ve bunlardan yapılan ekmek, makarna, bulgur, erişte vb besinler bu gruptadır Gövde için zorunlu enerjinin esas kaynağını oluştururlar Jurnal 34 dilim ekmek tüketilebilir
Sebzemeyve grubu: Lif ve C vitamininin en kayda değer kaynağını oluştururlar Jurnal 1 orta yükseklik meyve, 23 yemek yemek kaşığı pişmiş sebze önerilir
Yağ ve şeker grubu: Bu gruptaki besinler, öteki grupların yenmesiyle de vücuda alınırlar böylece önerilen miktarlardan fazla tüketilmesi çocuklarda şişmanlığa yol açar Jurnal 12 yemek kaşığı yağ ve 12 yemek kaşığı şeker alımı yeterlidir
Okul öncesi (26 yaş) dönemde dürüst gıda
Öğünler 46 öğün biçiminde düzenlenmelidir Kalsiyum gereksinimi için 2 su bardağı süt ile 1 kibrit kutusu peynir önerilir Çocuğun demir gereksinimi için, 2 köfte değin et, tavuk, balık veya 1 porsiyon (34 yemek kaşığı) kurubaklagil yemeği yedirilmelidir Vitaminler ve lif gereksinimi 1 orta irtifa meyve ve 1 porsiyon pişmiş sebzeden karşılanabilir Enerji gereksiniminin karşılanabilmesi için, günde 46 ince dilim ekmek veya pilav makarna, erişte gibi nişastalı besinler tüketilebilir Yumurta her gün veya gün fazla yenmelidir
Dr Dicle İnanç: “8 ayda ek besinler daha kayda değer ışık halkası gelir!
Çocuklarımızın pütürlü gıdalara geçişi yerinde aylarda sağlanamazsa “blender baby dediğimiz sorunla, yani her şeyi pütürsüz yiyen ve öğüren çocuklarla mücadele etmek zorunda kalırız Bebek önce sulu, devamında püre haline getirilmiş besinlere, sonradan ise çatalla ezilerek bahşedilen pütürlü besinlere alıştırılmalıdır Ek besinlere başladıktan birkaç ay sonradan da anne sütü hala temel gıda kaynağıdır Takriben 8 ayda ilave gıda çeşidinin adamakıllı artmasıyla emzirme sıklığı da azalmaya başlar ve 3 esas öğüne ilave olarak, günde 34 kez anne sütü verilmelidir Bebeğiniz meyve püresi, sebze çorbası, muhallebi ve yoğurda alıştıktan sonra 7 ayda kahvaltıya başlanabilir Bebek takriben 8 aylık olunca ilave besinler daha önemli ışık halkası gelir Evde cam rendeyle hazır elma veya armut suyu, peşinde bunların püresi, sebze çorbası, yine ev yapımı yoğurt ve sütlü pirinçli muhallebi verilebilir Bu besinler ayrıca az alerjendir ayrıca de sindirimleri daha kolaydır
(Bebeğim ve Biz) *